03 Mayıs 2024
  • İzmir21°C

DENİZCİLER ALİAĞA’DA TOPLANDI

Deniz Ticaret Odası’nın organizasyonunda, Aliağa’da bir toplantı düzenlendi. Toplantıda, Bölgede denizcilerin sorunları, Aliağa Pasaport Polisi uygulaması, liman ve tersane yatırımlarıyla, denizcilik mevzuatı konuşuldu.

Denizciler Aliağa’da Toplandı

18 Haziran 2007 Pazartesi 23:09

DENİZCİLİK SEKTÖRÜ ALİAĞA’DA TARTIŞILDI.

Deniz Ticaret Odası’nın organizasyonunda, Aliağa’da bir toplantı düzenlendi. Toplantıda, Bölgede denizcilerin sorunları, Aliağa Pasaport Polisi uygulaması, liman ve tersane yatırımlarıyla, denizcilik mevzuatı konuşuldu.

Konuşmacı olarak Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh’un katıldığı toplantıya, Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürü Selçuk Sert, DTO İzmir Şubesi Yöneticileri,  Aliağa Liman Başkanı Turgay Okur, Aliağa Emniyet Müdürü Özkan Demirkurt, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka ve ilçedeki denizcilik sektöründe hizmet veren kuruluşların temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Deniz ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh 25 yıldır Denizcilik bakımından Aliağa’nın en büyük kazanımının Gümrük Kapısı olduğunu söyledi. Gümrük kapısıyla denizcilerin giriş-çıkış işlemlerinin Aliağa’da yapılabileceğini hatırlatan Dologh “El birliğiyle çalışmamız sonucu Aliağa’ya gümrük kapısını kazandırdık. 1 ay içerisinde de açılışını yapacağız 25 yıllık rüya tamamlanmış olacak” dedi.

Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu’da yaptığı konuşmada “Türk milleti olarak adımız ‘Karadan Gelen Uygarlık’ idi. Fakat içinde bulunduğumuz coğrafyada üç tarafımız denizler ile çevrilidir. Buda bizi denizden gelen uygarlık olmaya mecbur etmektedir. Zira denizden gelen uygarlıkların da zamanla çok güçlendiğini görmekteyiz. Bulunduğumuz konum itibariyle denize ve denizciliğe yönelmek zorundayız. Türkiye’nin denici millet olamsı bakımından mihenk taşlarından olan Aliağa’da da elbirliğiyle çalışmalar yürütülüyor” dedi.

Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya’da yaptığı konuşmada  Egegaz’ın da hizmete girmesiyle önümüzdeki yıl Türkiye’de en fazla elleçlemenin yapılacağı yerin Aliağa olacağını söyledi.

Kaya şöyle devam etti; “Geçtiğimiz yıl Tüm Türkiye’de 141 milyon ton elleçleme yapılırken bunun 35 milyon tonunun Aliağa’da yapıldığını görüyoruz. Fakat mevcut halimizle yapabileceğimiz elleçleme miktarı bunu çok daha fazlasıdır. Mevcut durum itibariyle baktığımızda bilhassa Nemrut Limanı’ndaki 5 iskele kapasitesinin  yüzde 35’ini ancak kullanabiliyor. Bu rakamı arttırmak çok da mümkün değil. Limanlar içerisinde çarpık yapılaşma var. Geçmişte bölgenin daha verimli kullanılması mümkündü. Dolayısıyla burada yapılmış olan iskeleler var. Bir de yapılacak olan ikinci etap kısmı var. 6 tane liman ve iskeleden oluşan ve bugüne kadar ring hattı çalışmasının devam etmiş olduğu  daha ortada olmayan iskele ve limanlar. Göreve gelir gelmez İzmir Valiliği tarafından bu konuyla ilgili oluşturulmuş bir koordinasyon kurulu ve bu kurul tarafından yapılmış acil eylem planı olduğunu gördük. Adı acil eylem planı olmasını rağmen 5 yıldır sürekli aynı konuların aydabir toplanılarak konuşulduğunu ve somut adımların atılamadığını gördük. Şuan yapılmış olan çalışmada 2 hafta önce Çarşamba günü Bayındırlık Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü’nde bu konunun son toplantısı yapıldı ve Plan onay için sayın Bakan’a arz edildi. Planı Aliağa Belediyesi olarak biz yaptık. Sayın Bakan Aliağa’ya geldiğinde de hem mevcut iskelelerin hemde yapılması düşünülen iskele ve limanların denizden keşfini yaptık. Nemrut koyu Ring Hattı için bugüne  kadar trilyonlarca para harcanmış. Mevcut iskeleler yükleme –boşaltmayı aksatacağı gerekçesiyle  ve geri saha yetersizliğinden dolayı bu ring hattını istememekte. Zaten İskelelerin darlığı onların içerisine girecek demir yolu hattının girmesine müsait değil. Dolayısıyla istiyenler için bu limanlara da yapılacak fakat esas olarak yapılması planlanan diğer limanlar için bu ring hattı çalışması başladı. Bu güne kadar da yüzlerce trilyon para harcandı. Birinci etap limanlar tam kapasite çalışmadığından dolayı, ikinci etap liman ve iskelelerinin yapılması çok önemlidir”

Toplantı,  konuşmacıların  yöneltilen soruları cevaplamasının ardından sona erdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.