04 Mayıs 2024
  • İzmir19°C

ESNAFA KUŞGRİBİ UYARISI

Kuş Gribi virüsünün insanlara, kanatlı hayvanlarla ve dışkılarıyla yakın temas sonucu solunum ve ağız yoluyla bulaştığını, buna paralel olarak hijyenik olmayan ortamlarda üretilen ve kesilen tavukları almanın da bu virüsün yayılmasının sebepleri arasında

Esnafa Kuşgribi Uyarısı

2005-10-16 10:11:39

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Derviş Günday, esnafa Kuş Gribi uyarısında bulunarak, tedbirlerin acilen uygulanmaya konulmasını ve tüm üyelerin halk sağlığı için azami özeni göstermesini istedi.

Günday, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, Kuş Gribi virüsünün insanlara, kanatlı hayvanlarla ve dışkılarıyla yakın temas sonucu solunum ve ağız yoluyla bulaştığını, buna paralel olarak hijyenik olmayan ortamlarda üretilen ve kesilen tavukları almanın da bu virüsün yayılmasının sebepleri arasında yer aldığını kaydetti. Günday, "Bunun için alınması gereken önlemlerin başında, alınan tavuğun veteriner kontrolünden geçirilmesine dikkat edilmeli. Lokantalarımız kesinlikle pazardan açık köy tavuğu ve kontrolden geçirilmemiş ürünleri almamalı" dedi. Kuş Gribi virüsünün (H5N1) 70 derece ısıda öldüğünü belirten Günday, şunları kaydetti:

"Yani iyi pişmiş tavuk ya da hindi yemekte hiçbir sakınca yoktur. Ancak içi iyi pişmemiş veya kanlı tavuk etinde virüs bulunması ihtimali vardır. Grip virüsü hayvanların olduğu ortamda her türlü nesne üzerinde bulunuyor olabilir. Sadece hayvanlar değil, hayvanların dokunduğu zeminler de tehlikeli. Elleri sık sık yıkamak tehlikeden korur. Virüs tavuk yumurtasına da yerleşiyor. Bu nedenle yumurtayı yüksek ateşte iyice pişirmek ya da kaynatmak gerekir. Sarısı veya akı, pişirilmesine rağmen hala sıvıysa dikkatli olun çünkü virüs ölmemiştir." Etlerin taşınması ve kesilmesinde mutlaka eldiven kullanılması gerektiğini vurgulayan Günday, pişmemiş tavuk etlerinin konulduğu tabakların da açıkta bırakılmaması gerektiğini belirtti. Tavuk ve hindi etini keserken de eldiven giyilmesi gerektiğini kaydeden Günday, yumurtaları ve tavuk etlerini buzdolabına yerleştirmeden önce sıcak sabunlu suyla yıkanmasını da önerdi. Hastalıktan korunmak için tavukların kesim ve parçalanmasında kullanılan ve hayvanlarla temasta bulunduğu düşünülen tüm alet, malzeme ve taşıma araçlarının sürekli dezanfeksiyona tabi tutulması gerektiğini kaydeden Günday, "Bu işletmelerde çalışan personel kontrolden geçirilerek koruma tedbirlerinin uygulanması gerekmektedir. Gıda işleme ünitelerinde ve evlerde genel temizlik ve hijyen kurallarına uyulmalı, gıdalar iyi pişirilmeli ve sebze-meyveler iyi yıkanmalıdır. Hayvansal gıdalar çiğ tüketilmemelidir" dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.