05 Mayıs 2024
  • İzmir14°C

“GELECEĞİMİZ KARARTILMAMALIDIR

Ankara Ticaret Odası (ATO), Başkanı Sinan Aygün, 96 bin 578 öğrencini “öğrenim kredisi”, 158 bin 812 öğrencinin de “katkı kredisi” olmak üzere, haklarında icra takibi başlatılan toplam 255 bin 390 üniversite mezununun haciz kıskacı

“Geleceğimiz Karartılmamalıdır

2005-12-24 23:49:01

Ankara Ticaret Odası (ATO), Başkanı Sinan Aygün, 96 bin 578 öğrencini “öğrenim kredisi”, 158 bin 812 öğrencinin de “katkı kredisi” olmak üzere, haklarında icra takibi başlatılan toplam 255 bin 390 üniversite mezununun haciz kıskacında olduğunu belirterek, bu borçlarının yeniden yapılandırılması ve ödeme kolaylığı sağlanması talebinde bulundu.

Yaptığı yazılı açıklamada, Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun icra takibi başlattığı öğrenim ve katkı kredisi borç miktarının 31 trilyon lirasının anapara, 50 trilyon lirasının da faiz olmak üzere toplam 81 trilyon lira olduğunu belirten Aygün, eğitim mağduru olan bu gençlerin bir an önce kurtarılması gerektiğini söyledi.

Yükseköğrenim gören öğrencilerin aldıkları kredinin geri ödemesinin iki yıl sonra başlamasını ve ödeme süresinin de iki yılla sınırlı olmasını da eleştiren Aygün,  Türkiye’de  her üç üniversite mezunundan birinin işsiz olduğunu ve mezun olan gençlerin okulu bitirir bitirmez iş bulmakta sıkıntı çektiklerini kaydetti. 

FAİZLER AŞAĞI ÇEKİLSİN

Yapılacak yeni bir düzenleme ile, kredi ödemeye başlama süresinin en az 5 yıl, geri ödeme süresinin de 4 yıla çıkartılmasını öneren Aygün, ilgili yönetmeliğe göre, ödenecek kredi miktarı, DİE’nin Toptan Eşya Fiyat Endeksi’ndeki artışlar uygulanarak hesaplandığını ancak aynı yönetmeliğin kurum yönetim kuruluna, kredi borçlarının geri ödenmesinde taksitlendirme yapma ve enflasyon oranının yüzde 50’sine kadar indirim yapma yetkisi verdiğini bildirdi. Aygün sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ülke yanlış yatırımlarının, yolsuzlukların, savurganlıkların sonucu olarak günde 153 trilyon lira faize para öderken, geleceğini emanet edeceği gençlerini bir günlük faize verdiğinden daha az bir para için feda etmemeli, geleceğini karartmamalıdır .Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetim Kurulu bu yetkisini kullanmalı ve sayıları binleri bulan gençlerimizi haciz kıskacından kurtarmalıdır. Henüz işe girmemiş gençlerin kredi geri ödemeleri de faizsiz olarak 5 yıl uzatılmalıdır. Bu süre içerisinde işe giren gençlerin kredi geri ödemeleri ise bu süre beklenilmeksizin başlamalıdır.”

DOKTORLAR BİLE İŞSİZ KALIYOR

Her üç üniversite mezunundan birinin şu anda işsiz olduğunu dile getiren Aygün, en gözde meslek sahiplerinden biri olan doktorların bile işsizlik ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Aygün şöyle devam etti: “Türkiye’de halen 10 bin civarında işsiz doktor, 3 bin veteriner hekim, 35 bin ziraat mühendisi, 4 bin “maden mühendisi” 5 bin 500  Jeoloji Mühendisi, 30 bin “hemşire”, binlerce arkeolog, “kimyager, fizik, biyoloji, matematik, felsefe, sosyoloji, tarih, psikoloji bölümü mezunu” ile “kimya mühendisi, fizik mühendisi, jeofizik mühendisi, çevre mühendisi ve peyzaj mimarı” da işsiz… İşsiz mühendis ve mimar sayısının 50 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de beyaz yakalıların işsizliği uzun yıllardır kemikleşen bir olgu haline geldi. Öyle ki, işsiz mühendisler için üretilen “kaldırım mühendisi” tabiri dilimize yerleşti. Bu manzara varken öğrenci kredileri üzerine haciz kıskacı ile gitmek Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışmaz” 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.