28 Nisan 2024
  • İzmir13°C

IHRACAATA ÇİN TEHDİDİ

Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya birincisi olduğu çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı’da tüketimi ihracat ve üretimin arttırılması amacıyla kuru meyve ihracatçıları tanıtım atağına kalkıyor. Ege Kuru Meyve

Ihracaata Çin Tehdidi

2007-04-01 16:00:33

KURU MEYVE İHRACATÇILARINDAN TANITIM ATAĞI
Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya birincisi olduğu çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı’da tüketimi ihracat ve üretimin arttırılması amacıyla kuru meyve ihracatçıları tanıtım atağına kalkıyor. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, İstanbul Kuru Meyve İhracaçıları Birliği ve Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliği ayrı ayrı hazırlayacakları 3 proje ile hedef pazarlarda kuru meyve reklam kampanyası yürütecekler.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rafael Çikurel, Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın tanıtım projelerine yılda proje bazında 250 bin dolara kadar deste verdiğini, bu destekten yararlanmak için proje hazırladıklarını ifade etti. Çikurel, “Profesyonel bir kurula proje hazırlatıyoruz. Bunlara gereksinim var, çünkü dünyada incir tüketimi en fazla tüketilen ülkelerde dahi yıllık kişibaşı 100 gramı geçmiyor. Bu tüketimi arttırmak istiyoruz. Tüketim arttığı takdirde, üretimin artışı da gündeme gelecek” diye konuştu.
Tanıtım çalışmalarında reklam kampanyalarının ağırlıklı olacağını vurgulayan Çikurel, geçmiş yıllarda daha düşük bütçeli tanıtım faaliyetleri yürüttüklerini bu kapsamda İngiltere ve Japonya’da Türk kuru meyveleri ile yemek, pasta ve kek yapma yarışmaları düzenlediklerini, yarışmalarda dereceye girenlere Türkiye tatili hediye ettiklerini söyledi. Çikurel, bu sefer tanıtım çalışmalarının daha kapsamlı olacağını ifade etti.
ÇİN TEHDİDİ
Çin’in son yıllarda birçok sektörde ve üründe üretime geçtiğini hatırlatan Çikurel, üzüm, incir ve kayısı üretiminde de Çin’in rakip olmasından çekindiklerini belirtti. Çikurel, bu amaçla bu ürünlerde üretimi arttırmak istediklerini söyledi.
Kuru meyve ihracat sektörünün lokomotif ürünleri olan çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı’da 2005-06 sezonunda 541 milyon 246 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini anlatan Çikurel şöyle devam etti: “244 milyon 614 bin dolarlık ihracat ile çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı en fazla ihraç ettiğimiz ürün olurken, kuru kayısı ihracatımız 182 milyon 338 bin dolar, kuru incir ihracatımız ise 114 milyon 294 bin dolar olarak gerçekleşti. 2006 yılında Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak ilk kez 500 milyon doları geçtik. 2006-07 sezonunda ise 28 Şubat itibariyle toplam ihracatımız 436 milyon 405 bin dolara ulaştı.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.