05 Mayıs 2024
  • İzmir12°C

İHRACAT GEMİSİ KARAYA OTURDU

Bizler, geleneksel tarım ürünleri ihracatçısı Türkiye’ yi sanayi ürünleri ihracatçısı yapan pamuk, tekstil, konfeksiyon ve deri sektörünün neferleriyiz. Çeyrek asırdan buyana ihracatın ve istihdamın lokomotifi,

İhracat Gemisi Karaya Oturdu

2006-02-14 12:16:57

PAMUK, TEKSTİL, KONFEKSİYON VE DERİ SEKTÖRLERİ EYLEM KOMİTESİNİN 13 ŞUBAT 2006 PAZARTESİ BASIN TOPLANTISI Bizler, geleneksel tarım ürünleri ihracatçısı Türkiye’ yi sanayi ürünleri ihracatçısı yapan pamuk, tekstil, konfeksiyon ve deri sektörünün neferleriyiz. Çeyrek asırdan buyana ihracatın ve istihdamın lokomotifi, Türkiye’nin gerçek sosyal sigortasıyız. Sektörümüz; pamuk, tekstil, konfeksiyon üreticisi, tüccarı, ihracatçısıyla, perakendecisiyle yirmi milyon insanımızın geçim kaynağıdır. Bir numaralı sorunu işsizlik olan ülkemizde, beş milyon kişiyi istihdam eden tekstil konfeksiyon sektörü: 3 yıldan buyana kan kaybetmektedir.

Kur baskısı, istihdam üzerindeki ağır yükler ve Uzakdoğu ülkelerinin haksız rekabetine dayanamayan on binlerce firma kapanmış ve bir milyona yakın çalışan işini kaybetmiştir. Deprem, en az ihracatçılarımız kadar iç piyasaya dönük çalışan firmalarımızı çok ciddi boyutlarda sarsmıştır. Uzakdoğu mallarının iç piyasayı istila etmesi yurtiçi piyasayı çökertmiştir. Son 5 yılda %78.5 oranında değerlenen YTL, sektörü çok ciddi darboğaza sürüklemiştir. 2005 yılında euro %15, ihraç fiyatları %10-15 gerilemiş, %8’ lik enflasyon  ile birlikte reel ürün fiyatlarımız %25 oranında düşmüş, işçilik giderleri %10 artmıştır. Sektör temsilcisi meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin manifestolarla, raporlarla, basın toplantılarıyla dile getirdiği sorunlar ciddiye alınmamış ve hiçbir çözüm üretilmemiştir. Hükümet; rakamsal olarak ihracat artışı sürdüğü için mi, yoksa sektörü gözden çıkardığı için mi sorunlarımıza duyarsız kalıyor, bilmiyoruz.  Uzun yıllar çaba sarf ederek kazandığımız pazarları kaybetmemek, fabrikalarımıza kilit vurmamak ve çalışanlarımızı işsiz bırakmamak için öz kaynaklarımızı ve servetimizi harcayarak tüm olumsuz koşullara rağmen ihracatımızı sürdürdük. Marka, tasarım, koleksiyon ve pazarlama tekniklerimizi geliştirdik. Verimliliğimizi arttırarak forward ve hatch gibi bankacılık enstrümanlarını çok iyi kullanarak ayakta kalmayı başardık. Bugün bu imkanlar sıfırlanmıştır. Tutunacak dalımız kalmamıştır. Gemi karaya oturmuştur. Sektörden umudunu yitiren sanayici üretimini; işçiliğin, enerjinin, verginin düşük olduğu ülkelere taşımaktadır. Böylece rakiplerimiz olan ülkelere kendi elimizle bedava know how taşıyoruz, pazarlarımızı onlara teslim ediyoruz. Bunun sonucunda işsizler ordusu giderek büyüyor. Ülkemizde huzur ve güven ortamının emniyet sübabı, emek yoğun sektörlerin en büyüğü ve kadın çalışanlarımızın % 70’ini istihdam eden tekstil-konfeksiyon sektöründeki istihdam azalmasının sosyal barışı tehdit edeceği gözardı edilmemelidir. Geçici olarak cari açığı sıcak para ile finanse edebilir, aşırı değerli YTL ile enflasyonu kontrol altında tutabilirsiniz. Ancak işsizliğin yol açacağı sosyal yaraları bu tür ekonomik önlemlerle kapatamazsınız. İstihdam politikasından yoksun olan mevcut ekonomik program ile sağlanan büyüme topluma yansıyamıyor ve istihdam artmıyor. Dış ticaret ve cari işlemler fazlası veren, döviz zengini bir ülke değiliz. Yabancıların para kazanmak için ülkemize getirdikleri ve ne zaman geri götürecekleri bilinmeyen sıcak para ile açıklarımızı kapatıyoruz. Bu yöntem ile sağlıklı bir ekonomik yapıya kavuşamayız. Ekonomik istikrarın ve tek haneli enflasyonun kalıcı olması için ihracata dayalı büyüme politikasını sürdürmek, ihracata çalışan tekstil, konfeksiyon ve deri sektörlerini yaşatmak zorundayız.

Türkiye henüz bu sektörlerin yerine geçecek başka sektörlere sahip değildir.

Hükümetten; aileleri ile birlikte yirmi milyon insanımızı doğrudan ilgilendiren sektörlerimizin sorunlarını ciddiye almasını, sektör temsilcisi kuruluşlarla ivedi çözümler üretmesini, aşamalı olarak YTL’ yi normal değerine getirmesini bekliyoruz. Vardığımız bu aşamada istihdam üzerindeki ağır kamusal yüklerin, enerji giderlerinin düşürülmesi ihracatçıya katkı sağlayacaktır. Ama yeterli olmayacaktır. Yara kangren olmuştur.

TEMEL VE ACİL ÇÖZÜM 2001 YILINDAN BU YANA % 78.5 DEĞERLENEN YTL’NİN NORMALE DÖNMESİDİR.

Milli gelirin %12 ‘sini, ihracat ve istihdamın %25’ini sağlayan sektörlerimizi kaderine terk edemeyiz.

Sonuç alamadığımız takdirde Ege Bölgesi ve tüm ülke sathında sektör temsilcisi kuruluşlar ile birlikte aktif eyleme geçeceğiz. Sorunlarımıza çare bulununcaya kadar eylemlerimizi sürdüreceğiz.

EGELİ PAMUK, TEKSTİL, KONFEKSİYON VE DERİ SEKTÖRLERİ ADINA

EYLEM KOMİTESİ*

Aykut UZUNER

İzmir Ticaret Odası Meslek Komitesi Üyesi

Fikret MISIRLI

Ege Tekstil ve Hamm. İhr. Birliği Yönetim Kurulu Başkanı

Hilmi UĞURTAŞ

Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkan Vekili

Jak ESKİNAZİ

Ege Hazır Giyim ve Konf. İhr. Birl. Yönetim Kurulu Başkanı

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili

Jak GALİKO

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhr. Birl. Yön. Krl. Başkanı

Nedim ÖRÜN

Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı

Remzi PEKÖZ

Ege Hazır Giyim ve Konf. İhr. Birl. Yön. Kur. Bşk. V.

Ufuk AKGÜN

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi

* Komitede görev alan kişilerin isimleri alfabetik olarak sıralanmıştır.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.