02 Mayıs 2024
  • İzmir20°C

İHRACATÇILAR BULUŞTU

Aliağa Haber / Foça HaberAliağa / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi / Ege İhracatçı Birlikleri "Üye İlişkilerini Geliştirme Toplantıları"nın ikincisini çekirdeksiz kuru üzüm, zeytin, zeytinyağı, pa

İhracatçılar Buluştu

25 Şubat 2016 Perşembe 09:04

EGE İHRACATÇI BİRLİKLERİ MANİSALI İHRACATÇILARLA BULUŞTU
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa  / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi
Ege İhracatçı Birlikleri "Üye İlişkilerini Geliştirme Toplantıları"nın ikincisini çekirdeksiz kuru üzüm, zeytin, zeytinyağı, pamuk, tütün, sebze, meyve üretimi başta olmak üzere önemli bir tarım kenti, aynı zamanda Türkiye’nin sanayileşmede en öncü şehirleri arasında yer alan Manisa'da düzenledi. 
 
Şehzadeler Şehri Manisa’da Anemon Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bedri Girit, Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nin 5 etapta 22’si yüzde 100 yabancı sermayeli, 12 tanesi yabancı ortaklı 175 firmaya ulaşmış durumda olduğunu kaydetti. 
 
MANİSA'NIN İHRACATININ İTHALATINI KARŞILAMA ORANI YÜZDE 119
Manisa'nın İzmir'den sonra Ege Bölgesi'nde en fazla ihracat yapan ikinci il olduğuna işaret eden Girit, "Manisa 2015 yılı sonu itibariyle 3 milyar 916 milyon dolar ihracat, 3 milyar 286 milyon dolar ithalat rakamıyla 7 milyar doları aşan dış ticaret hacmine sahip bir ilimiz. Manisa’nın gurur duyacağı bir diğer özelliği ise dış ticaret fazlası veren bir ilimiz. İhracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 119. Bu anlamda Türkiye’nin diğer illerine örnek bir şehir" diye konuştu. 
 
Manisa'nın, Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan 7. şehir olduğunu anlatan Girit şöyle devam etti: "Manisa 2015 yılında 183 ülkeye ihracat gerçekleştirme başarısı gösterdi. Manisa’nın ihracatına sektörler bazında baktığımızda ise; Sanayi ürünleri ihracatı 3 milyar 390 milyon dolar, tarım ürünleri ihracatı 527 milyon dolar. Manisa, AR-GE, İnovasyon, Tasarım ve Markalaşmayı özümsemiş çok sayıda firmanın yatırım yaptığı bir ilimiz. Bu nedenle Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmada Manisa’yı bugünkünden çok daha iyi bir noktada göreceğimize inanıyorum."  
 
İHRACATTA HEDEFLERE ULAŞMAK İÇİN İHRACATÇI FİRMALARA DEVLET YARDIMLARINDAN AZAMİ
yararlanmaları tavsiyesinde bulunan Girit, Ege İhracatçı Birlikleri'nin bu süreçte ihracatçı firmalara gönüllü danışmanlık yapmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi. 
 
Manisa'nın Türkiye'de çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin yüzde 90'ını yaptığını belirten Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, bunun yanında zeytin ağacı varlığında da Manisa'nın zengin iller arasında olduğunu kaydetti. 
 
Global ekonomideki dalgalı seyir, gelişmiş ülke ekonomilerindeki sorunlar, Ortadoğu'da artan güvenlik risklerinin ihracatımızı olumsuz etkilediğine işaret eden Özkasap, "İş dünyamız için zor geçeceği düşünülen 2016 yılında da, her zorluğa rağmen ihracatçılarımızın ihracat odaklı ekonomik büyüme ve cari açık sorunumuzun giderilmesi çabaları devam edecek. Ege Bölgesi'nin katkısı ise Türkiye ekonomisine her zaman yaptığı katkı gibi büyük ve lokomotif güç niteliğinde olacak. Ege Bölgesi'nin ihracatını arttırmak için marka, tasarım, ürün çeşitliliğine yatırım yapmamız gerekiyor" diye konuştu.
 
Ege’nin Marmara’dan sonra sosyo-ekonomik gelişmişlik açısında da 2.sırada bulunduğunu kaydeden Özkasap, şöyle devam etti: “Bölgenin gelişmişliği ve sektörel çeşitliliği aynı zamanda Ege Bölgesi üzerindeki beklentileri de yükseltiyor. Bu kapsamda Ege Bölgesinin; ihracatçı firma sayısını artırma, marka ve tasarım oluşumları ile ihracata yönelik üretim çeşitliliğini, KOBİ’ler seciyesinde genişletme, yüksek katma değerli ve ileri teknoloji içeren malların üretimini artırma ve yeni pazarlara ulaşmada işbirlikleri gibi konularda sahip olduğu ulaşım, sermaye, hammadde, işgücü ve nitelikli insan kaynakları gibi imkanları etkin şekilde kullanmaya devam ederek ülke ihracatındaki payını milli hedefler doğrultusunda yükseltmesi de gerekiyor.  Bugüne kadar elde edilen başarılar bu salonda bulunan ihracatçılarımız sayesinde oldu. Yeni hedefler ve başarılar da yine sizlerin özverili ve en iyi yakalayan çalışmalarınızla mümkün olacak. Dolaysıyla Ege İhracatçı Birliklerimizin organize ettiği toplantıları önemsiyoruz.”
 
Toplantıda, Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Karaata, Manisalı ihracatçılara 2015 yılı değerlendirmesi, 2016 yılı öngörüleri ile ilgili bir sunum yaparken, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Coşkun, "Ege İhracatçı Birlikleri Neler Yapar" konulu bir sunum yaparak birliğin çalışmaları ve projeleri hakkında ve Manisalı ihracatçıları bilgilendirdi.  EİB Şube Müdürü İsmail Saydan, devlet yardımları hakkında, EİB Şefi Kenan Acet ise tarımsal iadeler ile ilgili sunum yaptı.
 
Ege İhracatçı Birlikleri "Üye İlişkilerini Geliştirme Toplantıları"na, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bedri Girit, Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, TOBB Manisa İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Nilgün Aksoy, Manisalı ihracatçı firmaların temsilcileri katıldı. / EGE BASIN GRUBU
 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.