04 Mayıs 2024
  • İzmir16°C

İHRACATÇILAR LİMANI İSTİYOR

Türkiye’nin en büyük ihracat limanı olan ve Anadolu’daki üretimin dünya pazarlarına ulaşmasını sağlayan, yıllık 850 bin konteyner yükleme ve boşaltma işlemi yapılan Alsancak Limanı’nın özelleştirmesinde son aşamaya

İhracatçılar Limanı İstiyor

2007-04-01 19:04:24

EGELİ İHRACATÇILAR ALSANCAK LİMANINA TALİP OLDU
Türkiye’nin en büyük ihracat limanı olan ve Anadolu’daki üretimin dünya pazarlarına ulaşmasını sağlayan, yıllık 850 bin konteyner yükleme ve boşaltma işlemi yapılan Alsancak Limanı’nın özelleştirmesinde son aşamaya gelindi. Alsancak Limanı özelleştirmesine son teklif verme günü olan 30 Mart 2007 tarihinde Ege İhracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri ve Taşımacılık A.Ş.’ninde içinde bulunduğu konsorsiyum tekliflerini Özelleştirme İdaresine teslim etti.
Türkiye’de bulunan 40 bini aşkın ihracatçının ve İzmir kentinin çıkarları açısından son derece önemli konumda olan Alsancak Limanı’nın özelleştirmesi sürecinde olayın günübirlik takipçisi olduklarını belirten Ege Liman Hizmetleri ve Taşımacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Servet Eröcal, özelleştirme sürecinde dünyanın en büyük konteyner limanları işletmecisi yıllık 50 milyon TEU’ya yakın elleçleme kapasitesine sahip Uluslararası Hutchison Whanpoa Grubu ile ortak hareket ettiklerini söyledi.
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Eröcal, teminat mektupları dahil tüm şartları yerine getirdiklerini ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na tekliflerini verdiklerini kaydetti.
EXPO İLE TÜRKİYE’NİN TURİZM GELİRLERİ İKİYE KATLANACAK
İzmir’in 2015 yılında Expo organizasyonuna talip olduğunu da hatırlatan Eröcal, “Expo ile İzmir’in 2050’lerde erişeceği seviyeyi, 2015’te yakalamayı amaçlıyoruz. Expo Türkiye’nin bugünkü turizm gelirlerini kalıcı olarak ikiye katlamak iddiasında olan bu iddiası da son derece gerçekçi bir hedef şeklinde görülen çok çok önemli bir proje. Bu projede başarıya ulaşmak için Expo Yönlendirme Komitesi’nde ve Expo Tanıtım Komitesi’nde aktif olarak çalışıyoruz” diye konuştu.
DEMİR-ÇELİKTE DÜNYADA ÇOK İYİ BİR KONJENKTÜR YAKALADIK
Demir-çelik ve demirdışı metaller ihracatında fiyat seviyeleri bakımından dünyada çok iyi bir konjonktür yakalandığını anlatan Eröcal şöyle devam etti: “Çok iyi konjenktür yakalanmasına karşın sıcak para girişini teşvik eden, yüksek reel faizleri bir çıpa olarak kullanan, dövizi serbest dalgalı kur olarak nitelenmesine rağmen daima baskı altında tutan ve bu yönü ile ihracatımız için dış ticaretimizin gelişmesi için büyük tehdit oluşturan uygulama hız kesmeksizin devam ediyor ama artık kamuoyunda bugün uygulanan politikanın bir dalgalı kur olmadığı Hükümetin en üst seviyelerinde Başbakan Yardımcısı seviyesinde dile getirilmeye başladı. Abdüllatif Şener her ne kadar dalgalı kur uygulanıyorsa da bunu gözden geçirmek durumundayız demek ihtiyacını duydu. Bu konunun kabine içerisindeki en sıkı savunucusu doğal olarak görevi gereği Dış Ticaretten Sorumlu Bakanımız Kürşad Tüzmen, konu kabinede diğer üyelere yayılıyor. Kamuoyunda, yaratmış olduğu dış ticaret açığı, cari açık nedeniyle çok büyük bir potansiyel tehlike oluşturduğu konusunda görüş birliği var.”
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin, 2006 yılında 1 milyar 205 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştığını, 01 Ocak – 29 Mart döneminde ise, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 62’lik artış oranı ile 359 milyon 882 bin dolara eriştiğini, 2007 yılı sonunda 1 milyar 400 milyon dolarlık ihracat hedeflediklerini sözlerine ekledi. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.