28 Nisan 2024
  • İzmir20°C

İHRACATÇI’YA KUR KISKACI

Ege Bölgesi’nden yapılan yaş meyve sebze ihracatının olması gerekenin çok altında olduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı

İhracatçı’ya Kur Kıskacı

2007-04-01 17:37:01

İHRACATÇI YÜKSEK FAİZ İLE DÜŞÜK KUR ARASINDA SIKIŞTI

Ege Bölgesi’nden yapılan yaş meyve sebze ihracatının olması gerekenin çok altında olduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, rakamların bu seviyede kalmasına gerekçe olarak 5 yıldır uygulanan dalgalı kur sistemini gösterdi. Türkmenoğlu, “Net döviz girdisi sağlayan ihracatçı sektörler yüksek faiz, düşük döviz kuru arasında sıkışıp kaldılar” dedi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 2006 yılı Genel Kurul Toplantısı, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Kurul Salonu’nda yapıldı. Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Türkmenoğlu, birliklerinden yapılan yaş meyve sebze ihracatının 2006 yılında bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 17, değer bazında ise yüzde 19 artış gösterdiğini ancak bu artışın olması gerekenden uzak olduğunu ifade etti.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin ihracat yelpazesindeki ürünlerin çok geniş olduğuna işaret eden Türkmenoğlu, “Muhakkak ki bu kadar geniş ürün yelpazesine sahip bir birlik için bu rakam yeterli değil. Bunun başlıca nedeni elbetteki kur. Maalesef 4-5 yıldır bu sıkıntımız sürüyor. Geç kalınmış olmasına karşın artık bunun tartışılmaya başlanmış olması da sevindirici bir gelişme. Yüksek faiz ve düşük kur arasına sıkışmış, net döviz girdisi sağlayan bizim sektörümüzde ihracat artışı yüzde 17-19’larda kalırken, ithalata dayalı sektörlerdeki artış oranları çok daha fazla” diye konuştu.

YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI ZİRAİ KALINTI SORUNUN KANAAT ÖNDERLERİYLE ÇÖZECEK

Tarım Bakanlığı, yaş meyve sebze ihracatında en büyük sıkıntılardan biri olan ve zaman zaman ürün iadesine kadar varan sıkıntılar doğuran zirai ilaç kalıntısı konusunda yeni bir model deniyor. Bakanlık, üreticilere EUREPGAP’ı (iyi tarım uygulamaları) öğretmek için köylerdeki kanaat önderlerinden faydalanacak.

Ege Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği’nin olağan genel kurul toplantısında Rusya’nın 2005’te Türkiye’den gelen gıda ürünlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle ithalatı durdurduğunu hatırlatan Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, şöyle konuştu: “Daha sonra gıda güvenliği sertifikası alınması koşuluyla Rusya’ya ihracat tekrar başladı. Bunun için ürünün laboratuvarda analizi gerekiyor. Rusya, artık bu belge yerine ürünlerde izlenilebilirliğin sağlanması yönündeki adımların hızlandırılmasını istiyor. Bu hem maliyet hem de zaman açısından bizim avantajımıza bir durum. Tarım Bakanlığı’da bu konuda üreticileri bilinçlendirme çalışmalarını hızlandırdı. Hatta bu konuda Alaşehir pilot bölge olarak belirlendi.”

İhracatçılar olarak üzerlerine düşen yönlendirme görevini yerine getirdiklerini belirten Türkmenoğlu, “Son olarak geçtiğimiz hafta sonu Fethiye’de üreticilere yönelik bir bilgilendirme toplantısı yaptık. Toplantı yoğun ilgi gördü. Ama ne yazık ki her zaman aynı ilgi sözkonusu olmuyor. İlin Zıraat Odası’na 500 kişi üyeyse, toplantıya 3 kişi katılıyor. Ama Tarım Bakanlığı bunun için de çözüm üretti. Bizim gözlemlediğimiz üretim bölgelerinde köy ve mahalle liderleri var. Onları keşfettik. Onlar yapmaya başladığında diğerleri takip ediyor. Tarım Bakanlığı da bunların sistematiğini kurduğu zaman kısa vadede olmasa bile orta vadede bu iş çözülür. Sorunu köylerin kanaat önderleriyle çözeceğiz” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.