İŞVERENLER DİKKAT! KLİMA BAKIMI YASAL BİR CİHAZDIR!
Yaz aylarının gelmesiyle artan klima kullanımına dikkat edilmesi İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sertaç Temur, klima bakımının sadece bir konfor meselesi olmadığını, aynı zamanda ciddi sağlık riskleri ve yasal sorumlul

17 Temmuz 2025 Perşembe 16:01
Yaz aylarının gelmesiyle artan klima kullanımına dikkat edilmesi İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sertaç Temur, klima bakımının sadece bir konfor meselesi olmadığını, aynı zamanda ciddi sağlık riskleri ve yasal sorumluluklar içeren kritik bir konu olduğunu vurguladı.
İşyeri ortamında bulunan havalandırma ve klima sıcaklığı periyodik kontrolün yönetmelikle düzenlendiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Sertaç Temur, "Filtre temizliği genellikle ayda bir, sistemin genel bakımı ise yılda en az bir kez yapılabilir. Ancak ortamın özelliklerine göre bu sürelerin kısaltılması yapılabilir." dedi.
Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sertaç Temur, yaz aylarının gelmesiyle artan klima kullanımına dikkat çekildiğini, klima bakımının sadece bir konfor meselesi olmadığını, aynı zamanda ciddi sağlık riskleri ve yasal sorumluluklar içeren kritik bir konu olduğunu anlattı.
Klima bakımı bir sağlık ve güvenlik konusu
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kapalı alanlarda klima kullanımının arttığına dikkat çeken Dr. Öğr. Sertaç Temur, "Klima sisteminin bakım ve temizliği yalnızca cihazların verimli çalışması için değil, aynı zamanda kapalı alanda bulunan sağlığın korunması için de kritik bir ihtiyaçtır. Özellikle işyerlerinde kullanılan klima tüketiminin sürekli bakımı, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında çalışanların sorumlulukları arasında yer almaktadır." dedi.
Yasal düzenleyici ve periyodik bakım paketleri
İşyeri ortamında bulunan havalandırma ve klima sıcaklığı kontrol kontrolü, İş Ekipmanlarının kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği kapsamında düzenlendiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Sertaç Temur, "Filtre temizliği genellikle ayda bir, sistemin genel bakımı ise yılda en az bir kez yapılabilir. Ancak ortamın özelliklerine göre bu sürelerin kısaltılması yapılabilir." ifadesinde bulundu.
İSG mevzuatına göre klima denetimi nasıl olmalı?
İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) mevzuatına göre çalışanların, çalışanların güvenliğini sağlayabilecek tüm riskleri önleme zorunluluğu ve bu yeteneği işyerlerinde kullanılan klima ve havalandırma sisteminin düzenli kontrol ve tamamlayıcı yasal bir sorumluluk olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Sertaç Temur, şöyle devam etti:
"6331 sayılı Kanun ve İş Ekipmanlarının kullanımında Sağlık ve Güvenlik Koşullarının kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğin, bu sistemlerin yetkin kişilerince düzenli olarak denetlenmesi, yapılan belgelenerek kayıt edilmesi gerekir. Ayrıca özellikle çalışan yüksek sıcaklıkta kapalı olanların oranları (CO₂), yıllıkların (PM), nem oranı ve sıcaklığı gibi hava koşullarının düzenli olarak ayrılması, solunabilirlik rejiminin sağlanması önemlidir. Alerjen riskler ise genel risk değerlendirmesine entegre sistem; bakım süreci, görevlilerin maruz kalabileceği tehlikelere karşı alınacak önlemler ayrıntılı olarak tanımlanmalı.
Kirli filtreler solunum yolu bozukluklarını tetikleyebilir
Temizlenmemiş filtrelerin neden olduğu toz, bakteri, mantar, virüs ve polen gibi zararlıların biriktiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Sertaç Temur, "Bu birikim, solunum yolu bozukluklarını tetikleyebilir ve insanlarda baş ağrısı, halsizlik, göz yanması gibi görünüre yol açabilir. Özellikle Lejyonella bakterisi gibi patojenler, uygun şekilde bakım yapılmayan klima sistemleri üzerinden bulaşabilir." dedi
Bakım sırasında çalışma güvenliği
Klima temizliği yapan kişilerin, temizlik sırasında ortaya çıkabilecek biyolojik ve kimyasal risklere karşı korunmasını de vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Sertaç Temur, "Bu süreçte kişisel koruyucu donanımların kullanım zorunluluğu.Klima bakımı sırasında çalışanların, kimyasal maddeler ve havada tutulan rahatsızlıklara karşı korunmaları için FFP2 veya FFP3 düzeyinde solunum maskesi, kimyasala dayanıklı nitril eldiven, gözlük veya yüz siperliği ile antistatik özellik tulum ya da tek iş elbisesi kullanmaları gerekmektedir." diye konuştu.
Bakım yapılmamış klimalar ortamı yeterince düşüremez
Temizlik içeriğinin içeriğinde yer alan güçlü kimyasalların, cilt ve nefes yolu üzerinden emilerek çalışanların korunmasını tehdit edebileceğini söyleyen Dr. Öğr. Sertaç Temur, "Bu nedenle yalnızca uygun koruyucular değil, aynı zamanda iyi havalandırılmış alanlarda çalışma düzeni.Bakım yapılmamış klimalar, yaz aylarında ortam sıcaklığı yeterince düşürülemez.Bu durum çalışanların termal konforunu olumsuz etkiler, dikkat dağınıklığına, performansa ve sıcak strese yol açabilir. şeklinde konuştu.
Sıcak havalarda arabaya bindikten sonra klimalar hemen çalıştırılmamalı
Klimanın düzenli bakımı ve kontrollerinin yalnızca cihaz sağlığı için değil, çalışanların çözdüğü havanın kalitesi ve genel iş sağlığı açısından da sürekli olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Sertaç Üyesi Temur, "Sadece ofis, ev, işyerleri için değil, araçlarda kullanılan klimaların da bakımları yapılması gerekmektedir. Sıcak havalarda arabaya bindikten sonra klimalar hemen çalıştırılmamalıdır. Çünkü klimaların içerisinde biriken kimyasallar sıcak havayla karşılaştığında tutulan gaz yayma ihtimali yüksektir. Bu nedenle bindirildiğinde klima çalıştırılmadan önce bir süre camları çalıştırılırken iç soğutma gerekmektedir." Şekilli şekiller tamamlandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.