27 Nisan 2024
  • İzmir27°C

YAPILARIN STANDARTLARI DEĞİŞİYOR

Bayındırlık ve İskan Bakanlığının “TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği’ni” 08.05.2000 tarihinde resmi gazetede yayınlamasından bu yana Türkiye’de inşa edilen binalarda ısı yalıtımı konusunda uyulması zorunlu standartlar bulun

Yapıların Standartları Değişiyor

2006-05-02 00:09:04

YALITIM SADECE İHTİYAÇ DEĞİL YASAL ZORUNLULUK OLDU

Bayındırlık ve İskan Bakanlığının “TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği’ni” 08.05.2000 tarihinde resmi gazetede yayınlamasından bu yana Türkiye’de inşa edilen binalarda ısı yalıtımı konusunda uyulması zorunlu standartlar bulunuyor. Yönetmelik yeni yapılan binalarda ısı yalıtımını zorunlu hale getirdi. Yapı sektöründe son yıllarda yaşanan olumlu gelişmelere bağlı olarak büyüyen ve gelişen yalıtım sektörü, yeni yapılan binalarda yalıtımın zorunlu hale gelmesiyle daha da önem kazandı. Türkiye’de yalıtım bilincini yaymayı misyon edinen Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği İZODER’in verilerine göre çevre bilincinin artması ve Avrupa Birliği’ne uyum sürecinin yasal zorunlulukları sayesinde sektör artan bir ivmeyle gelişmeye devam ediyor. Mortgage sistemiyle birlikte artan inşaat sayısı da göz önünde bulundurulduğunda, kaliteli konut ihtiyacında yalıtımın öncelikli tercih sebeplerinden olacağı öngörülüyor.

Her yalıtım türünün binalar için ayrı yararları bulunuyor. En çok bilinen yalıtım türü olan ısı yalıtımı ile ısınma ve soğutma giderlerinde ortalama yüzde 50 tasarruf sağlanması mümkün. Bu konuyu rakamlarla ortaya koymak amacıyla İZODER, toplam oturma alanı 500 metrekare olan 4’er dairelik 5 katlı örnek bir binanın Antalya, İstanbul, Ankara ve Erzurum’da yalıtımsız ve yalıtım standardına uygun yalıtılmış biçimde yakıt giderlerini hesapladı. Bu hesaplamalar doğrultusunda yalıtımlı bir binanın bir yıl içinde yakıt giderlerinden elde ettiği tasarruf Antalya’da 5.377 YTL, İstanbul’da 10.315 YTL, Ankara’da 13.764 YTL ve Erzurum’da ise 22.087 YTL. Bu sonuçlardan yalıtımlı bir evin ya da iş yerinin bütçesinden yüzde 50 daha az yakıt parası ayrıldığı ortaya çıkıyor. Ayrıca yalıtım sayesinde daha az yakıt tüketilmesi, küresel ısınmanın sorumlusu olarak bilinen karbon dioksit miktarının azalması anlamına da geliyor. Yeni standartlara göre yalıtımla giydirilen binalar, geleceğin çevreci yapılarının ilk örneklerini oluşturuyor.

AB, enerji tüketimini azaltan yalıtım uygulamalarının yanında gürültünün verdiği rahatsızlıkları önleyen ses yalıtımı, yangınlarda kaybı azaltacak önlemleri içeren yangın yalıtımı uygulamalarında zorunluluklar getiriyor. Bunun yanı sıra 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren uygulamasına geçilecek olan 89/106 sayılı İnşaat Malzemeleri ile ilgili AB direktifi bulunmaktadır. Bu direktifin kapsamında ürün ve personel belgelendirmelerinin zorunlu olacak yönleri bulunuyor. Örneğin CE işareti taşıması gereken ürün grupları ve Piyasa Gözetim ve Denetim fonksiyonlarının devreye girmesiyle yalıtım sektörünün de yakındığı merdiven altı uygulamaların önüne geçilmesi mümkün olabilecek. Böylece sektörde haksız rekabetin önüne geçilecek, belgelendirme yoluyla ürün ve uygulamalarda kalite artacak. Yeni yönetmeliklere göre yalıtım ustalarında sertifika aranacak olmasıyla da işçilik kalitesi AB standartlarına yükseltiliyor. Bu konuda İZODER bir ilk olarak mesleki eğitim konusunda adımlar atarak, dünyada bu konuda en tecrübeli ülkelerden biri olan Almanya’nın önemli kuruluşlarından biriyle uzun vadeli işbirliğine giriyor. Stiftung Bildung und Handwerk Vakfı ile İYEDAM’ın (İZODER Yalıtım Eğitim ve Danışma Merkezi) eğitim programlarının ve verilen sertifikaların AB standartlarına uygun hale getirilmesi üzerine çalışmalar yürütülüyor.

Uluslararası Yapı 2006 İstanbul Fuarı’nın katılımcılarından İZODER’in yaptığı araştırmalara göre, 2005 yılının ilk 9 ayında yapı ruhsatı alan yaklaşık 70 bin adet bina ve yapı kullanım izni alan 38 bin adet bina bulunuyor. Bu sayıların 2005 yılı sonu itibariyle toplamda 150 bin’i aşacağı görülüyor. 2005’te satılan yaklaşık, 1,4 milyon m3 EPS, 750.000 m3 XPS, 400.000 m3 PU,1,8 milyon m3 camyünü, 650.000 m3 taşyününden oluşan 5,0 milyon metreküplük yalıtım malzemesi, yaklaşık 100 milyon metrekare yalıtım alanı anlamına geliyor. Bu sonuçlar da gösteriyor ki yapı sektörüyle birlikte gelişen yalıtım bilinci ile Türkiye’nin yeni yapılarının standartları değişiyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.