• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • İzmir 14 °C

3 Yeni Sergi

3 Yeni Sergi
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, birbirinden renkli ve değerli 3 yeni sergiyle İstanbul’un yazına renk katmaya hazırlanıyor. Yaşadığı dönemde yakın çevresi dışında pek tanınmayan, ancak ölümünden

PERA MÜZESİ’NDE 3 YENİ SERGİ

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, birbirinden renkli ve değerli 3 yeni sergiyle İstanbul’un yazına renk katmaya hazırlanıyor.

Yaşadığı dönemde yakın çevresi dışında pek tanınmayan, ancak ölümünden sonra özellikle Batı sanat çevrelerinde efsane olan, dünyanın en ilginç yaratıcılarından biri; Gürcü köylü ressam Pirosmani ilk kez Türkiye’de Pera Müzesi’ne konuk oluyor. 19. Yüzyıl ortalarında Gürcistan’ın küçük bir köyünde yoksulluk içinde yaşayan, naif sanatın öneminin anlaşıldığı 1920’li, 1930’lu yıllarda keşfedilerek bir efsane haline gelen Pirosmani, Picasso’nun da en sevdiği ressam olarak biliniyor. Gürcistan için önemli bir olgu olan Pirosmani’nin, resimlerinin benzersiz içtenliği, ilginçliği ve etkileyiciliğiyle Türk sanatseverlerinin de ilgisini çekmesi ve şaşırtması bekleniyor. 1913 yılından itibaren dünyanın önemli müze ve koleksiyonlarında yer alan Pirosmani’nin resimleri, Gürcistan Ulusal Müzesi’nden geliyor.

Pera Müzesi’nin sergi katlarında yaz boyunca konuk olacak bir başka önemli seçki ise “Monsenyör Otto Mauer’in Koleksiyonu”. Bir Katolik rahibi olan ve 1945’den sonra Avusturya’nın önde gelen sanat koruyucusu ve destekçileri arasında yer alan Monsenyör Otto Mauer’in Koleksiyonu, içlerinde Picasso, Chagall, Klimt, Schiele, Giacometti gibi çok ünlü isimlerin de yer aldığı modernden post moderne 3 bin yapıttan oluşuyor. Viyana Katedral ve Başpiskoposluk Müzesi’nden getirilen ve 35 civarı yapıttan oluşan “20. yüzyıl ustalarından Baskı, Desen ve Suluboyalar, Otto Mauer Koleksiyonu’ndan Bir Seçme” sergisi İstanbul Viyana Günleri etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştiriliyor.

Faaliyete geçtiği 2005 Haziran’ından bu yana, “genç” sanata kucak açma eğiliminde olan Pera Müzesi, üçüncü etkinlik dönemine girdiği bu yaz aylarında da, Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi öğrencilerinin işlerine ev sahipliği yapıyor. 2006 - 2007 yılı öğrenci projelerinden oluşan “İşleyen Mekan” sergisi, düşünen ve düşündürten özelliğiyle sanatseverleri genç sanat ve sanat eğitiminin sorunlarıyla buluşturacak.

1 Ağustos 2007 Çarşamba 19:00’da Pera Müzesi’nde İstanbul’un sanat ve iş çevrelerinin katılacağı Açılış Daveti’nden sonra, 2 Ağustos’dan itibaren sanatseverlere sunulacak olan bu üç yeni sergi 7 Ekim 2007’ye kadar açık kalacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894