• BIST 9524.59
  • Altın 2497.108
  • Dolar 32.5917
  • Euro 34.737
  • İzmir 17 °C

Bora Girgin Yazdı

Bora Girgin Yazdı
Çoğumuz çocuk oyunlarının eğlenceli ama amaçsız olduğunu düşünürüz. Gerçekte ise oyun çocuğu hayata hazırlar ve geliştirir. Oyunla beraber birçok rolü dener, mesela evcilik oynarken anne, baba, kardeş, doktor olur... Bu sayede diğer insanların ve nesneler

OYUNCAK DEYİP GEÇMEYİN

gelişir. Çocuğun diğer maddelerle çamur, toprak, yaprak, su gibi şeylerle  oynaması çocuğa diğer maddelerle ilişkilerini keşfetme olanağı sağlar. Bunların hepsi çocuğu yeni kavramlarla karşı karşıya getirir.

Oyunun bir başka yararı da çocuğa paylaşmayı öğretir, isteklerini, düşüncelerini değiştirmelerini sağlar. Tek yolun kendi yolları olmadıklarını anlarlar. Evet, oyun çocuklar için faydalıdır ama hepsi için aynı şeyi söyleyemeyiz. Şiddet ve saldırganlık içeren oyunlar – ki son zamanlarda internet Caferlerde sıklıkla karşılaştığımız bazı bilgisayar oyunları en büyük örneklerinden biridir çocuğun üzerinde onu şiddete ve saldırganlığa yönelten bir etkisi olduğu görülmüştür. Bu gibi nedenler den dolayı oyuncak seçimi çok kolay değildir. Her zaman daha iyi oyuncaklar bulunabilir. Bu yüzden oyuncak seçerken önemli olan çocuğun gelişiminin iyi bilinmesi ve onun sahip olduğu becerileri arttırıp yeni becerilerle birleştirebilmesini sağlayacak özelliklere sahip olmasına dikkat etmelidir. Bunu yaparken ebeveynler sadece kendi istek ve beğenilerini değil aynı zamanda çocuğun da istek ve beğenilerini göz önünde tutmalıdırlar.   

Çalışan ebeveynler genelde çocuklar ile oyun oynayacak vakit bulamamaktan yakınırlar ama uzmanlara göre en az 10’ar dakikalık iki oyun evresi çocuğun gelişimi için çok büyük katkı sağlar. Ayrıca önemli olan kısıtlı olan vakti kaliteli bir şekilde çocukla paylaşarak, yaratıcı ve öğretici bir şekilde zamanı geçirmektir ve şu hiçbir zaman unutulmamalı ki şiddet bir eğlence unsuru değildir, bu gencecik taze beyinlere şiddet içeren oyuncaklar, oyunlar sunmayalım, onları görmek istediğimiz ve bu topluma yararlı birer insan olabilecek şekilde yetiştirelim. Bu güzel ülkemizin birbirini vuracak insanlara değil, aydın ve ileri görüşlü insanlara ihtiyacı var.

ÇOCUĞUNUZLA OYUNCAK OYNAYIN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894