• BIST 9723.05
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İzmir 27 °C

Çanakkale ve Gençler

Çanakkale ve Gençler
Devletler geliştikçe, nüfus çoğaldıkça kabına sığmayan insanoğlu dünyayı fethetmeye çıkar. Tarihin en eski çağlarından günümüze kadar bu hep böyle olmuş ve bugün de olmaya devam etmektedir.

ÇANAKKALE VE GENÇLER

Devletler geliştikçe, nüfus çoğaldıkça kabına sığmayan insanoğlu dünyayı fethetmeye çıkar. Tarihin en eski çağlarından günümüze kadar bu hep böyle olmuş ve bugün de olmaya devam etmektedir.

Biz gençler tarihin bu derinliklerini okuyarak atalarımızın yaptığı bu atılımları iyi inceleyerek daha ileri gidebiliriz. Ama yine atalarımızın yaptığı kusur ve hatalarından iyi dersler çıkarmazsak aynı hatalara tekrar tekrar düşebiliriz.

İşte biz gençler düzenlediğimiz Çanakkale gezilerimizde dolaşırken bir devrin battığı bu yerleri görmeliyiz. Çanakkale Savaşı"na gelinceye kadar dünyada hiçbir savaşta bu kadar dünya insanın bir ara gelerek savaştığı başka bir savaş olmamıştır. Yine hiçbir savaşta ölen 500.000 (beşyüzbin) kişi olmamıştır.

Çanakkale Savaşı"na gelinceye kadar Osmanlı İmparatorluğu bütün gelişimini ve açılımını Fransızlara dayalı yapmıştır. Tam dünya paylaşımının savaşı başladığı anda garip bir tutumla Almanlarla iş birliği meydana gelmiştir. Dünyada savaş kazanarak imparatorluğunu kaybeden başka bir devlet olmamıştır ve olmayacaktır da. Onun için Kemal Atatürk"ün 1922 yılında söylediği şu sözler çok anlamlıdır. Konuşmasından alıntı yaparak;

“… Efendiler! Avrupa"nın bütün ilerlemesine, yükselmesine ve medenileşmesine karşılık Türkiye tam tersine gerilemiş ve düşüş vadisine yuvarlanadurmuştur.

Artık vaziyeti düzeltmek için mutlaka Avrupa"dan nasihat almak, bütün işleri Avrupa"nın emellerine göre yapmak, bütün dersleri Avrupa"dan almak gibi bir takım zihniyetler belirdi.

Halbuki, hangi istiklal vardır ki, ecnebilerin nasihatleriyle, ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin?.. Tarih böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir.”

Savaşla boğazları geçemeyen İngilizler, Fransızlar, Yunanlar anlaşmalarla ülkemize girmişlerdir. Kazandığımız halde her şeyimizi teslim ettiklerimizin karşısına sadece Mustafa Kemal Çanakkale"deki gibi karşılarına dikilmiştir. O Mustafa Kemal ki ülkemizi düşmandan kurtarmış ve bugünkü cumhuriyeti kurarak bizlerin üstün insan olmasını sağlamıştır.

Bütün savaşlarda masa başındakilerin gafletinden dolayı vermiş oldukları kararları canımızla, kanımızla biz gençler uygulamaktayız. Onun içindir ki atamızın çizdiği üstün insan modeli yolunda koşmalı ve çevremizi, ülkemizi ve dünya ile ilişkilerimizi yakından takip edip vatanımıza sahip çıkmalıyız, Kemal Atatürk"ün emanetini, bu cumhuriyeti korumalıyız. Çünkü bizim gidebileceğimiz başka bir ülkemiz yok.

Tarık USLU

CHP Gençlik Kolları

İzmir İl Başkan Yardımcısı 

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894