• BIST 9057.95
  • Altın 2296.889
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0593
  • İzmir 23 °C

Çarpma Uyarı Sistemi

Çarpma Uyarı Sistemi
Güvenlik teknolojileri geliştirme konusunda uzun bir geçmişe sahip olan Volvo Car Corporation, kazalarda önleyici ve koruyucu yeni nesil güvenlik sistemleri konusunda çığır açmaya hazırlanıyor. Volvo, bu sistemler sayesinde daha rahat ve zevkli bir sürüş

VOLVO CAR CORPORATİON YENİ NESİL ÇARPMA UYARI SİSTEMİ İLE KAZALAR AZALACAK

Güvenlik teknolojileri geliştirme konusunda uzun bir geçmişe sahip olan Volvo Car Corporation, kazalarda önleyici ve koruyucu yeni nesil güvenlik sistemleri konusunda çığır açmaya hazırlanıyor. Volvo, bu sistemler sayesinde daha rahat ve zevkli bir sürüş sağlamanın yanı sıra aracın içindeki ve dışındaki kişilerin güvenliğini de arttırmayı amaçlıyor.

Adı güvenlik kavramıyla bütünleşen Volvo Car Corporation, son yıllarda, araç sahibinin etraftaki trafiği daha iyi algılamasına yardımcı olacak güvenlik sistemleri üzerine çalışmalar yürütüyor. Volvo’nun son geliştirdiği güvenlik sistemi “Çarpışma Uyarı Sistemi”, çarpışma olmadan önce haber vererek kaza yaşanmadan aracın durdurulmasını hedefliyor. Aracın durdurulmasının mümkün olmadığı durumlarda ise sistem, aracın hızını azaltıp duruş mesafesini kısaltarak oluşabilecek hasarı en az seviyeye indirgiyor.

Yeni nesil güvenlik sistemi, sadece araç sahibi için yüksek güvenlik sağlamakla kalmayıp diğer aracı ve içindeki yolcuları da koruyor. Sistem, arka taraftan çarpışmaları önleyerek, diğer araçtaki yolcuların öne fırlamaları ile oluşabilecek yaralanmaları ve maddi hasarı da engelliyor. Geliştirdiği güvenlik sistemlerini, yeni modellerine entegre edecek olan Volvo Car Corporation, tüm sürücüler için kazançlı bir durum yaratmayı amaçlıyor.

Kazaları öngören ve oluşmasını engelleyen teknolojilere odaklandıklarını söyleyen Volvo Car Güvenlik Direktörü İngrid Skogsmo, “hedefimiz tüm aktif güvenlik sistemlerimizi biraya toplayarak, bu sistemleri araç sahiplerinin co-pilotu statüsüne getirmek. Aracın ön kısmındaki alanı izlemek üzere bir radar sensörü geliştirdik. Sistem, başka bir araca arkadan yaklaşırken sürücünün tepki vermemesi durumunda ön cama yansıyan kırmızı ışık ve uyarı sesi ile devreye giriyor” dedi.

İngrid Skogsmo, “Araştırmalar gösteriyor ki, bir araç diğer araca arkadan çarptığında, araç sahibi frene basmıyor. Bunun sebebi büyük olasılıkla, sürücünün ne olacağını anlayacak zamanı olmaması ve bu nedenle kazayı önleme şansının bulunmamasıdır. Bizim aktif güvenlik sistemlerimiz, sürücüyü tehdit edecek bu durumdan kurtarmak için, aracın manevra yapmasına imkan verecek zamanı kazandırdı” diye konuştu.

Volvo Car Corporation güvenlik sistemlerini üç ana perspektifle geliştiriyor: Otomobil, trafiğin durumu ve insan faktörü

Volvo Car Corporation, otomobil ne kadar güvenli olsa da trafiğin durumu ne kadar kontrol altında tutulsa da güvenliğin her zaman insan faktörüne bağlı olduğu bilinciyle hareket etmektedir. Ayrıca sürücünün uyanık olması, zor koşullarda hızlı kararlar alabilmesı ve yorgunluğa asla izin vermemesi de çok önemlidir.

Amaç insan gözünü güçlendirmek

Kalabalık sokaklar ve yeni iletişim araçlarının tümü sürücünün dikkatini dağıtan unsurlardır. Volvo Car Corporation, sürücünün hangi bilginin önemli olduğuna karar vermesine yardımcı olmak için, otomobillerini, trafiği insan gözünden daha hızlı okuyan, gelişmiş teknolojide cihazlarla donatıyor. Volvo Car Corporation tarafından geliştirilen ve çalışma aşamasında bulunan aktif güvenlik sistemleri, herhangi bir tehlikeye karşı uyarıyor ve çarpışmanın önlenmesi için yeterli zamanın olmaması halinde harekete geçebiliyor.

Yenilikçi Güvenlik Sistemleri kullanımda

Volvo Car Corporation son yıllarda, araç sahiplerinin çevrelerindeki trafiği daha iyi izlemelerine yardımcı olmak için çok sayıda aktif güvenlik sistemini piyasaya sundu. Bunların çoğu mevcut otomobil modellerine entegre edildi.

IDIS (Intelligent Driver Information System-Akıllı Sürücü Bilgi Sistemi), stresli durumlarda gereksiz bilgilerle sürücünün dikkatinin dağıtılmasını engelleyen elektronik bir bilgi sistemidir. Tekerlek hareketleri, gaz pedalı, gösterge kumandası ve fren gibi otomobildeki belirli fonksiyonları sürekli kontrol eden IDIS, durumun karmaşıklığını değerlendirebilir. Bilgi işlenir ve güvenlik için hayati önem taşımayan bilgiler, örneğin gelen cep telefonu çağrısı veya mesajlarının iletimi ertelenir.

Sürüş durumunun daha iyi kontrol edilmesine yardımcı olacak BLIS (Blind Spot Information System-Kör Nokta Bilgi Sistemi) yan aynalardaki kameralar yardımıyla kör noktada araç olup olmadığını belirliyor. Böyle bir durumda sürücüyü uyarmak ve doğru kararı vermesini sağlamak amacıyla aynanın yanındaki uyarı ışığı devreye giriyor.

ACC (Adaptive Cruise Control-Adaptif Hız Sabitleyici), sürücünün öndeki otomobil ile arasındaki mesafeyi korumasına yardımcı olan bir sistemdir.İlk bakışta bu bir konfor unsuru gibi görünse de, düzensiz trafik akışı durumunda daha kontrollü bir sürüş sağlıyor. Bu teknoloji aynı zamanda, yeni güvenlik sistemlerinin birçoğunun da temelini oluşturuyor.

Arkadan çarpmalar yaygın bir kaza türüdür. Bu kazaların çoğunda sebep, sürücünün dikkatinin dağınık olması ve zamanında tepki verememesidir. Bu gerçeğin ışığında Volvo Car Corporation, CW’yi (Collision Warning with Brake Support-Fren Destekli Çarpışma Uyarı Sistemi) geliştirdi. Bu, arkadan çarpmaları önlemeye veya böyle bir çarpmanın etkilerini en aza indirmeye yardımcı olacak destek fonksiyonlarına sahip gelişmiş bir sistem. Yeni Volvo S80’de tanıtılan ve uzun mesafeli radar donanımına sahip olan bu sistem, 15 derecelik bir görüş mesafesi ile hareket eden ya da duran araçları hafızasına kaydediyor.

Geliştirme aşamasındaki diğer sistemler

Birçok aktif güvenlik sistemi üzerinde çalışmalarına devam eden Volvo Car Corporation’ın, yakında üretime geçeceği bazı ürünler şunlardır: Driver Alert System (Sürücü Alarm Sistemi)’nde ani ve hatalı şerit değiştirme durumunda alarm sesi devreye giriyor. Böylece sistem sürücüyü göz kapakları kapanmaya başlamadan önce uyarıyor. Driver Alert Sistemi, yorgunluktan ileri gelen kazaları önlemede önemli avantajlar sağlıyor.

Volvo CoDriver System (Volvo Yardımcı Sürücü Sistemi)’nde tüm sistemlerden gelen verileri ve bilgileri koordine ediyor ve etraftaki trafiği de değerlendirerek çözümlüyor. Bu sistem, sürücü yorulduğu ya da gerildiği zaman uyarı yaparak, yardım fonksiyonlarını devreye sokuyor. Sistem, sürücünün doğru kararı alıp uygulaması için daha çok zaman tanırken güvenliği de arttırıyor.

Lane Departure Warning System (Şeritten Ayrılma Uyarı Sistemi)’nde yol, dikiz aynası üzerindeki bir kamera yardımı ile izleniyor. Araç lastiklerinin şerit çizgilerinin dışına çıkması durumunda, düzeltme yapması için sürücü sesle uyarılıyor.

Lane Keeping Aid System (Şerit Koruma Yardım Sistemi)’nde aracın şerit dışına çıkması durumunda sesli uyarı veriliyor. Eğer sürücü aracı rotasına geri döndürmek üzere direksiyon simidini çevirmezse, sistem derhal otomobili şeridine sokmak için kontrolü ele alıyor.

Emergency Lane Asist System (Trafik Şeridi Acil Durum Destek Sistemi)’nde kamera ve radar kullanılarak Volvo otomobilin üzerine doğru gelen araçları izliyor ve uyarı veriyor. Sürücünün uyarı sinyaline zamanında tepki vermemesi durumunda sistem, otomobili şeridine sokmak için ilave direksiyon döndürme kuvveti uyguluyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Volvo Kamyon Ve Temsa'dan, Stratejik Iş Birliği05 Eylül 2016 Pazartesi 16:25
  • Aston Martın Db11’e Dünya Basınından Tam Not02 Eylül 2016 Cuma 19:35
  • Bajaj Discover 150F Türkiye’de!27 Nisan 2015 Pazartesi 10:12
  • Yeni Skoda Superb24 Şubat 2015 Salı 17:02
  • Mercedes-Benz’in yepyeni modeli16 Ocak 2015 Cuma 13:40
  • Nıssan’dan yılın son fırsatı...01 Aralık 2014 Pazartesi 09:55
  • Nissan,1.2 X-Tronic ile Daha Güçlü23 Kasım 2014 Pazar 16:48
  • Nissan Cenevre Motor Show’da07 Mart 2014 Cuma 15:08
  • En çok gözlük yakışan kişisi01 Mart 2014 Cumartesi 18:14
  • 2014 Yılının 5 Yıldızlı Crossoverı28 Şubat 2014 Cuma 12:28
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894