• BIST 9055.87
  • Altın 2292.207
  • Dolar 32.314
  • Euro 35.1085
  • İzmir 25 °C

Çelik Sektöründen Sert Tepki ‘ABD’ye Yakışmayan Bir Tutum’

Çelik Sektöründen Sert Tepki ‘ABD’ye Yakışmayan Bir Tutum’
ABD Kongresi Çelik Konseyi Üyeleri, ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu (USITC)’nu Türkiye’nin de içinde bulunduğu birçok ülkeye karşı açılan davalarda kullanılan ticari kuralları daha sıkı uygulamaya çağırdı

ÇELİK SEKTÖRÜNDEN SERT TEPKİ ‘ABD’YE YAKIŞMAYAN BİR TUTUM’

ABD yerli çelik üreticilerinin Kongre üyeleri aracılığıyla ülkenin çelik ithalatını engellemeye yönelik politik baskıları devam ediyor. Son olarak ABD Kongresi Çelik Konseyi Üyeleri, ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu (USITC)’nu Türkiye’nin de içinde bulunduğu birçok ülkeye karşı açılan davalarda kullanılan ticari kuralları daha sıkı uygulamaya çağırdı. Kongre üyeleri, Komisyon Başkanı Meredith Broadbent’e yazdıkları mektupta, “yasadışı ticari faaliyet” olarak ifade ettikleri ithalat karşısında yerli çelik üreticilerinin düştüğü zor durumu gerekçe olarak gösterdi. ABD’nin ithal çeliğe karşı tutumunu eleştiren ÇİB Başkanı Namık Ekinci “Adil bir şekilde ticareti yapılan Türk çeliği gibi ürünlerin ABD iç piyasasına girmesinin engellenmesi tamamen yerli üreticilerin yüksek kar iştahlarından kaynaklanmaktadır. Ayrıca adil ticaretin engellenmesi içeride fiyatları yükselteceğinden çelikle bağlantılı sektörlerin maliyetleri artacaktır. Bu durumun olumsuzluğu çelik tüketicisi olan devlete ve vatandaşa yansıyacaktır” dedi.

İthalat artışı nedeniyle ekonomik koşulların kötüye gittiğini ve çelik sektörünün sekteye uğradığını öne süren ABD Kongresi Çelik Konseyi üyeleri çelik ithalatını engellemek için ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu üzerindeki baskısını giderek artırıyor. Yeni eklemeleri kabul edilen Ticari Tercihler Kanunu’nun (Trade Preferences Extension Act) komisyonun yasadışı ticari uygulamalarla mücadelesinde elini güçlendirdiğini belirten Kongre Çelik Konseyi Üyeleri, ABD’nin Ticaret Politikası Önlemlerine ilişkin kanunlarının daha sıkı uygulanmasını istiyor. Ayrıca üyeler Türkiye’nin de içinde bulunduğu ve halen devam eden sıcak yassı, levha, kalın duvarlı dikdörtgen tüp ve boru soruşturmalarında yasal yaptırımların yoğun bir şekilde uygulanması için çalışıyor.

ABD’li otoritelerin açılan birçok soruşturmada politik baskılara maruz kaldığını belirten Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “ABD’li üreticilerin korumacı tutumlarının yanı sıra geçmiş bazı davalarda da ABD dava otoritelerini politik baskılar ile etki altına almaya çalıştıklarına tanık olduk. Dava otoriteleri bu durumlara karşı tarafsızlığını koruyarak DTÖ kuralları çerçevesinde karar vermiştir. Umarız ki hali hazırda devam eden davalar için de politik baskılar belirleyici olmaz ve adil ticaret yapan Türkiye için hiçbir marj uygulanmaz” dedi.   

Ekinci ayrıca şu hususları vurguladı: “Bilindiği üzere ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu (USITC) bütçesi açısından Kongre ile ilişkilidir. Dolayısıyla Kongre’den USITC’ye gönderilen herhangi bir yazının Komisyon’u etki altına alma ihtimali yüksek olup söz konusu mektup ABD çelik lobisinin uygulayabileceği politik baskının üstü kapalı bir hatırlatıcısı niteliğini taşımaktadır. ABD çelik lobisi, haksız gerekçeler ile adil ticareti engellemeye çalıştığı gibi dava süreçlerinde giderek dozu artan politik baskılarla ilgili otoritelerin kararlarını kendi lehlerine çıkarmak için tüm yollara başvuruyor. Haksız gerekçelerle ithalatı engellemek için çaba göstermek yerine çelik ithalatının tamamen durdurulması kendileri açısından daha onurlu bir hareket olacaktır.”

Dünya çelik sektörünün son yıllarda önemli bir krizden geçtiğini açıklayan Namık Ekinci, “Ekonomideki kötü gidişat için tüm dünyada devam eden siyasi ve ekonomik kaos, petrol fiyatlarının düşmesi ve verimsiz iç dinamikler gibi birçok değişken gözönüne alınmalıdır. Bu durumu yalnızca ithalata bağlamak ve ithalatın önünü kesmeye çalışmak çok anlamsız. Çin Halk Cumhuriyeti gibi dampingli ve teşvikli ürün ticareti yapan ülkeler ile mücadeleye biz de varız. Ancak adil bir şekilde ticareti yapılan Türk çeliği gibi ürünlerin ABD iç piyasasına girmesinin engellenmesi tamamen yerli üreticilerin yüksek kar iştahlarından kaynaklanmaktadır. Ayrıca adil ticaretin engellenmesi içeride fiyatları yükselteceğinden çelikle bağlantılı sektörlerin maliyetleri artacaktır. Bu durumun olumsuzluğu çelik tüketicisi olan devlete ve vatandaşa yansıyacaktır. Adil ithal ürünlerin haksız gerekçelerle engellenmesi uzun dönemde ABD ekonomisine büyük zararlar verecektir” diyerek açıklamalarına devam etti.

ÇİB Başkanı Namık Ekinci sözlerini şu şekilde bitirdi: “Türk çelik sektörü olarak DTÖ kuralları çerçevesinde adil ticaret yapıyoruz. Türk çelik sektörü AKÇT kuralları gereği devletten hiçbir surette destek almıyor, almak da istemiyor. Sektör olarak kendi sermayemizle büyüyoruz. Ürünlerimizi ABD’li tüketicilerin talebi doğrultusunda teknolojik ve verimli altyapımız, cüzi kârlar ve rekabetçi fiyatlarla ihraç ediyoruz. Bu durum yerli üreticileri rahatsız ediyor. Bu nedenle haksız yere suçlanıyoruz.”

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894