• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İzmir 20 °C

Cumhur Güney Röportajı 2013

Cumhur Güney Röportajı 2013
CUMHUR GÜNEY RÖPOTAJI MART 2013- ALİAĞA / ŞENOL GÖK Soru: Aliağa’da sizi herkes tanıyor ama yine de tanımayanlar için Cumhur Güney kimdir? 1996-1999 dönemi MHP ilçe Başkanı. 18 Nisan 1999 Seçimlerinde MHP Aliağa Belediye Başkan Adayı. 2004’de de Doğ

CUMHUR GÜNEY RÖPORTAJI   MART 2013- ALİAĞA / ŞENOL GÖK

Soru: Aliağa’da sizi herkes tanıyor ama yine de tanımayanlar için Cumhur Güney kimdir?

1996-1999 dönemi MHP ilçe Başkanı. 18 Nisan 1999 Seçimlerinde MHP Aliağa Belediye Başkan Adayı. 2004’de de Doğru Yol Partisi belediye Başkan Adayı. Daha sonra Türkiye Partisi’nin ilçe Başkanlığı belgesini alıp ama kabul etmeyen bir kişidir. Aliağa’da ikamet ediyorum. 2 çocuk sahibiyim, 4 yaşında bir torunum var. Cumhur Güney böyle bir kişi..

aliaga-konusuyor-b.jpg

Soru: Siyasete hiç uzak değilsiniz. Dışarıdan bakınca Aliağa Siyasetini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Aliağa’da Konjonktür değişti. Bütünşehir yasasıyla birlikte köylerin ve beldelerin oy kullanacak olması şekli değiştirdi. Tevazu göstermeyeyim, siyaseti biraz bilen biri olarak söylüyorum; 2014 yerel seçiminde aday faktörü çok önemli. Sağ için ya da sol için konuşuyorum; Aliağa’nın benimseyeceği adayların çıkması lazım. Turgut Bey (Oğuz) iyi, güvenilir bir insan. Hepimiz onu çok seviyoruz. Fakat seçimdeki durumu ne olur, bunu pek bilemiyorum. Birileri rahatsız olabilir ama, Turgut Bey yeniden aday olacaksa o ekibini değiştirmesi lazım. O ekiple işi zor.

Soru; Ekip derken, neyi kastediyorsunuz?

Meclis üyeleri, Belediye Başkan yardımcıları, danışmanlarının hepsinin değişmesi lazım. Bunlardan ne köy, ne kasaba olmaz. Tansu Kaya, seçimi ekibi yüzünden kaybetmişti. Halkın sevmesine rağmen şimdi Turgut Bey aynı akıbete uğrar. Turgut Beyi ben seviyorum, kendi de bilir; Fakat nasıl ki Ecevit yüzde 24 ile gelip yüzde 1 ile gitmişti, Turgut Bey de aynı şeyi yaşayabilir. Çok akıllı olması lazım. Çünkü Aliağa’da siyaset değişti. Sağ oy dengeleri bozdu. Cezaevine 2 bin 500 infaz memuru geldi, eşleriyle birlikte 5 bin kişi. Bunların hepsi sağ görüşlü insanlar. Petkimde, Azeriler bin kişi işe aldı, eşleriyle birlikte 2 bin kişi. Yani Aliağa’ya 6-7 bin sağ oy geldi. Köyler de zaten genelde sağ görüşlü. CHP’nin, sağdan da oy alabilecek birini aday çıkarması gerek.

Soru: Turgut Oğuz’un 5 yıl sonra sağdan da oy alabilecek bir potansiyeli kaldı mı?

Benim söylediklerim belki kırıcı olacak ama, siyasette doğruları söylemeliyiz. Turgut Bey siyasette kalelerini kaybetti. Birçok hemşehrisi buraya gelip bir daha “Turgut beye oy vermeyeceğim” diyor. Tekrar ediyorum; Turgut Bey çok dürüst bir insan. Ama kurumları sevk ve idare çok farklı bir şey. Turgut Bey ekibini iyi sevk edebilseydi çok farklı olurdu. Savaşı asker kazanır, başarı komutanındır. Kaybedersen faturayı komutana keserler. Turgut Beyin işi çok zor.

Soru: Belediye Başkanı olduğunda, Turgut Oğuz’dan nasıl bir başkanlık bekliyordunuz? Sizde bir hayal kırıklığı yarattı mı? Şimdi nasıl görüyorsunuz?

2009’da Turgut Beyi partiler üstünde görerek herkes oy verdi. Hepimizin sevdiği bir insandır. İyi insan olmakla, iyi idareci olmak, aktif siyaset yapmak ayrı şeyler. Ekibinde çok çalışan insanlar olması lazımdı. Maalesef 8 saat oturan adamlar var. 5-6’sı değişti, öğretmenler, bir sürü danışmanlar vardı. Turgut Beyin ekibi halka ve Aliağa’ya cevap veremedi. Bu Turgut beyi belki rahatsız edecek ama gözlemim bu. O ekiple hiçbir şey yapamaz. Turgut bey ne yazık ki o ekiple 5 senede kalelerini kaybetti. Biraz daha giderse küme düşecek.

Soru: Turgut Oğuz’un aday olmayacağı bir durum olursa sizce ne olur?

Siyaset dışından biri olarak beni kabul edin. Turgut Oğuz “aday olmayacağım” derse bu iş Hakkı Ülkü ile olmaz. Denemesi bedava. Uğur Eren’le hiç olmaz. Haydar Kahraman’la hiç olmaz. Özcan Durmaz iyi bir arkadaş ama Bergamalı. Bergamalı olduğundan Aliağa’da tanınmıyor. Özlem Şan Oğuzhan mümkün değil, olmaz. Ulviye Öztürk mümkün değil, olmaz. Olmaz derken, seçim kazanamaz demek istiyorum. Detaylarını söyleyebilirim ama zaten onlar neden olmayacaklarını biliyorlar. Yerel seçimdeki adayın, toplumun her kesiminden oy alacak, inançlı bir insan olması lazım. Genç, dinamik, Aliağa’nın çocuğu, herkesten oy alabilecek biri olmalı.

Soru; Sizce böyle biri var mı?

Aklıma ilk gelen isim İnşaat Mühendisi Barış Eroğlu. Bu arkadaş, bu işi layıkıyla yapar, ben eminim. Benim büroma kim girse, sağın aşırı ucu da olsa, konuştuktan sonra “ben bu adama oy veririm” diyor. Barış Eroğlu gibi, o vasıflara sahip, toplumu birleştirecek, kapısına gidildiğinde kimseyi çevirmeyecek bir adam lazım.  Ama diğer ismi geçen aday adayları sağa, bizlere faşişt olarak bakıyorlar.

Soru; Barış Eroğlu’nda sağ seçmenden oy alabilecek bir potansiyel mi var?

Alır. Turgut Oğuz’un aldığı oyun fazlasını Barış Eroğlu alır.

Soru; Peki, Sol seçmenden oy alır mı?

Soldan zaten alır. Çünkü ailesi Sosyal Demokrat. Babası 1972’de Aliağa’ya gelmiş. Dayısı İbrahim tanınıyor. Ailesi sol görüşlü. Fakat sol görüşlü derken, “inançlı sol görüşlü”. Yani ailesi namazında, abdestinde olan insanlar. Babası ve dayısı tanınan insanlar. Geçmişte Hakkı Ülkü’yi siyaset sahnesine çıkaran insanlar. Ailesini çok iyi tanıyorum. Dürüst insanlar. Barış Eroğlu hem soldan hem sağdan oy alır.

Soru: Diğer Partilerde durum nasıl sizce?

MHP’de tek aday var; Serkan Acar. Serkan çok iyi, temiz bir çocuk. Fakat bir şeyi göz ardı etmeyelim; 1999’da 17 bin seçmene 4 bin oy aldık. 2009’da 30 bin merkez seçmenle 2 bin 400 oy aldılar. Serkan Acar’a da söyledim; Aliağa’da 10 bin MHP’li var. Ama MHP tabanını kaybetti. Gönlümden MHP’nin seçimi kazanması geçiyor. Ama ne yazık ki mümkün değil, kazanma şansı yok.

AKP’de bir karışıklık var. AKP’den kim kazanır diye 5 kişiyi gösterseniz, ben Tansu Kaya kazanır derim. Çünkü Tansu’nun Aliağa’ya yaptığı hizmetler var. Tansu’yu da ekibi yıktı.

Soru: AKP’de Tansu Kaya dışında duyduğunuz isimler var mı?

Elbette var. Uğur Türkan, Kazım Ulaş, Yaşar Akbulut, Etem Yorulmaz. Kamuoyunda bu isimler aday adayı olarak konuşuluyor. Yani AKP’de 5-6 aday var. Siyasette 24 saat çok uzun süredir, Olmayacak biri de çıkabilir. Gerçekçi olmak lazım; Ak Parti iyi bir aday çıkarırsa, CHP iyi aday çıkarmasa, AKP burada belediyeyi bağırta bağırta alır. Çünkü sağ seçmen çoğaldı. CHP burada seçim kazanmak istiyorsa, halkın benimseyeceği bir aday çıkarması lazım. Bu aday da solda Barış Eroğlu gibi bir isim olmalı diye düşünüyorum. 2007’den beri tanıyorum, Barış Eroğlu solun herkesten oy alarak seçim kazanacağı bir aday olur.

Soru: Barış Eroğlu ismi geçtiği için sorayım; Geçenlerde facebook’da bir fotoğraf yayınlandı. Kamuoyunda da çok konuşuldu. Barış Eroğlu, Cumhur Güney, İbrahim Güngör ve CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin’in birlikte olduğu bir yemek fotoğrafı.  Nedir bu fotoğrafın hikayesi?

Davete icabet, İslamiyette sünnettir. Beni davet ettiler. Karşıyaka Vilayet evinde yemek yedik. Davet onlardan geldi. Ali Engin, 30 ilçenin 28’ini kazanmış, 2’sini kaybetmiş bir CHP il başkanı. Ali Engin kaybedilmiş o iki ilçeyi de kazanıp grafiğini yükseltmeye çalışıyor. Başarısız olursa Kılıçdaroğlu ona hesap soracak. Ben özellikle de Ali Engin’i tanımaya gittim. Akşam 19.30’dan 24.00’e kadar dinledim. Ben Ali Engin’e “ben sizi ilk kez görsem sağcı sanırdım. Bu söylemler, sağ söylemler.” Dedim. Ali Engin’in de bana “Cumhur’cum, sabah Atatürkçü kalkıp, akşam Laik yattığımız sürece biz bu ülkede iktidar olamayız. Bu söylemler hepimizin söylemi olmalı.” dedi. Bu sözler hoşuma gitti. Ali Engin’i tanımaktan mutlu oldum. Bu görüşmeden sadece ilçe başkanı mutsuz olmuş“  Ali Engin ile tanışmama niye mutsuz oldu anlamış değilim. Ali Engin’in yapmaya çalıştığı -bence de doğrusu- oy yelpazesini genişletmek

Soru: Bu ziyaret sadece islamiyetin sünneti olarak mı kalacak?

Sadece tanışma amaçlıydı. “Biz Aliağa’da sizin fikirlerinizden yararlanmak istiyoruz” dedi. Ben de “Turgut Beyi Aliağa’da herkes seviyor. İyi bir insan. Ama bana sorarsanız genç, dinamik, belediye merdivenlerini 10 defa inip çıkabilecek bir adam lazım. Bunu yaparsanız Aliağa’da kazanma şansınız olur. Ancak dikkatli olmanız lazım. Aliağa’da sağın kazanma şansı çoğaldı. AKP iyi bir aday çıkarır, CHP’nin adayı da iyi olmazsa AKP burada seçimi kazanır” dedim.

Soru: Cumhur Güney siyaseti noktaladı mı?

Ben siyaseti noktalasam da siyaset beni noktalamıyor. Büroma, siyasi yelpazenin her tarafından insan geliyor. BDP’lisi de dahil herkes buraya geliyor. Ben siyasetin dışında değilim. Sadece kenti etiklerime uymadığı için şu anda dışındayım. Ama yarın, birine destek verme konusunda kendimi ikna edersem bu işin içinde olurum. Yerel seçimde partinin bir önemi yok. 1999’da 354 oyu olan MHP’yi 4 bin’e çıkardık. Dev-Genç’den bile oy aldım ben. Yerel seçimde partiler amaç değil, araçtır. Yerel seçimde önemli olan düzgün aday, düzgün ekiptir.

Soru: Cumhur Güney CHP’ye oy verir mi?

Biz Aliağa’da yaşıyoruz. Tekrarlıyorum; Aday ve ekip önemli. Aday ve ekip benim istediğim gibi olursa, benim için Aliağa’nın bekası önemli. Ben AKP’ye oy vermedim; Tansu Kaya’ya oy verdim. Tansu’yu bildiğim, “bu işi yapar” dediğim için. Şu durum da da CHP’de benim istediğim, örneğin Barış Eroğlu aday olsun, onun için gece gündüz çalışayım.

Soru: Vatandaş Cumhur Güney’in Aliağa’da gördüğü acil çözülmesi gereken sorunlar nedir?

O kadar çok sorun var ki. Ben başka bir açıdan bakacağım; Belediye’de 250 fazla adam var. Senede 6-7 trilyon yapar. 5 senede 35-40 trilyon yapar. Bu bizim paramız. Bu insanlar bizim insanımız bunlar mutlaka bir yerde çalışacak. Bu insanlar fabrikalarda istihdam edilmeli. Sakın kırılmasınlar, Ben belediye başkanı olsam o 250 kişiyi çıkarırım, hepsini fabrikalarda istihdam ederim. Sanayiciler de Manisa’dan adam getireceğine bunları istihdam edecek.   İlk çözülmesi gereken sorun bu.

İkincisi şu; Belediyecilik bir sektördür, müşterisi halktır. Belediye’de kimseye doğru dürüst davranılmıyor. Adamcılık yapılıyor, adam kayırılıyor.

Son 2 senedir ufak tefek bir şeyler yapıyorlar. Tansu Kaya , 5 senede Aliağa’ya 20 senelik hizmet etti. Ben Tansu’nun avukatı değilim. Sosyal Demokratlara söylüyorum; Siz, 5 senede dişe dokunur ne yaptınız? Hiçbir şey yapmadılar.  Bu millet sevdiği için Turgut Oğuz’a oy verdi. Şahsına oy verdi. Turgut bey öyle bir ekip getirdi ki adeta “Lüzumsuz Teali Cemiyeti”. Kimse alınmasın, hiçbiri bir işe yaramıyorlar. Önümüzdeki seçimi kazanmak istiyorlarsa Barış Eroğlu gibi birini getirmeleri lazım. Bir çok planı, projesi var Aliağa ile ilgili.

Soru: Barış Eroğlu halen belediye meclis üyesi. Zaten 5 yıllık icraatın içinde..

İşte daha iyi. Kalfalık, çıraklık dönemini belediyenin içinde geçirdi. Ben şöyle bakıyorum; Her Belediye başkanı Başbakandır, meclis üyeleri de milletvekilidir. O şu anda bir milletvekili. İşin başındaki başbakan olursa daha farklı olur. Barış dışında CHP’de diğer adaylar asla kazanamazlar.

Soru: Başka Sorunlar var mı Aliağa’da?

İşsizlik var. Çevre kirliliği var. Aliağa hiçbir dönemde bu kadar kötü olmadı. Çocuklarımız yaşıyor burada. Birçok önemli hastalık çevre kirliliğinden oluyor. Belediyenin bunları denetlemesi lazım. Sanayi kuruluşları, üç kuruş fazla kazanmak için gece, hafta sonları pis dumanı, kirliliği veriyor. Hiç kimse kıvırmasın; Belediye başkanı ve ekibi “biz bunu çözmeyiz” demesin. Öyle bir belediye başkanı olmalı ki, ekibiyle bir hafta orada yatıp, onlara kök söktürecek.

Soru : Cumhur Güney’in 2014 için bir seçim tahmini var mı?

CHP kendini yenilemezse AKP seçimi alır. Ben AKP’li falan değilim ama AKP önde görünüyor. MHP gönlümün partisi, başarılı olmasını isterim. Ama şansı yok. Olsaydı, 1999’da biz alırdık. AKP’ye karşı CHP’nin sistemli çalışması, köylere ağırlık vermesi gerekli. Ben Turgut Beyi aday göstereceklerini düşünüyorum. Konuşmasından anladığım, Ali Engin’in de istediği o. Aziz Kocaoğlu da Turgut Beyi istiyor. Ama Turgut bey “sağlık nedenlerim var, aday olmak istemiyorum” derse, aday gösterecekleri isim barış Eroğlu olmalıdır. Tabii şimdi birileri kızacak, “sen kim oluyorsun” diyecek. Sen sordun, ben Vatandaş Rıza olarak cevapladım..

Soru: peki Vatandaş Rıza son olarak neler söylemek ister?

Herkesin kardeşçe yaşadığı, huzurlu, gelişmiş, insanların rahat yaşadığı  bir Aliağa istiyorum.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894