• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İzmir 13 °C

Çürük Diş Romatoid Artrit Sebebi Olabilir

Çürük Diş Romatoid Artrit Sebebi Olabilir
Her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalık olan iltihaplı eklem romatizması olarak bilinen romatoid artrit, ilerleyen safhalarda kişinin hayat kalitesini olumsuz etkilerken, kahve fincanını tutmak bile güçleşebilir.

Her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalık olan iltihaplı eklem romatizması olarak bilinen romatoid artrit, ilerleyen safhalarda kişinin hayat kalitesini olumsuz etkilerken, kahve fincanını tutmak bile güçleşebilir. Medical Park Fatih Hastanesi Uzman Dr. Süheyla Ertaş, romatoid artrit hastalığının nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Kronik seyirli sistemik bir hastalık olan Romatoid artritte, tekrarlayan eklem iltihaplarının yanısıra eklem kapsülü ve tendon iltihapları sıklıkla görülür. İç organ tutulumları özellikle göz, akciğer, deri, kalp ve damarlar, kas ve sinir sistemi gibi pek çok organda görülebilir. Medical Park Fatih Hastanesi Uzman Dr. Süheyla Ertaş, sıklıkla 35 yaşından sonra ortaya çıkan hastalığın kadınlarda görülme oranının erkeklerden daha fazla olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

ÇÜRÜK DİŞ DAVETİYE ÇIKARIYOR

Romatoid artritin oluşmasında genetik ve çevresel pek çok faktörün rol oynadığı düşünülmektedir. Çevresel faktörler içerisinde beslenme alışkanlıkları ve obezite, şeker hastalığı, aşırı miktarda sigara ve alkol tüketimi sayılabilir. Ayrıca  tekrarlayan viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, özellikle diş, bademcik ve safra kesesi iltihaplarının romatoid artritin oluşmasında etkili olduğu tespit edilmiştir. Son yıllarda  yapılan klinik araştırmalar tedavi edilmeyen çürük dişlerin romatoid artritin ortaya çıkmasında etkili olduğunu göstermiştir.

İLK BELİRTİYİ ÇENEDEN VEREBİLİR

Romatoid artritli hastalarda eklem şikayetleri henüz ortaya çıkmadan halsizlik, bitkinlik, güçsüzlük, kas ağrıları gibi semptomlar görülmektedir. İlerleyen zamanlarda tekrarlayan eklem ağrıları, şişlikler, hareket kısıtlılığı ve güç kaybı ortaya çıkar. Ağrı ve şişlikler özellikle parmak eklemlerinde, el bileklerinde, ayak bileklerinde ve ayağın ön kısmında, ayak parmaklarında sıklıkla görülmekle beraber dirsek, omuz, diz ve kalça eklemi tutulumu da oldukça sık görülmektedir. Hastalığın ilk ortaya çıktığı dönemlerde çene eklemi tutulumu nedeniyle çenede ağrılar oluşabilir.

HAREKETSİZLİK AĞRILARI ŞİDDETLENDİRİYOR

Hastaların pek çoğu ağrılarının dinlenme esnasında  şiddetlendiğini ve  hareket ettiklerinde  azaldığını söylerler. Özellikle sabahları eklem ağrıları yoğun hissedilir ve hastalar eklemlerinde hareket zorluğu ve sertlik hissederler. Sabah sertliği parmak eklemlerinde çok sık görülür ve hastalar parmaklarını hareket ettirdiklerinde sertliğin azaldığını farkederler. Ayrıca ellerde ve parmaklarda güç kaybı da olabilmektedir. Özellikle hastalığın alevlendiği dönemlerde hastalar için kahve fincanını tutmak bile güçleşir, elleri ve parmakları kapatmak imkansızlaşır. Tedavi edilmeyen ya da tedaviye yanıt alınamayan hastalarda ilerleyen zamanlarda el parmaklarında şekil bozuklukları ortaya çıkabilir.

ŞİKAYETLER 6 HAFTAYI GEÇERSE...

Eklemlerde uzun süren ya da tekrarlayan ağrılar, şişlikler ve hareket kısıtlılığı varsa romatolojik değerlendirme gereklidir. Özellikle 6 haftadan daha uzun süren ve birden fazla eklemde görülen ağrı ve şişlikler romatoid artrit şüphesi ile araştırılmalıdır.

SADECE EKLEM HASTALIĞI DEĞİL

Romatoid artrit sistemik hastalıklardandır. Yani eklem şikayetlerinden başka diğer organlarda da çeşitli  semptomlar ortaya çıkabilir. Örneğin deride romatizmal noduller oluşabilir. Bu noduller en çok el parmak eklemleri çevresinde ve dirsek ekleminde görülmektedir ve ağrılı değillerdir. Yine parmak uçlarında morarmalar ortaya çıkabilir. Ayrıca Romatoid artritli hastalarda Polinoropatı ve Karpal Tünel sendromu da görülebilir. Bu hastalar özellikle parmaklarda uyuşmadan yakınırlar. Özellikle ellerde uyuşma, karıncalanma ve güç kaybı ile birlikte baş ve boyun ağrısı ve boyun hareketlerinde kısıtlılık varsa boyun omurga eklemlerinde Romatoid artrit tutulumundan şüphelenilir. Bu durumda cerrahi müdahale gerekebilir. Akciğerlerde romatizmal noduller ve fıbroz dokusu oluşumu ve akciğer zarında sıvı birikimi görülebilmektedir. Romatoid artrit damar sertliği olarak da bilinen aterosklerozu hızlandırır, özellikle tedavi edilmeyen vakalarda ateroskleroz sebebiyle kalp krizi ve felce yol açabilir.

SİGARA İYİLEŞMEYE EN BÜYÜK ENGEL

Romatoid artrit kronik bir hastalıktır, ancak etkili bir tedavi ile çok iyi kontrol altına alınabilir. Özellikle erken teşhis edilebilen ve tedaviye zamanında başlanan vakalardan çok iyi sonuçlar alınabilir ve bu hastaların yaşam kalitesi çok fazla değişmez. Romatoid artrit tedavisinde hastanın gösterdiği çaba en önemli faktörlerden biridir. Tavsiye edilen tedavilere düzenli olarak devam etmek çok önemlidir. Aynı zamanda hastanın hayat kalitesi ve alışkanlıkları da tedaviyi etkiler. Örneğin sigara hem eklem iltihaplarını kötüleştirir, hem de hastalığı kontrol altına alan ilaçların etkisini azaltır. Bu nedenle Romatoid artritli hastalar kesinlikle sigara içmemelidirler. Ayrıca beslenme alışkanlıkları da önemlidir. Sebze ve  meyveden zengin beslenme tarzı iltihabın oluşmasını engelleyici özellik taşıdığından hastalığın seyrini olumlu etkiler. Hastanın düzenli olarak spor yapması da hareket kısıtlılığının önlenmesi açısından önemlidir./ EGE BASIN GRUBU

 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894