• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İzmir 17 °C

Dolar Düşer Mi, Düşerse Nereye Kadar

Dolar Düşer Mi, Düşerse Nereye Kadar
Hafta boyunca rekor üstüne rekor kıran Dolar/TL’nin tekrardan 3.00 seviyesinin altına düşüp düşmeyeceği yatırımcıların en çok sorduğu soruların başında geliyor.
DOLAR DÜŞER Mİ, DÜŞERSE NEREYE KADAR?

Hafta boyunca rekor üstüne rekor kıran Dolar/TL’nin tekrardan 3.00 seviyesinin altına düşüp düşmeyeceği yatırımcıların en çok sorduğu soruların başında geliyor. Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, Dolar/TL’de 3.00’ün altındaki seviyelerin şimdilik mümkün görünmediğini kaydetti. Doların küresel olarak güçlendiğine dikkat çeken Çekçen, “Dolarda yükseliş trendi bir süre daha devam edecek gibi gözüküyor. Şu anki göstergelerin tersine dönmesi halinde Dolar/TL’de teknik olarak düşüşler 3.0350-3.0200’lerde durabilir ve buralardan da yeni alımlar gelebilir.” dedi.

DOLAR NE OLURSA DÜŞER?

Doların belirli direnç noktalarını geçememesi genelde bir düzeltmenin gelebileceğini gösterir. Dolayısıyla teknik seviyeleri yakından incelemek gerekiyor. Dolar bu hafta 3.0880 ve yaz aylarında 3.0970 zirve seviyelerini geçememişti. Bu hafta bu seviyelerin tekrar geçilememesi söz konusu olursa, alıcılılar vazgeçip satışa dönüp satış tarafına geçebilir. 3.0650 ve 3.0500 kritik destek noktaları aşağı yönlü kırılırsa satışlar görebiliriz.

Doların sert yükselişi sonrası TCMB beklentileri değişime uğrayabilir. Haftaya gerçekleşecek PPK toplantısında Merkez Bankası kurdaki sert yükseliş sebebiyle faiz indirimlerine ara verebilir. Bu durum TL varlıklarını yükselten bir etki yaratabilir ve Dolar’da tansiyonu bir miktar düşürebilir.

ABD verilerinin beklentileri karşılamasından dolayı bir yükseliş görüyoruz. Bu haftayı bitirirken ABD tarafında açıklanacak haftalık işsizlik maaşı başvuruları, perakende satışlar, ÜFE ve Michigan tüketici güven endeksi gibi veriler takip edilecek. Bu veriler beklentileri karşılamazsa piyasa bir düzeltme sürecine girebilir. Dolayısıyla ABD verilerin seyri yine ön planda olacak. Aynı zamanda Çin tarafında önümüzdeki hafta açıklanacak büyüme rakamı hareketlilik yaratabilir. Çin’de açıklanacak 3.çeyrek büyüme rakamı eğer beklentileri karşılamazsa Asya kaynaklı piyasalarda bir türbülans görebiliriz. Bu da FED’in faiz artırımına gitme konusunda temkinli olmasına sebep olabilir.

Bu akşam açıklanacak FED tutanaklarından da yine Aralık ayına ait sinyallerin gelmesi bekleniyor. Fakat notlarda güvercin tonda mesajlar çıkarsa ve FED’in Aralık ayında dahi faiz artırımına gitme ihtimali azalırsa, bu TL varlıkları üzerinde rahatlama yaratabilir.

1476257608_grafik.png

TEKNİK GRAFİĞE GÖRE DOLAR/TL’DE DİP 3.02

Teknik grafiğe baktığımızda kurda yükseliş trendinin korunduğunu görüyoruz. Fakat dipler yükseldiği için, 3.0650 – 3.0500 destek bölgesi yakından izlenebilir. Bu seviyeler aşağı yönlü kırılırsa uzun vadeli trend bozulacağından kurda gevşeme görebiliriz. Fakat uzun vadeli FED kaynaklı riskler hala masada olduğu için kurda kalıcı bir düşüş beklenmiyor. Yukarıdaki senaryolar gerçekleşirse teknik olarak düşüşler 3.0350-3.0200’lerde durabilir ve yeni alımlar buralardan gelebilir.

NEDEN YÜKSELİYOR?

Yeni haftaya zirvede başlayan Dolar/TL hem içeriden hem de dışarıdan kaynaklı gelişmelerden dolayı güçlü seyrini koruyor. Küresel piyasalarda devam eden FED baskısı, bir çok ürünü Dolara karşı zayıflatırken, Dolar endeksi son 3 ayın zirvesini gördü. Doların bu yükselişinde, içeriden erken seçim söylentileri, kredi derecelendirme kuruluşlarının not indirimi sonrası oluşan negatif havanın sürmesi ve petrol yükselişinin Türkiye’nin Cari Denge üzerinde baskı yaratması gibi sebepler ön plana çıkıyor. Dışarıda ise beklentileri karşılayan ABD veriler ve Clinton’ın ABD seçimleri öncesinde Trump’a karşı kurduğu üstünlük sebepler olarak gösterilebilir. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894