• BIST 9773.97
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İzmir 22 °C

Hasan ESER Yazıyor

Hasan ESER Yazıyor
Geçtiğimiz günlerde e-posta adresime bir okuyucumun gönderdiği bir mail geldi. (Okuyucularımdan gelen mailleri, özellikle yorumları tekrar tekrar okurum). Okuyucum geçmişte yazdığım

İMİTASYON FOÇA
Geçtiğimiz günlerde e-posta adresime bir okuyucumun gönderdiği bir mail geldi.  (Okuyucularımdan gelen mailleri, özellikle yorumları tekrar tekrar okurum). Okuyucum geçmişte yazdığım bir makalem hakkında bazı yorumlarda bulunmuş. Uzun zaman önce yazdığım bir yazımda Foça çarşısının Karşıyaka çarşısına benzediğinden bahsetmiştim, lakin bu benzetmeden dolayı okuyucumdan gelen mailde olumsuz tepkilerden dolayı bugün cevap mahiyetinde bu makaleyi yazmak istedim.
Şimdi, hayalinizde en az beş, altı yüz yıllık tarihi bir yapıyı canlandırın. Örneğin, tarihi bir konak ve o konağın içinde seramikler, çiniler, oymalar, işlemeler düşünün ve yine düşünün ki birileri eline kazma küreği alıyor, tarihi konağın içine girip bütün o seramikleri, işlemeleri söküp atıyor. Akabinde tarihi konağa kartonpiyer ustası getiriliyor. Ve kartonpiyer ustası konağın içine alçı malzemeden, günümüze uygun modern dekorlar, motifler yeni işlemeler çıkartıyor… Şimdi, bu şekilde hayal ettiğimizde yapılan imitasyon çalışma konağın eski halindeki tarihi havasında olur mu? Bence olmaz; çünkü yapılan imitasyon dekorasyon asla eski güzelliğini, eski büyüsünü bulmaz ve eskisinin yerini asla tutamaz, zaten bu tip dekorasyonlarda bilindiği üzere yeni yapılan modern binalarda yapılmaktadır.
Siz okuyucularıma verdiğim bu örnekte anlatmak istediğim nasıl tarihi bir yapıda suni dekorasyon olmaz ve sırıtır ise üç bin yıllık geçmişi olan tarihi bir kasaba caddelerinde bu tip suni düzenlemeler olmaz. Foça çarşısı tıpkı anlattığım bu tarihi konak örneğindeki gibi eski otantik büyüsüyle, tarihsel özelliğiyle ve doğal güzelliğiyle yok edilmiştir diye düşünüyorum.
İlçemize her yıl tatil için büyük şehirlerden gelen sayfiyecilerimiz Sevgi Yolu adı altında yapılan çarşımızın yeni hali hakkında hiçte iç açıcı yorumlarda bulunmadılar. Foça çarşında yapılan düzenlemeler sonrasında (içlerinde benim de şahsen tanıdığım kişiler var), Foça"ya her yıl gelen sayfiyecilerimize Foça çarşısındaki düzenlemeler hakkında birçok kez düşüncelerini sormuş ve bir gün sırası gelir, yazarım diye de bir kenara not etmiştim. Sayfiyecilerimizin Foça çarşısı hakkındaki bazı yorumlarını sizlere aynen aktarıyorum “ Biz Foça"yı o eski tarihi otantik havasını ve doğallığını yitirmemiş olmasından ve Foça"nın nostaljik bir balıkçı kasabası olmasından dolayı tercih ediyorduk. Biz betonlaşmadan kaçıyorduk ve Foça"ya Genç Başkan seçildikten sonra geldik gördük ki; Foça büyük şehirlerin bir parçası hatta devamı olmuş. Foça"nın caddelerine büyük şehirlerin Sevgi Yolları"nda olduğu gibi karo taş dönerek kasaba o tarihi sıcak havasından arındırılarak yeni kurulmuş, sıcaklığını, samimiyetini yitirmiş bir kent havasına girmiş” gibi benzer yorumları ilçemize gelen birçok sayfiyecimizin sözlerinden aldığım notlara eklemiştim.
Tabiî ki benim bu düşüncelerime veya sayfiyecilerimizin yorumlarına katılmayanlar mutlaka olacaktır. Ne demiş İrlandalı ünlü yazar, filezof Oscar Wilde, “Herkes benim düşünceme katılırsa ben yanılmış olmaktan korkarım.” Her neyse, ben yanılmış olmaktan korkmama rağmen, birileri  ile çıkar ilişkisi olduğunu düşündüğüm bazı insanlar internet kafelerden benim mail adresime, şahsıma ağır hakaretler yazıp göndermekten korkmazlar… Canları sağ olsun…….
POPSTAR GİBİ
Geçenlerde aklıma geldi, ilçemizde ne zaman bir etkinlik olsa sanırım önüne gelene plaket dağıtmasını çok sevdiği için kamuoyunda adı artık “plaket Başkan” diye anılan  Mevcut Foça Belediye Başkanı,   her etkinlik sonrasında sahneye özellikle, hani festivallerdeki sunucuların deyimi ile “Genç, yakışıklı ve dinamik Başkan” diye çağrılır  (teşbihte hata olmazsa sanki Pop Star Alaturka yarışmasında sahneye şarkısını söylemek üzere çıkacak olan pop star adayı gibi çağırılıyor). Hadi bu sunucuların deyimi beni ilgilendirmez, nasıl isterse öyle çağırsın fakat bizim Başkan"ı yıllardır takip ediyorum, yine teşbihte hata olmazsa papağan gibi “Efendim sanatçıyı sanatçı yapan alkıştır.” Evet başka bir sözü yok… İnanın Foça Belediyesi"nin etkinlik haberlerini yazarken büyük sıkıntılar yaşıyorum. Haber Müdürüm Şenol Gök telefon açıyor ve soruyor bana “Sevgili Hasan bu sizin Başkan yine aynı sözleri mi söyledi yoksa sen orda değildin de Başkanın geçen etkinlikte söylediğinin tekrarını mı yazdın habere?” diye soruyor. İşin yoksa Haber Müdürüne meram anlat artık. Fakat Haber Müdürümde haklı kardeşim. 4 buçuk sene boyunca her etkinlikte aynı sözler söylenmez ki neyse ki, (çok şükür) önümüzdeki 5 yıl daha aynı sözleri duymayacağıma inanıyorum. Aslında tamam yine söyle, hiç olmazsa ucundan kenarına bir şeyler ekle senin kelime hazinende hiç mi bir şey yok Başkan? Gerçi Genç Başkan"ın görev aldığı siyasi partinin genel başkanı da aynı şekilde çıkar kürsüye ve aynı şeyleri her hafta hatta zaman zaman her gün tekrarlar durur. Neyse o kadar derinlere inmeyelim, ne diyorduk “Efendim sanatçıyı sanatçı yapan alkıştır.” Efendim şimdi de ben soruyorum; “Sanatçıyı sanatçı yapan alkıştır peki Belediye Başkanını, Belediye Başkanı yapan nedir?”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894