• BIST 9923.41
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İzmir 25 °C

Saffet Tuncel Yazıyor

Saffet Tuncel Yazıyor
Toplumların gelişmesi, değişmesi ve ilerlemesi için tarih boyunca aydınlar her zaman tarihe not düşmüş ve yaşamları boyunca zaman zamanda bedel ödemişlerdir. Ülkemizde de bu bedeli ödeyenlerdin başında Aziz Nesin gelmektedir.

BİZ ADAM OLAMAYIZ 
Toplumların gelişmesi, değişmesi ve ilerlemesi için tarih boyunca aydınlar her zaman tarihe not düşmüş ve yaşamları boyunca zaman zamanda bedel ödemişlerdir. Ülkemizde de bu bedeli ödeyenlerdin başında Aziz Nesin gelmektedir.
Yazı başlığı bu toplumun yetiştirdiği dünyaca ünlü yazarımız, Sayın Aziz Nesinin  “ biz adam olamayız’’ adlı kitabından alıntıdır,
Aziz Nesine sormuşlar, hikâye, roman ve mizah yazılarınızın ana teması ve kaynağı nedir. Aziz Nesin “ bu ülkede üretmeye emek vermeye ve kafa yormaya gerek kalmadan çevrenizdeki olup bitenlere bakarsanız, toplumsal yaşamımızın zaten mizah  olduğunu görürsünüz ben sadece yaşadıklarımızı izleyip kaleme alıyorum” cevabını vermiş
Aşağıda anlatmaya çalışacağım konuda Aziz Nesine malzeme olabilecek bir konu aslında
   Konumuz JEOTERMAL.  Yani diğer bir adıyla ilçemizde samurlu köyü bölgesinde bulunan 3 adet jeotermal ( sıcak su ) kuyularıdır.
1997–1998 yıllarında görevde bulunan belediye başkanı sayın Hakki Ülkü nünde katkılarıyla MTA tarafından açılan 3 adet kuyuda ( SM–1 kuyusu derinlik 625  m debisi 601/s sıcaklığı 96 derece- SM-2  kuyusu derinlik1136 m, debisi 301/s , 89 derece, SM-3 kuyusu derinlik 1146  m, debisi 301/s, sıcaklığı 89 derece ) sıcak su bulunduğu bu kuyulardan 2 kuyunun üretim kuyusu bir kuyununda   reenjeksiyon kuyusu olduğu MTA tarafından onaylanmıştır. Japon Dış Ticaret Organizasyonu (JETRO) tarafından hazırlanan fizibilite (mart 2000) raporunda samurlu jeotermal enerji ile 10.000 konutun ısıtıla bilineceği belirtilmiştir.  
   Kısacası samurlu bölgesinde ki jeotermal (sıcak su) kanyakların ilçemizin tamamını ısıtacak kapasitede olduğu bilimsel araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir. İlçemizde konutların doğalgazla ısıtılması gündeme geldiği (2006-Ocak-Şubat ) aylarında doğalgaz yerine ulusal kaynağımız olan jeotermal (sıcak su ) in konutlarda kullanılması için, konunun kamuoyunda tartışılması amacıyla öncülüğünü yapmış olduğum 2-mart–2006 tarihinde petrol – iş sendikası konferans salonunda demokratik kitle örgütleri, tüm siyasi parti, dernek, kooperatif yöneticileri ve muhtarların katılımıyla bir bilgilendirme toplantısı yapılmıştır.
Bilgilendirme toplantısına  MTA dan emekli jeoloji  yüksek mühendisi Dr. Tuncer  Eşder davet edilerek konu hakkındaki düşüncelerini katılımcılarla paylaşması sağlanmıştır. Dr. Tuncer  Eşder   konuşmasında bölgemizde 25000 metrekarelik bir yer altı sıcak su havzasının olduğunu tespit edildiğini,  gerektiğinde 20 adet kuyunun daha açılarak kapasitenin yükseltilebileceğini ve jeotermal konusunda Aliağa nın çok büyük avantajlara sahip olduğunu katılımcılara anlattı. Toplantı sonucu sivil inisiyatif adına bir yürütme kurulu oluşturularak konunun belediye başkanına aktarılması sağlandı, belediye başkanı sayın Tansu Kaya ile yapılan görüşmede, jeotermalin kent konseyinde tartışılması önerimiz sayın başkanın oluru ile konu 8- temmuz -2006 tarihinde kent konseyi tarafından belediye AKM toplantı salonunda bir konferans düzenlenmiş oldu.
    Toplantıya MTA yetkililerinin dışında çeşitli uzman ve kurum temsilcileri katılarak (. MTA İzmir Bölge Müdürü Sinan Arslan,  İzmir Jeotermal Kullanıcıları Derneği Başkanı Ekrem Esenlik, Torbalı Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Petrol Mühendisi Niyazi Aksoy,  Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Jeofizik Mühendisi Mehmet Ali Danışman,  MTA emeklisi Jeoloji Mühendisi Dr Tuncer  Eşder, Sera işletmecisi Makine Mühendisi Ahmet Taner) jeotermalin bütün yönleriyle tartışılması sağlanmış oldu, konuşmacıların ortak görüşü yerli ve ucuz bir enerji kaynağı olan jeotermalin önemli bir kaynak olduğu ve bu kaynaktan öncelikle faydalanılmasının gerekliliği oldu. Toplantı sonucunda sayın belediye başkanının yapmış olduğu konuşmasında “ kaynak yeterli ise ısıtmada ve diğer alanlarda kullanılması gerekir bu konuyla ilgili mecliste bekleyen bir yasa var, yasa yürürlüğe girdiğinde,  Belediye, odalar ve sivil toplum örgütleri ile birlikte bu projeyi hayata geçire biliriz “ diyerek görüşünü bildirdi.
    Nisan ayında ilçemizi ve Aliağa belediyesini ziyaret eden enerji bakanı Sayın Hilmi Güler de jeotermalle ilgili    “ Ege bölgesinin ve Türkiye’nin altında kocaman bir soba var, biz bu enerji kaynağını tam kapasite kullanmak istiyoruz, jeotermal yerli bir enerjimiz olarak çok önemli bir kaynak ve bedava yani bize aittir “ diyerek düşüncelerini açıklamıştır.
    İzmir Büyükşehir belediyesi ile İzmir Valiliğinin ortaklaşa kurmuş oldukları, İzmir jeotermal  A.Ş. de ucuz enerji olan jeotermal kaynaklarla konutların ısıtılmasını sağlamak amacıyla kurulmuş ve İzmir Valisi Sayın Oğuz Kağan Köksal da konuşmalarında “jeotermal enerjinin konutlarda kullanılmasını yaygınlaştırmak istiyoruz” diyerek Jeotermal enerjinin önemini vurgulamıştır.
  10–05–2005 tarihinde kabul edilen yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretim amaçlı kullanımına ilişkin 5346 sayılı kanunun 7. maddesinin son fıkrasında şu şekliyle ifade edilmektedir.
 YETERLİ JEOTERMAL KAYNAKLARIN BULUNDUĞU BÖLGELERDEKİ VALİLİK VE BELEDİYELERİN SINIRLARI İÇİNDE KALAN YARLEŞİM BİRİMLERİNİN ISI ENERJİSİ İHTİYAÇLARINI ÖNCELİKLE JEOTERMAL VE GÜNEŞ TERMAL KAYNAKLARDAN KARŞILAMALARI ESASTIR. Denilmektedir.
    Kısacası jeotermalin ucuz bir enerji kaynağı olması, yenilenebilir temiz tehlikesiz çevre dostu ve ulusal kaynağımız olması herkesin ortak görüşüdür diyebiliriz,
.  Gelin işi Sayın Aziz Nesine bırakmadan bizlerde kafa yoralım hem gülüp hem üzülelim, Birazda düşünelim isterseniz.
       Örneğin kendi kendimize bazı sorular soralım, hayır, hayır isterseniz ilgili ve yetkililere soralım beklide doğrusunu öğreniriz ne dersiniz? 
     1- Doğalgazın jeotermalden daha ekonomik olduğunu iddia eden bir yetkili varsa kamuoyuna açıklaması gerekmez mi?
     2-Yukarıda bahsettiğim 5346 sayılı kanunun 7. maddesinin son fıkrasındaki yasaya aykırı davranmak suç teşkil etmez mi?
     3- Ulusal kaynaklarımızın yerine dışa bağımlı bir kaynağı tercih dip kullanmak Türkiye’nin dış politikasına olumsuz etkisi olmaz mı?
     4- Petrol savaşlarının yaşandığı günümüzde, doğalgaz almış olduğumuz (Ukrayna, Rusya, İran) ülkelerle ilişkilerimizin her zaman iyi olacağını kim garanti edebilir?
     5- Yerel basından öğrendiğimize göre bölgemizdeki jeotermal kaynaklarından 22 jeotermal sahanın 27 Kasım 2006 tarihinde ihale ile satışına karar verilmesi yeraltı zenginliklerimizin kamu malı olması ve kamu tarafından işletilmesi esasına aykırı değilimdir?
     6- Mecliste yasalaşması beklenen jeotermal yasası neden bekletilmektedir?
     7-Tüketim maliyetinin birim fiyatları acısından doğalgazın jeotermal (sıcak su) enerjiye oranla % 65 daha yüksek olduğu bilinmesine rağmen Tüketicinin mağdur edilmesi söz konusu değimlidir?  
     8- Dövize endeksli bir yakıtın ülke ekonomisine zararı nedir? 
      Şimdi sormak gerekmiyor mu, bu nasıl bir anlayış, nasıl bir düşünce ve nasıl bir politikadır ki, bütün veriler jeotermal gibi ulusal bir kaynağın her yönüyle doğalgazdan daha avantajlı olduğunu gösterecek, ama uygulamada dışa bağımlı daha pahalı ve birokadar da tehlike arz eden bir kaynağı tercih edip onu uygulayacaksın.
      Offf off kafam karıştı faili meçhul bir olay gibi oldu bu konu, kim doğru söyler, kim haklı kim haksız, siyasi ve ticari çıkar ilişkisimidir söz konusu olan, çözemedim gitti sahi nasıl oluyor faili meçhul olay, yani bir olaydan dolayı birilerinin mağdur olup da mağdur edenin kim olduğunun bilinmemesi gibi bir şeymidir bu faili meçhul denen olay,  bir bunu çözemedim birde trafik canavarını bunlar başka gezegenden gelenlerdir sanırım bilmem ki insanın aklına her şey geliyor, gene kafam karıştı  aslında beklide hiç kimsenin hiçbir şeyi sormasına düşünmesine kafa yormasına gerek yok diye düşünüyorum, nasıl olsa büyüklerimiz bizim yerimize düşünüp bize en doğrusunu en iyisini ve en laik olanını sunuyorlar zaten, bırakalım bizim yerimize onlar karar versin,  ha sahi kim demiş bu ülkede tolumun bilmem kaçta kaçı aptal diye, asla katılmıyorum, toplumun yüzde çoğu zekidir çalışkan işini bilen insanlardır vicdanla cüzdanı ayırmayanların yüzdesi her gecen gün çoğalmaktadır  ben böyle bilir böyle düşünürüm örnek mi? hayır, onunda siz bulun,
   Büyük insan Aziz Nesini saygıyla anıyor hep onu arıyor onu özlüyorum,  sevgi ve saygılarımla.                                                                          BASINDAN
Botaş yetkilileri ege bölgesinin ihtiyacı olan doğalgazı  depolama tesisi için egegazın 400 milyon dolar harcayarak yaptırmış olduğu depolama tanklarını kiralamak istemiş, ancak yıllık kira bedelinin 100 milyon dolar olmasından dolayı kira bedelini yüksek bulan Botaş yetkililerine enerji bakanının “kiralama işini çözün” talimat vermesiyle Botaş   egegaz depolama tesislerini kiralayarak doğalgaz depolama sorununda çözüme bağlamış oldu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894