• BIST 9524.59
  • Altın 2524.253
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.6057
  • İzmir 16 °C

Vestel Bir Dünya Devi Olacak

Vestel Bir Dünya Devi Olacak
2005 yılını 2.687 milyon Euro (4.4 milyon YTL) ciro ile kapatan Vestel Şirketler Grubu yeni hedefini belirledi Türkiye’nin ve Avrupa’nın tek dizüstü bilgisayar üretimini gerçekleştiren ve dünyanın lider beyaz eşya markası Whirlpool ile iç paza

VESTEL, TÜRKİYE SAAT DİLİMİNDEKİ ÜLKELERDE VAR OLACAK

2005 yılını 2.687 milyon Euro (4.4 milyon YTL) ciro ile kapatan Vestel Şirketler Grubu yeni hedefini belirledi Türkiye’nin ve Avrupa’nın tek dizüstü bilgisayar üretimini gerçekleştiren ve dünyanın lider beyaz eşya markası Whirlpool ile iç pazar için satış anlaşması imzalayan Vestel Şirketler Grubu, bu başarısını Vestel Beyaz’ı halka açarak devam ettirmek istiyor. Grubun hedefi, yeni işbirlikleri ve farklı coğrafyalara açılmak. Zorlu Holding’in lokomotifi Vestel Şirketler Grubu, 2005 yılı konsolide rakamlarını açıkladı. Geçen yıl, toplam cirosu yüzde 10 artışla 2 milyar 687 milyon Euro’ya (4.4 milyon YTL) ulaşan grubun toplam ihracatı da 2 milyar Euro’yu aştı. Grup 2006 yılını 3 milyar Euro ciro ve 2.3 milyar Euro yurtdışı satışla kapatmayı hedefliyor. 2005 yılında brüt kârını 403 milyon Euro olarak açıklayan Vestel Şirketler Grubu’nun tüm yasal yükümlülükler düşüldükten sonraki net dönem kârı ise 53 milyon Euro oldu. Vestel, 28 Mart 2006 tarihinde Swissotel’de düzenlediği basın toplantısı ile hem 2005 yılı sonuçlarını hem de gelecek stratejilerini kamuoyu ile paylaştı. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, grubun stratejilerinin temelinde yeni işbirlikleri ve farklı coğrafyalara açılmak olduğunu söyledi.

TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK DİZÜSTÜ BİLGİSAYARI VESTEL’DEN

2005 yılında Vestel Şirketler Grubu için iki önemli gelişme yaşandığını kaydeden Yüngül, öncelikle Intel’le gidilen işbirliğinin ardından Türkiye’nin ilk ve tek dizistü bilgisayar üretim üssü Vestel Dijital’in devreye alındığını belirtti. Yıllık 500 bin adet dizüstü bilgiyar üretim kapasitesine sahip olan Vestel Dijital’in, Vestel’i rakipleri arasında çok farklı bir noktaya taşıyacağını vurgulayan Yüngül, “Vestel Dijital sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın da tek dizüstü bilgisayar üretim merkezi. İlk ürünlerimizi geçtiğimiz ay Almanya’da, en büyük teknoloji fuarı CeBIT’te dünyanın beğenisine sunduk ve tahminlerimizin çok üzerinde ilgi gördük. Intel’le tasarım konusunda yaptığımız işbirliği de bize çok büyük değer kattı. Ürünlerimizi önümüzdeki aydan itibaren iç pazara sunacağız” dedi.

2005 yılının bir diğer önemli gelişmesinin, Avrupa’nın ve ABD’nin  beyaz eşya lideri Whirlpool ile iç pazara yönelik yapılan dağıtım ve satış anlaşması olduğuna işaret eden Yüngül, bu işbirliğinin de ileride çok farklı boyutlar kazanabileceğini söyledi. Vestel’in iç pazarda JVC ile başlayan çoklu marka stratejisinin Whirlpool ile önemli bir dönemece girdiğine dikkat çeken Yüngül, “Dünyanın lider beyaz eşya şirketi, Türkiye’de markasını Vestel’e emanet etti. Bu güven Vestel’in bir dünya şirketi olduğunun bir kanıtı” diye konuştu.

HEDEF, BEYAZ EŞYA PAZARINDA BÜYÜMEK

Vestel Şirketler Grubu’nun gelecekle ilgili stratejilerine de değinen Ömer Yüngül, pazardaki gelişimin de desteği ile beyaz eşya alanında hem yurtiçinde hem de yurtdışında önemli bir ivme yakalamayı hedeflediklerini söyledi. Yüngül, şöyle devam etti:“Büyüme hedeflerimizi üç ana temel üzerine kurduk. Dünya pazarında elektronikte Flat Panel TV’nin payı artıyor. Doğal olarak biz de elektronikte Flat Panel TV üretiminin payını artıracağız. Beyaz eşya operasyonumuz ise Avrupa pazarındaki büyümeye paralel olarak artarak devam edecek. Vestel Beyaz’ın beş yıl önceki cirosu sadece 60 milyon dolardı, bugün 600 milyon doları aştı. Vestel Beyaz, aynı zamanda İstanbul Sanayi Odası’nın 500 büyük şirketi arasında da en hızlı büyüyen şirketlerinden biri oldu. Şimdi bu başarımızı halka açılarak sürdürmek istiyoruz.

Ayrıca, gelecek yıllarda farklı bölgelerdeki ve ülkelerdeki yayılım da, Vestel’in gelişmesi ve büyümesinin önemli bir kaynağı olacak. Bu noktadaki hedeflerimizi, ilk etapta Rusya ve BDT ülkeleri, ardından da Orta Doğu (Mısır, İran, Irak) ve Asya (Hindistan, Pakistan) bölgeleri olarak belirledik.”

VESTEL MARKASI, TÜRKİYE SAAT DİLİMİNDEKİ ÜLKELERE GİRECEK

Rusya’dan başladıkları Vestel markasını Türkiye saat dilimindeki ülkelere yayma çalışmalarına ağırlık vereceklerini de vurgulayan Ömer Yüngül, bu bölgede bulunan yaklaşık 250 milyon nüfusun alım gücünün de hızla arttığını hatırlattı. Vestel’in bu durumu çok önceden keşfedip planlarını yaptığını ifade eden Yüngül, “Üç yıl önce Rusya’dan başladık. Bu ülkede 80 milyon dolarlık yatırım yaparak ilk TV fabrikasını kurduk. Ardından buzdolabı ve çamaşır makinası fabrikalarında 1 Ocak 2006 itibarı ile üretime başlandı. Geçen yılın son aylarında yanan TV fabrikamızı da yıl içinde yeniden üretime alacağız. Hedefimiz 3 yıl içinde Vestel markalı ürünlerin Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Gürcistan, Ermenistan, Azerbeycan, İran, Irak, Suriye ve Kıbrıs gibi Türkiye’nin saat dilimindeki tüm ülkelerde önemli pazar payları elde etmesi” diye konuştu.

ÜRÜNÜN DEĞERİNİ ARTIK YAZILIM BELİRLİYOR

Konuşmasında dünya pazarındaki trendlere de değinen Ömer Yüngül, tüm dünyada pazarın dijital, çok fonksiyonlu ve birbiriyle entegre olabilen ürünlere kaydığını söyledi. Yüngül, bu sayede ‘akıllı evler’in de hayal olmaktan çıkmaya başladığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ürünlerin teknolojik özellikleri artıyor, tüketici elektroniği ile bilgi teknolojileri tek bir platformda birleşmeye doğru gidiyor. Ürünler sadece donanımları ile değil yazılımları ve tasarımları ile de farklılaşıp değer kazanıyor. Dünya üzerindeki 11 Ar-Ge merkezimizdeki 700 mühendisimiz her gün tüketiciye daha iyi ürünler sunmak için çalışıyor. Yıllık ciromuzdan Ar-Ge’ye ayırdığımız pay 50 milyon dolara ulaştı.”

GELECEK SAVUNMA SANAYİ VE ALTERNATİF ENERJİLERDE

Vestel’in daha uzun vadeli dönemde savunma sanayi ve alternatif enerjilere yönelik yatırımlarımlar içinde bulunacağını belirten Yüngül, “Vestel Savunma ve grubumuza yeni dahil olan Aydın Yazılım ile beraber, Amerikan savunma sanayi şirketleri başta olmak üzere dünyada birçok ülkeye yazılım ihracatı yapıyoruz. Türkiye’de de Türk Silahlı Kuvvetleri için farklı birçok proje gerçekleştirdik. 2006 yılında da yeni projelere imza atmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. Ömer Yüngül, alternatif enerjilerde 2005 yılında çalışmalarına başlanan yakıt pili konusunun yanısıra 2006 yılının sonunda yeni projelere imza atmak üzere çalışmalara başlayacaklarını da sözlerine ekledi.

RAKAMLARLA VESTEL ŞİRKETLER GRUBU

Kalemler                      2004    2005    2006 (Hedef)

Ciro (Milyon €)            2.441   2.687   3.000

İhracat (Milyon €)        1.871   2.010   2.300

İç Pazar (Milyon €)      540      677      700

Yatırım (Milyon €)       134      175      120

İstihdam (Bin kişi)        10.515 11.368 13.000

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894