• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İzmir 12 °C

Visa Türkiye, 2005 İlk Yarıyıl

Visa Türkiye, 2005 İlk Yarıyıl
Visa Türkiye’nin 2005 yılı Haziran sonu rakamları açıklandı. Visa Electron, %63.2’lık pazar payı ile Türkiye’nin alışverişte en çok tercih edilen banka kartı olmaya devam etti.

Visa Türkiye’nin 2005 yılı Haziran sonu rakamları açıklandı. Visa Electron, %63.2’lık pazar payı ile Türkiye’nin alışverişte en çok tercih edilen banka kartı olmaya devam etti. Haziran 2005 itibariyle sayısı 18.3 milyona ulaşan Visa Electron banka kartları ile gerçekleşen alışveriş hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre %97.4 oranında bir artış gösterirken, alışveriş işlem adedi de % 64.6’lık bir artışla 15.9 milyona ulaştı.

Visa Türkiye’den yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de 2005 yılı Haziran sonu itibariyle Visa kartlarının toplam kullanım hacmi ise 70 milyar YTL olarak gerçekleşti. Satış noktalarında 18.3 milyonu banka kartları, 14.7 milyonu kredi kartları ve 90 bini ticari kartlar olmak üzere toplam 33.1 milyon Visa markalı kart ile, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 47.4’lük bir artış ile kullanım hacmi 32.6 Milyar YTL olarak gerçekleşti.

2005 yılının ilk yarısı itibari ile kart sayıları açısından Visa Avrupa’nın en büyük üçüncü pazarı konumunda olan Türkiye, kart kullanımı açısından 9. sırada yer aldı. Aynı dönemde Visa kartlarının kişisel tüketim harcamalarındaki payı %10.6 olarak gerçekleşti.

Visa Türkiye Genel Müdürü Berna Ülman, Haziran 2005 verilerinin Visa’nın Türkiye’deki istikrarlı büyümesini gösterdiğini belirterek takip eden Temmuz-Eylül dönemini kapsayan 3. çeyrek sonuçlarını da değerlendirdi. Ülman; “Eylül sonu itibariyle Türkiye’de 19.4 milyonu Visa Electron banka kartı ve 15.3 milyonu kredi kartı olmak üzere toplam 34.7 milyon Visa markalı kart bulunmaktadır. Bu kartlar ile alışveriş noktalarında son bir yılda gerçekleşen kullanım hacmi 35.5 milyar YTL’dir. Aynı dönemde, Visa’nın 70.5 milyar YTL’ye yaklaşan toplam kullanım hacminin %45’i banka kartları ile gerçekleşirken,

%55’lik bölümü kredi kartları ile gerçekleşmiştir.” dedi. Türk tüketicilerinin banka kartı kullanımı konusunda halen bilgi eksiklikleri bulunduğunu ve banka kartının çoğunlukla sadece ATM’lerden nakit çekmek amacıyla kullanıldığını belirten Ülman, “Visa Electron banka kartlarının alışverişlerde de kullanılabileceği bilincini yaratmak amacıyla uzun yıllardan bu yana sürdürmekte olduğumuz çalışmalara paralel olarak, banka kartları ile yapılan alışveriş hacmi her yıl ikiye katlanarak artmaktadır.

SEKTÖR DEĞERLENDİRMESİ...

Kredi kartlarında yaşanan sorunlar konusunda da bir değerlendirme yapan Ülman, “T.C. Merkez Bankası verilerine göre, 2005 Eylül itibariyle son 5 yılda 90 günü geçmis borcu olan kart adedi, 550 bin civarındadır. Bu rakama 2001 kriz döneminde sorun yaşayan 140 bin kart dahildir. Bu rakamlar kesinlikle toplam kart adedi ile oranlanarak değerlendirilmelidir. Ülkemizde bugün 29 milyon kredi kartı bulunmaktadır. Buna göre sorunlu kart adedi toplam kredi kartlarının sadece %2’sine tekabül etmektedir, ki bu da kartların %98’inin sorunsuz olarak kullanıldığını göstermektedir. Bu oran Avrupa ortalamalarının altındadır.” dedi.

Kartların ekonominin can damarı olduğunu ve kartlı ödeme sistemleri sayesinde, kayıt dışı ekonominin önüne geçildiğini hatırlatan Ülman, “Ödeme sistemlerinin ülke ekonomilerine olumlu katkılarda bulunduğu araştırmalarla kanıtlanmış, uygulamalarla teyit edilmiştir. Kart kullanımında bilinç esastır. Visa olarak toplumumuzda bu bilinci yaratmak ve oturtmak için çeşitli projeler geliştirmekteyiz; bunun en yakın örneği Eylül ayında lansmanını yaptığımız gençlere yönelik gencVisa online bilgi kaynağıdır. Buna ek olarak Visa’nın kurumsal sitesinde tüm tüketicilerimizin kartlarından en doğru şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla ’Finans Yönetimi’ bölümü oluşturduk. Şunu unutmamak gerekir ki, kredi kartı bir gelir alternatifi değil, nakite alternatif güvenli ve rahat bir ödeme aracıdır.“ şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894