• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İzmir 17 °C

Volvo'da Uyumak Yasak

Volvo'da Uyumak Yasak
Gelişmiş güvenlik standartları ile öne çıkan Volvo, Uluslararası Sigorta Boyun Zedelenmesini Önleme Grubu’nun (IIWPG) İngiltere’deki Thatcham Motor Sigorta Tamir Araştırma Merkezi’ne yaptırdığı 2006 model yeni araç kaza reytinglerinde tü

Gelişmiş güvenlik standartları ile öne çıkan Volvo, Uluslararası Sigorta Boyun Zedelenmesini Önleme Grubu’nun (IIWPG) İngiltere’deki Thatcham Motor Sigorta Tamir Araştırma Merkezi’ne yaptırdığı 2006 model yeni araç kaza reytinglerinde tüm koltuklarıyla en yüksek skorları elde etti.

182 yeni aracın koltuklarının test edildiği çalışmada, test sonuçları, geometrik, dinamik ve toplam olmak üzere üç kategoride skorlandı. Volvo’nun, S40, S60, S80, V50, V70 ve XC90 olmak üzere tüm koltukları, her üç kategoride de en üst derece olan “iyi” skoruyla ödüllendirildi.

Konuyla ilgili Thatcham’daki Çarpışma Laboratuarı Yöneticisi Matthew Avery yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Güvenlik için kesintisiz bir sorumluluk gösteren Volvo’nun koltukları, testlerimizde bir kez daha çok iyi bir performans göstermiştir. Volvo bu alanda trend belirleyicisi olmaya devam etmektedir."

Volvo Car Corporation Güvenlik Merkezi Güvenlik Yöneticisi Ingrid Skogsmo ise, "Volvo koltukları beklentilerimiz doğrultusunda bir performans gerçekleştirdiği için çok mutluyuz. Bu; Volvo’nun arkadan çarpmalarda boyun zedelenmelerini azaltmaya yardımcı olacak doğru yaklaşıma sahip olduğunu onaylayan birçok testten biridir." dedi.

VOLVO’DAN KONSANTRASYONSUZ SÜRÜCÜLERE İKAZ

Yollarda güvenlik için çalışmalarını sürdüren Volvo, bir aracın seyir esnasında gelişimini kaydeden ve sürücüyü uyumadan önce ikaz eden “Volvo Sürücü İkaz” Sistemi’ni geliştirdi. Bu alanda dünyanın ilk buluşu olarak öne çıkan sistemin, iki yıl içerisinde pazara sunulması hedefleniyor.

Sürücünün yorgunluğu dünyada büyük bir trafik emniyeti problemidir. Amerika Ulusal Karayolları Trafik Emniyeti İdaresi’ne (NHTSA) göre, her yıl Amerika karayollarında meydana gelen yaklaşık 100.000 kaza, sürüş sırasında uyuya kalan sürücüler nedeniyle meydana geliyor. Bu kazaların yaklaşık bin 500 tanesi ölümle sonuçlanıyor ve 71.000 tanesi fiziksel yaralanmalara neden oluyor. Avrupa’da da durum benzer özellik taşıyor. Alman Sigorta Birliği (GDV-Gesamtverband der Deutschen Versicherungswirtschaft e.V.), Alman otobanlarında meydana gelen kazaların yaklaşık yüzde 25’inin yorgunluk nedeniyle gerçekleştiğini belirledi.

İstatistikler, Volvo’nun Sürücü İkaz Sistemi’nin önemli bir buluş olduğunu gösteriyor. Sistem, öncelikle uyuma riskinin çok büyük olduğu ve bir kazanın sonuçlarının çok ciddi olduğu durumlar için tasarlandı. Örneğin, sürücüyü bir rahatlama hissiyle uyuşturan ve hızlanma riskinin yüksek olduğu düz, yumuşak yollar... Sistem 65 km/s üzerindeki hızlarda devreye giriyor ve aracın hızı 60 km/s hız değerinin altına düşmediği sürece aktif kalıyor.

YOLDAKİ TÜM HAREKETLERİ KAYDEDİYOR

Sürücü İkazı, aracın hareketlerini izleyerek, aracın kontrollü veya kontrolsüz bir şekilde sürülüp sürülmediğini belirliyor. Araç üreticileri arasında tek olan Sürücü İkazı Sistemi; bir kamera, belli sayıda sensör ve bir işlemciden oluşuyor. Ön cam ile arka dikiz aynası arasına monte edilmiş olan kamera, araçla yol yüzeyinde bulunan işaretler arasındaki mesafeyi devamlı olarak ölçüyor. Sensörler aracın hareketlerini, işlemci ise bilgiyi kaydediyor ve sürücünün aracın kontrolünü kaybetmeyi riske edip etmediğini hesaplıyor. Risk yüksek olarak belirlendiyse, sürücü sesli olarak uyarılıyor. İlave olarak, aracın bilgi göstergesinde yazılı bir mesaj beliriyor. Sistem sayesinde, sürücü aracın yol bilgisayarından sürüşüyle ilgili bilgi de elde edebiliyor.

Konuyla ilgili Volvo Cars'da Sürücü İkaz Sistemi Proje Müdürü Dr Wolfgang Birk, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Dönen tekerlek girişi veya sürücünün göz hareketleri yerine aracın gelişimini izlemeyi tercih ettik. Bu bize, bir şeyler yanlış gittiği zaman çok geç olmadan sürücüyü ikaz etmek için sisteme zaman tanıyan daha güvenilir bir gösterge verir. İnsan davranışını –kişiden kişiye değişen– değil davranışın etkisini izleriz. Daha az yanlış alarm riski olmasının nedeni budur.”

Sistem, sürücü yorgunluk dışındaki nedenlerden dolayı konsantrasyonunu kaybederse de uyarıyor. Sistem araç kontrolü kaybedilmeden önce bir ikaz vererek sürücünün navigasyon sisteminde, audio sisteminde veya araçtaki çocuklarla çok fazla ilgilenip ilgilenmediğini tespit edebiliyor.

Dr Wolfgang Birk; “Sürücü İkazı, bir şerit işareti geçildiği zaman sürücüyü uyaran Şeritten Ayrılma Uyarısıyla karıştırılmamalıdır” diyor. Sürücü İkazı, aracın sürüldüğü yola odaklanır ve araç kontrolsüz bir şekilde sürüldüğünde bir uyarı verir. Sistemler arasındaki çok önemli bir fark Sürücü İkazı’nın herhangi bir çizgi geçilmesine gerek olmadan tepki vermesidir.

Sürücü İkazı mükemmel sonuçlarla ve yüksek güvenilirlikle hem araçlarda hem de simülatörlerde test edildi. Testler sırasında, sistemin, sürüş esnasında uyuyan bir sürücüyü bir defa bile kaçırmadığına dikkat çeken Dr Wolfgang Birk; “Yine de Sürücü İkazı, Volvo müşterilerine sunulana kadar sistemi test etmeye ve ince ayar yapmaya devam edeceğiz. İki yıl içerisinde kullanılabilir olacağını umuyoruz.” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Volvo Kamyon Ve Temsa'dan, Stratejik Iş Birliği05 Eylül 2016 Pazartesi 16:25
  • Aston Martın Db11’e Dünya Basınından Tam Not02 Eylül 2016 Cuma 19:35
  • Bajaj Discover 150F Türkiye’de!27 Nisan 2015 Pazartesi 10:12
  • Yeni Skoda Superb24 Şubat 2015 Salı 17:02
  • Mercedes-Benz’in yepyeni modeli16 Ocak 2015 Cuma 13:40
  • Nıssan’dan yılın son fırsatı...01 Aralık 2014 Pazartesi 09:55
  • Nissan,1.2 X-Tronic ile Daha Güçlü23 Kasım 2014 Pazar 16:48
  • Nissan Cenevre Motor Show’da07 Mart 2014 Cuma 15:08
  • En çok gözlük yakışan kişisi01 Mart 2014 Cumartesi 18:14
  • 2014 Yılının 5 Yıldızlı Crossoverı28 Şubat 2014 Cuma 12:28
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894