• BIST 8718.11
  • Altın 2244.661
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1498
  • İzmir 8 °C

Yarışma Birincisi Sarıkan: "Kendi Markamı Yaratmak İstiyorum"

Yarışma Birincisi Sarıkan: "Kendi Markamı Yaratmak İstiyorum"
9. Gelinlik Tasarım Yarışması Birincisi Kansu Sarıkan, yurt dışına açılmak ve kendi markasını yaratmak istediğini

9. Gelinlik Tasarım Yarışması Birincisi Kansu Sarıkan, yurt dışına açılmak ve kendi markasını yaratmak istediğini söyledi. Sarıkan, hazırladığı tasarım için ise “Kraliçe Arı anlamına gelen ‘Queen Bee’ lakaplı Beyonce tarafından giyilmesini isterdim” ifadelerini kullandı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) partnerliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen IF Wedding Fashion İzmir - Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı kapsamında yapılan ‘Şölen’ temalı 9. Gelinlik Tasarım Yarışması’nın birincisi belli oldu. 

Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Onur Işık, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Ender Yazgan Bulgun, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Bölüm Başkanı Nesrin Önlü, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Can, Modacı Erdal Güvenç, Modacı Erol Albayrak, Modacı Öner Evez, Blogger Selin Çetinkaya ve Tasarımcı Dilek Süslüer’den oluşan jüri; fuarizmir’de gerçekleşen finalde dereceye girenleri belirledi. 

Genç tasarımcıları moda sektörüne kazandırmayı hedef edinen 9. Gelinlik Tasarım Yarışması’nda birinci, Mimar Sinan Üniversitesi’nden Kansu Sarıkan oldu. Sarıkan, gelecek sene performans defilesini gerçekleştirmeye hak kazandı. Yarışmada ikinci Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Tuğçe Demir, üçüncü ise yine Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Fırat Karapınar oldu. 

KİTAPTAN ESİNLENDİM 

Yarışmada birinci olmaktan son derece mutlu olduğunu belirten Kansu Sarıkan, tasarımın oluşum sürecini anlattı. Sarıkan şunları kaydetti: 

“Genel tema ‘Şölen’di. Bu tema kapsamında Platon’un kitabından esinlenebileceğimiz belirtiliyordu. Ben kitabı okudum, eski Yunan Tanrılarından bahsediliyordu. Daha mitolojik bir hikayeye gidebilir miyim diye düşündüm. Kitaptan bir hikaye buldum. Aşk Tanrısı Eros’un bir bal çalma hikayesiyle alakalı bölüm okudum. Çiçek gençliğin baharını, bal da aşkın özütünü temsil ediyor. Hikayeden oluşturduğum bir dokuyla başladım işe. Çiçek yapraklarının olduğu, peteklerin, balın bulunduğu bir doku yarattım. Ormanda üstünde büyümüş gibi bir görünüm oluşturmak istedim.” 

DERECE BEKLENTİM VARDI 

Hazırlık süreci hakkında bilgi veren Sarıkan, “Çok yoğun bir dönemdi. Gelinlik ve abiye konusunda çok iyi değildim. Kıyafeti hazırlama sürecinde zorluklar çektim. Sonunda istediğim yere ulaştım. Defile anlamında da heyecanlıydım. Defileden çok insanların beğenip beğenmemesi önemliydi. Derece beklentim vardı. Bir ya da iki miydi ondan emin olamıyordum. Ama oldu, çok sevindim” dedi. 

MARKAMI KURMAK İSTİYORUM 

Gelecek planlarında kendi markasını kurma yolunda ilerleyeceğini kaydeden Sarıkan, şunları söyledi: 

“Yarışmaya katılmamamın bir nedeni de önümüzdeki sene yapılacak performans defilesi. Bu sayede de iş hayatına adım atmak çok önemli. Yeni mezun oldum, kendi işimi kurmak istiyorum. Markamı kurmak istiyorum. Bu yüzden bunun çok güzel bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Gerisinin geleceği güzel bir sürece gireceğimizi umuyorum. Yurtdışına açılmak isterim. Yenilikçilik ve güzellik anlayışına devam edeceğim. Güzel şeyler olacak” dedi. 

BEYONCE GİYSİN İSTERİM 

Birinci olan kıyafeti giymesini istediği kişiyi de açıklayan Sarıkan, “Tasarladığım gelinliği, Kraliçe Arı anlamına gelen ‘Queen Bee’ lakaplı Beyonce tarafından giyilmesini isterdim, ona yakışırdı. Gelecekte katılacak olanlar, özellikle özgün olsunlar. Ayrıca böyle yarışmalarda doku çok önemli. Orijinal bir doku, güzel bir hikaye bulsunlar. Nasıl yaratacaklarını da önceden düşünsünler” dedi. 

NE DEDİLER? 

Modacı Erdal Güvenç: 

Gençler her sene bizi zorluyor. Gelinlik ömürde bir kere giyilmek amacıyla tasarlanıyor. Hem kendi ruhunu hem kendi tarzını yansıtması gerekir. Hazır gelinliktense tasarlanmış gelinlik olmasından yanayım ben kişiye özel olduğu için. Gençler hakikaten bizi çok zorladı. Değişik materyaller kullanmaları, kendi elleriyle tasarlamaları bizim için çok önemli. O kadar tasarım arasında kalan 15’ten bana göre hepsi birinci. 

Herkes kendi şölenini anlatmış ve seçerken zorlandık. 2’nci ve 3’üncülerimiz birden fazlaydı. Bu bir gelinlik olduğu için onların kendilerine göre yorumladıkları hikayelerini de dinledik. 

Modacı Öner Evez: 
28 yıldır sektördeyim, birçok gelinlik ve marka gördük. Bu yarışmalarla yeni tasarımcılar yetişecek ki sektöre hareket gelsin. Özellikle İzmir bu konuda çok önde gelinlik anlamında ve Türkiye’ye tasarımcı katma anlamında. Çünkü çok başarılı bir yarışma oldu. 

Konu gereği çocuklar hepsi çok eğitimliler, bu işin içerisindeler, kimisi bazı yerlerde çalışıyor o nedenle bizim gündemi de takip eden insanlar. Seçtikleri kumaş ve aksesuarlarla da yorumlamışlar kendi hikayelerini. Aslına baktığınızda gelinlikte yeni trend diye bir şey yok. Bazen bakıyorsunuz kendisine göre 40’lar 50’ler olabiliyor. Herkesin kendisine göre bir yorumlama tarzı vardır. Bu anlamda tüm yarışmacılar kendilerini tasarımlarında çok güzel yorumlamışlar. Sektör anlamında ben de çok mutlu oluyorum. İzmir’de yapılıyor. Ekonomik anlamda baktığınızda ülkemiz bizim tekstil ile ayakta duran bir ülke. Böyle yeni tasarımcılar yetişmesi bizim için çok önemli. 

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kemal Can: 

Öncelikle İzmir açısından çok olumlu ve sevindirici bir olay bu. Çocukların motivasyonu için bu çok önemli. Yarınlara yönelik olarak kendilerini endüstri ya da alana hazırlamaları için itici güçlerden bir tanesi. Deneyim sahibi oluyorlar, kendilerini ifade edebilmek için kullandıkları cümleler bile değişmeye başlıyor. İkincisi, yarınlarda kendilerini bekleyecek olan dünyaya farklı türden bir adım atmış oluyorlar ve tanıyorlar. Sektör tarafından baktığımızda da bu itici bir güç oluyor. Bu nedenle herkes kazanıyor. 

Modacı Erol Albayrak: 

Hepsi daha çok genç. İlk defa ve tek modelle performans sergiliyorlar. Onlara bir konsept verdiğinizde bir elbiseyle anlatabilmeleri bile bir mucize. Hele ki ilk defileleri olacaksa. O yüzden jüri olarak bu kriterlere dikkat ediyoruz. Ne kadar iyi dikilmiş, ne kadar doğru kalıplar hazırlanmış, ne kadar çok el işçiliği var özellikle gelinlikte bu tür dekorlar önemlidir. Orada o tasarımcının göz zevki de zaten ortaya çıkar. Bizler bu kriterlere göre değerlendirdik. 

Geçmişte yarışmalara katıldık, ödüller aldık. Bunlar özel anlar olarak kalıyor. Yıllar boyu sürecek bir serüvene adım atıyorlar burada. Sektördeki dinamizmi yüksek tutabilmek için bu yarışmaların kesinlikle yapılması taraftarıyım. Bir süre sonra sektörde yeni isimlerin olması, yeni farkındalıklar, bakış açıları yaratılması açısından ve bu tür organizasyonların tanıtılması açısından da ayrıca önem taşıyor. 

Düğün bir şölendir bana göre, yaşam bir şölendir. O yüzden ben temayı da çok beğendim. İzmir bu anlamda gelinlik konusunda bir marka bana göre. İstanbul bu konuda İzmir’in önüne geçemedi geçemeyecek de. İlk IF Wedding Fashion İzmir’de ben vardım, açılış defilesini yapmıştım. Bu fuar artık bir marka, yıldız, tasarımcı çıkarmalı. 

363 TASARIM YARIŞTI 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) partnerliğinde İZFAŞ tarafından 16 - 19 Ocak 2018 tarihlerinde fuarizmir’de 12. kez organize edilecek olan IF Wedding Fashion İzmir Fuarı kapsamında bu yıl 9.su düzenlenen Gelinlik Tasarım Yarışması’na başvurular 13 Aralık tarihinde sona erdi. Genç tasarımcıların büyük ilgi gösterdiği yarışmada, 121 tasarımcının 363 tasarımı yarıştı. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894