• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İzmir 28 °C

Aliağa'da Emlakçılara Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Aliağa'da Emlakçılara Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği'nde geçen aylarda değişikliği gidilmişti. Elektronik İletişim Doğrulama Sistemi (EİDS) Kimlik ve Yetki Doğrulamasında değişim yaşanırken, bu değişikliğe bağlı yenilikler de 1 Kasım'dan itibaren emlakçılarda yürürlüğe girdi.

Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği'nde geçen aylarda değişikliği gidilmişti. Elektronik İletişim Doğrulama Sistemi (EİDS) Kimlik ve Yetki Doğrulamasında değişim yaşanırken, bu değişikliğe bağlı yenilikler de 1 Kasım'dan itibaren emlakçılarda yürürlüğe girdi. Aliağa Esnaf Ve Sanatkarlar Odası ile İzmir Emlak Komisyoncuları Odasında işbirliğiyle, Konut satışı ve kiralamada internet üzerinden verilen aldatıcı ilanlara son vermeyi hedefleyen Taşınmaz Ticaret yönetmeliği,  hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Sahil bandında  bir kafede yoğun katılımıyla  gerçekleştirilen toplantıya İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, Aliağa Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk ile Aliağa ’da emlakçılık yapan esnaflar katıldı. 

Toplantıda Gayrimenkul satışında sahte ve aldatıcı ilanların önüne geçmek için çıkarılan Taşınmaz Ticareti yönetmeliği  hakkında bilgi veren İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu “Emlakçılarımız müşterilerinin bu ilanlarını ilan sitelerine verebilecek. Ancak, taşınmazın sahibi ile aralarında satış yetkilendirme sözleşmesi yapacaklar. Sözleşme yapılmamış ilanlarda yayınlanmayacak, yayınlandığı takdirde yine cezai yaptırım uygulanacak”

Taşınmazın yetkisini almadan ilan atan emlak ofislerine de 10-100 bin TL idari ceza uygulanacaktır. Yetki alınmadan ilan olursa ilan sitesine 100 bin TL ceza yazılacaktır. Atılan ilanı yetkilendirme izni almadan paylaşan kişilere de 100 TL ceza yazılacaktır. Facebook ve Whatsapp grubunda yetki olmadan ilan atanlara da 100 TL ceza işlem uygulanacak dedi.

Mevzuatın nasıl işleyeceği yönünde de bilgiler veren  Güleroğlu, “Yeni dönemde ilanı veren aracı kişi ya da kurum kimlik doğrulaması yapacak. Ayrıca ilandaki konut ya da taşınmazla ilgili satış veya kiralama konusunda yetkili olduğunu kanıtlaması gerekecek. Böylece ilanı veren kişi ya da kurumun ve ilanın gerçekliği teyit edilmiş olacak. Bu doğrulamalar yapılırken e-devlet sisteminden de yararlanılabilecek. Yaptığınız işlemlerde faturanızı kesin.  Maliye tarafından bu konuda çok sıkı denetim var” dedi. 

1 Kasım tarihi itibariyle yürürlüğe giren uygulamanın bütün emlakçılar tarafından dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerektiğini söyleyen İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu“ Bu çıkan yasa hem devletin vergi almasını kolaylaştırıyor, hareket içerisine getiriyor hem de mesleğe belli bir disiplini alıyor. Fakat bunları yaparken de meslektaşlarımızın yaşadığı bazı sorunlar var. Bunların da göz ardı edilmemesi gerekiyor. Örneğin vergi oranları düşürülmeli. Yüzde iki, yüzde iki, yüzde dört değil, yüzde bir, yüzde bir, yüzde iki gibi yapılmalı ki bu fiyatların yukarıya doğru çıktığında vergi oranları şişmemesi lazım. Bunun yanında emlak vergileri de şişiyor. Şimdi yarın her ne kadar emlak vergisi gösterilse dese de beş milyon, on milyon liraya satılan yerlerin fiyatlarında yarın belediye diyecek ki sen on milyon liraya satın almışsın. Bana on milyon üzerinden vergi ödemek zorundasın. Çünkü her şey yasal. Belediyeler de bunu görecek. İşte bu düzenlemelerin de yapılması gerekiyor ki taşlar yerine otursun, vatandaş da sıkıntı yaşamasın, devlette vergisini tam olarak tahsil edebilsin diye bu düzenlemeleri yapılması şart” diye konuştu 

Aliağa Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk“ Yeni yapılan düzenlemelere hakkında üyelerimize bilgilendirmek Esnaf Ve Sanatkarlar odasının önemsediği konuların başında geliyor. Üyelerimizin bilgi akışını sağlamak için zaman zaman bu gibi toplantılar yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz" dedi. Toplantı soru ve cevap kısmı ile sona erdi.


 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894