• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İzmir 29 °C

Dikili'de Barış Rüzgarları

Dikili'de Barış Rüzgarları
Kktc Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat 1 Eylül Dünya Barış Gününde Dikili’deydi. Cumhurbaşkanı Talat “ Barış İçin Beş Eylül Önemli Bir Fırsattır.”

DİKİLİ"DE BARIŞ RÜZGARLARI

* Kktc Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat 1 Eylül Dünya Barış Gününde Dikili"deydi.

* Cumhurbaşkanı Talat “ Barış İçin Beş Eylül Önemli Bir Fırsattır.”

*”Cumhurbaşkanı Talat”Türkiye"nin Desteği Olmazsa Bizim Başarı Elde Etmemiz Mümkün Değil”Dedi.

*Cumhurbaşkanı Talat “Ben Barış Adına İyi Niyetle 5 Eylül"e Gdiyorum. İyi Niyetle Barış İçin Gelme Sırası Rum Liderinde” Dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven"in daveti üzerine Dikili"ye geldi. 31 Ağustos Cuma Belediye Başkanı Osman Özgüven tarafından İzmir Adnan Menderes Havaalanında karşılanan Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat"a basın ordusu eşlik etti. Akşam saat 22.30"da Dikili"ye gelen konuk Cumhurbaşkanı Mysia Otelde Dikili Belediyesinin Folklor ekibiyle karşılandı.
Talat 1 Eylül Cumartesi günü Dünya Barış Gününe sahil yürüyüşü ile başladı. Belediye Başkanı Osman Özgüven ile birlikte Belediye binasına gelen Cumhurbaşkanı Talat"ı burada Midilli"den gelen Yunanlı Turistler karşılayarak hoş bir sürpriz yaptı.

Midilli Eski iki Belediye Başkanının da aralarında bulunduğu Yunanlı grup Cumhurbaşkanı Talat"a sevgi gösterisinde bulunarak barış çabalarını desteklediklerini ifade ettiler. Grupla söyleşi yapan Cumhurbaşkanı Talat sorulan sorular üzerine burada yaptığı açıklamada; Kıbrıs"ta barıştan yana olduklarını ancak barışın tek taraflı olmadığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Talat konuşmasını şöyle sürdürdü; “Umarım Rum tarafının Cumhurbaşkanı barıştan yana olur. Biz barış istiyoruz. Barış içinde yaşamak istiyoruz.” Dedi.


Midilli Eski Belediye Başkanı Cumhurbaşkanı Talat"a barış adına kırmızı şarap hediye etti. Küçük söyleşi sonunda Dikili Belediyesi Kültür Evi"ne geçildi. Burada Belediye Başkanı Osman Özgüven Cumhurbaşkanı Talat"a Dikili hakkında bilgi verdi. Dikili Tanıtımı izlendi. Belediye Başkanı Osman Özgüven Cumhurbaşkanı Talat"a yerel motiflerin işlendiği Kocaoba halısı hediye etti. Kültür evinden şehir gezisine çıkan Cumhurbaşkanı Talat Dikili çarşısını gezdi ve esnaf ile söyleşi yaptı. Daha sonra Belediye Başkanı Osman Özgüven ile birlikte tekne turuna çıkan Cumhurbaşkanı Talat Dikili sahillerine ve koylarına hayran kaldığını belirtti. Cumhurbaşkanı Talat saat 19.30"da Atatürk Meydanı"nda “Kıbrıs"ta Yeni Süreç, Değerlendirmeler” adlı konferansa katıldı.

DİKİLİ BELEDİYE BAŞKANI OSMAN ÖZGÜVEN"İN BARIŞ MESAJI
Cumhurbaşkanı Talat konuşmasını yapmadan önce söz alan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven “Savaşlar sonrası yapılan anlaşmalar hiçbir zaman barış getirmemiştir. Daha büyük yıkıntılar getirmiştir. Çünkü savaşların hiçbir zaman galibi olmamıştır. Bugün Dünya Barış günü her yerde kutlanıyor. Barış günü olan bugün Nazi Almanya"sının Hitler"in Polonya"ya girdiği gündür. 1957 yılında da birleşmiş milletler bugünü Dünya barış günü ilan etmiştir. Bizde Dünya barış gününde Sayın Cumhurbaşkanı Talat gibi barış barış barış diye çırpınıp duruyoruz. Kıbrıs sorununun çözümü hiç kuşku yok ki yalnız Kıbrıs"a barış getirmeyecek. Burada barışa olan katkılar tüm Dünya barışına olan katkı olarak anılacaktır. Bu bakımdan önemsiyoruz. Ben bir kez daha Dünya barış gününüzü kutluyorum ve barış içinde yaşamanızı diliyorum” Dedi.
CUMHURBAŞKANI TALAT"IN TÜM DÜNYAYA BARIŞ MESAJI
“Kıbrıs"ta tek istediğimiz barış ancak Kıbrıs Rum kesimi olaya böyle bakmıyor. Örneğin Kıbrıs Rum kesiminde bir muhabir Rum lidere Kıbrıs sorununun çözümünü nasıl görüyorsunuz diye sorduğunda şu cevabı alıyor: Bir çözüme ihtiyaç yok. Tek sorun Türk ordusunun varlığıdır. Türk Ordusu çekilirse bu iş bitmiştir. Bu yüzden çözüme ne gerek var demiştir. Bu açıkça söylemedikleri politikalarının dile getirilmesidir. Bize çok gülünç geliyor. Bunlar bize cehalet gibi geliyor. Ama onlar açısından bu güçle savunulan inanılır bir şey. O yüzden eğer biz bu politik duruşları çözümleyemezsek yani bir anlaşma sağlayamazsak birbirimize o kadar uzaktayız ki, Kıbrıs ta barışı sağlamak mümkün olmaz. İnsanları bir araya getirmek mümkün olmaz. Rum liderlerin bu konuşmasını dinleyen Türkler öfkelenir. Bizim ortaya koyduğumuz görüşleri dinleyen Rumlar da kendi liderlerinin kendilerine yaptıkları propagandanın etkisi altında oldukları için onlarda öfkelenir. Dolayısıyla halklar bir araya gelemez. Barış olmaz. 2003 yılında kapılar açıldı. Binlerce defa geliş gidiş oldu. Ancak buna rağmen yapılan kamu oyu yoklamalarına göre iki halkın birbirine olan güveninde azalma oldu. Artma beklenirken azalma oldu. Bunun sebebi politik çözüm olmayışıdır. Politik çözüm olmayınca en küçük bir olay sorun haline geliyor. Dolayısıyla bir anlaşmaya ihtiyacımız var. Kıbrıs"ta bir anlaşmaya gitmemiz lazım. Bunu da Birleşmiş Milletler gözetiminde ve çerçevesinde bütünlüklü bir çözümle gerçekleştirmemiz lazım.” Dedi. Cumhurbaşkanı Talat Rum yönetiminin Kıbrıs"ı sadece kendilerinin gibi gördüklerini ve böyle davrandıklarını belirttikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü. “Biz politikalarımızı belirledik. Türkiye ile birlikte hareket ediyoruz haliyle. Çünkü Kıbrıs"ta bizi her durumda destekleyen tek Ülke Türkiye olmazsa bizim başarı elde etmemiz mümkün değil. Bunu da gayet açık ve net olarak bilincindeyiz. Önümüzdeki günlerde Sayın Tasos Papadopulos'la bir araya geliyoruz. Hangi sebeple olursa olsun. Benim yıllardır Sayın Tasos Papadopulos'a "Gelin bir an önce bir araya gelelim. Kıbrıs sorununu çözelim. Barışı sağlayalım. Bu gidiş sizin lehinize değildir. Olmayacaktır. Bunu böyle bilin." Diye yaptığım çağrılara olumlu bir yanıt olmuştur. O gün ne olacak ne elde edeceğiz. Bu sadece benim tutumuma bağlı değil. Bu karşı tarafın da tutumuna bağlıdır. Ben barış adına umutlu olmak istiyorum. Ben iyi niyetli olarak oraya gidiyorum. Kıbrıs Rum Lideri de aynı şekilde iyi niyetli olarak gelmesi halinde bir ilerleme kaydetmek mümkün olabilir.” Dedi.
BERGAMA GEZİSİ
Cumhurbaşkanı Talat 2 Eylül Pazar günü Bergama"yı Dikili Belediye Başkanı Osman özgüven ile birlikte ziyaret etti. Bergama belediye Başkanı ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Talat ve Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven tarihi yerleri gezdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894