• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İzmir 28 °C

Dikili'de Ege Barışı

Dikili'de Ege Barışı
Dikili Belediyesi tarafından düzenlenen Barış Demokrasi ve Emek Şenlikleri’nin ikinci gününde, Ege’de barış rüzgarları esti . “Benden Selam Söyle Anadolu’ya” kitabının yazarı Dido Sotiriu’nun anıldığı panelin

DİKİLİ"DE EGE BARIŞI İÇİN ZEYTİN AĞACI DİKİLDİ

Dikili Belediyesi tarafından düzenlenen  Barış Demokrasi ve Emek Şenlikleri"nin ikinci gününde,  Ege"de barış rüzgarları esti . “Benden Selam Söyle Anadolu"ya” kitabının yazarı   Dido Sotiriu"nun  anıldığı panelin ardından, Sinaspismos Dış İlişkiler Sorumlusu Panos Trigazis"in  Yunanistan"dan getirdiği zeytin fidanı, Trigazis ve Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven tarafından Olof Palme Barış Parkı"na dikildi.   

 

Şenliklerin  ikinci günü düzenlenen “Dido Sotiriu"u Anarken – Türk Yunan Dostluğu Üzerine” konulu panele CHP Eski Milletvekili Mustafa Gazalcı, Sinaspismos Dış İlişkiler Sorumlusu Panos Trigazis, Yunanistan Kültür Bakanlığı Eski Genel Sekreteri Makis Trikoukis, Ege Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç.Dr. Berrak Taranç ve Yard.Doç.Dr. Ragıp Taranç katıldı. Panelde Dido Sotiriu ve onun eseri olan Benden Selam Söyle Anadolu"ya kitabının ekseninde tarih boyunca yaşanan Türk – Yunan dostluğundan örnekler verildi.

 

Dido Sotiriu ile yaşadığı anıları anlatan Makis Trikoukis, “Nasıl ki Selanikli Atatürk ve Nazım Hikmet bizim hemşerimizse Dido Sotiriu da sizin hemşerinizdir. Bundan hiç kimse kuşku duymasın” dedi. Sotiriu"nun “Benden Selam Söyle Anadolu"ya” kitabının kimi çevrelerce şiddet ve acımasızlık içerdiği yönünde eleştiriler aldığını belirten Trikoukis, kitapta yer alan her şeyin o dönem yaşananların bir yansıması olduğunu bununla birlikte  kitapta hoşgörü ve insanca unsurların da yer aldığını vurguladı. Trikoukis, Sotiriu"nun kitapta söz konusu dönemi art niyetsiz bir şekilde ortaya koyduğunun altını çizdi.

Dikili Şenlikleri"ne 1989 yılından bu yana katılan Sinaspismos Dış İlişkiler Sorumlusu Panos Trigazis de, Sotiru"nun Dikili Şenlikleri"ne katılma fırsatı bulamadığını ancak hep desteklediğini söyledi. Trigazis, Dikili"nin Türk-Yunan dostluğunun simgesi haline geldiğini söyledi. Günümüzde barış için mücadele edilmesi gereken yerin,  çalkantılar içindeki Ortadoğu olduğunu vurgulayan Trigazis, Türk – Yunan barışı için ise her iki tarafın da silahsızlanma yönünde adım atması gerektiğini dile getirdi. 

Panelin diğer konuşmacısı Doç.Dr. Berrak Taranç, 19. yüzyılda Türk ve Yunan müzikleri hakkında bilgi verirken, Yard.Doç.Dr. Ragıp Taranç, 19. yüzyılda Levanten kültürü hakkında bilgi verdi.

ALTERNATİF KADINLAR MATİNESİNDE DİKİLİLİ KADINLARDAN MESAJ …

Şenlikleri ikinci gününün diğer etkinliği “Alternatif Kadınlar Matinesi”nde Dikilili kadınlar, meclise giren kadın milletvekillerine mesaj gönderdiler. Dikilili kadınlar yeni vekillerin kadınların istek ve beklentilerine yönelik çalışmalar yapmalarını istediler. Ayrıca önümüzdeki seçimlerde meclise daha fazla kadın vekil gönderilerek temsil oranını yüzde 10"un üstüne çıkarılması hedefi dile getirildi. Dikili Kadın Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen ve  Dikili Kadın Dayanışma Derneği İkinci Başkanı Sibel Tutar"ın açılış konuşmasıyla başlayan matine,  dramaturg Sündüz Haşar"ın konuşmasıyla devam etti. Geçtiğimiz aylarda başta İstanbul, İzmir ve Ankara olmak üzere meydanlarda toplanıp demokratik tepkilerini ortaya koyan milyonlarca insanın,  kadınların öncülüğünde meydanlara çıktığını vurgulayan Haşar, seçim öncesinde gösterilen bu tepkilerin sonuç verdiğini ve meclise ilk defa yüzde 8 oranında kadın vekil girdiğini söyledi. Dünyada, kadınların mecliste yer alma oranında kritik eşiğin yüzde 10 olduğunu dile getiren Haşar, Türk kadınının şimdiki hedefinin önümüzdeki seçimlerde bu kritik barajı aşması olduğunu belirtti. Haşar, kadınlardan istek ve beklentileri doğrultusunda şu an mecliste bulunan kadın milletvekillerini yönlendirici girişimlerde bulunmalarını da istedi. Türk kadınının toplum yaşamındaki yerine de değinen Haşar, kadınların eskiden dayak yememek için mücadele ederken günümüzde töre cinayetlerinin etkisiyle artık hayatta kalmak için mücadele ettiklerini vurguladı. Haşar ayrıca tamamı kapatılan kadın sığınma evlerinin, sayılarının arttırılarak yeniden açılması gerektiğini dile getirdi.

KENDİLERİNİ KEŞFETTİLER

Sabancı Üniversitesi tarafından yürütülen Toplumsal Duyarlılık Projeleri kapsamında 28 Temmuz – 10 Ağustos tarihleri arasında Dikili"de gerçekleştirilen “Kendini Keşfet” etkinliği hakkında bilgi verildi. Sabancı Üniversitesi"nden Hasan Hüseyin Küçükaydın ve Eylem Balkan, proje kapsamında Dikili"de yapılanları şöyle özetlediler;

“Söz konusu proje süresince Dikilili çocuklara kitle iletişim araçlarının önemini anlatırken eğitsel drama çalışmaları, el işi çalışmaları, sayısal beceriler, fiziksel aktiviteler, kültürel farklılıklar ve insan hakları gibi konularda onların hayal güçlerini kullanabilecekleri, yaparken öğrenecekleri aktiviteler uygulayarak, eğlenerek öğrenmelerine yardımcı olduk.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894