• BIST 10220.25
  • Altın 2398.482
  • Dolar 32.2398
  • Euro 34.6949
  • İzmir 17 °C

Foça'da Tarih Talan Ediliyor.

Foça'da Tarih Talan Ediliyor.
Hasan Eser /Yeni Vizyon Gazetesi - İzmir’in Foça İlçesi’nde tarihe tanıklık eden Manastır zamana ve talana karşı ayakta kalma mücadelesi veriyor.
FOÇA’DA TARİH TALAN EDİLİYOR
 
Hasan Eser /Yeni Vizyon Gazetesi - İzmir’in Foça İlçesi’nde tarihe tanıklık etmiş bir Manastır zamana ve talana karşı ayakta kalma mücadelesi veriyor.
 
Yeni Foça ile Foça arasındaki  Kartdere Vadisi'nin Sazlıca koyu mevkiinde bulunan tarihi Manastır, yıllar içinde yıkılmaya yüz tutarken, define avcılarının da talanına uğruyor.
 
İlgisizlik ve bakımsızlıktan dolayı büyük bir bölümü yıkılan Manastır’ın günümüze ulaşan kalıntıları da adeta yağma ediliyor.
 
Öyle ki Manastır’ın kapı girişinde bulanan ve üzerinde Manastır ile ilgili bilgilerin yazılı olduğu tahmin edilen kitabenin bile yerinden sökülüp götürüldüğü belirlendi.
 
Yapılan talan,  gazeteci Hasan Eser’in Manastır da bir yıl ara ile yaptığı fotoğraf çekimlerinde ortaya çıktı. 
 
KARACA'DAN SAHİP ÇIKIN ÇAĞRISI
Günümüzde; 'Kartdere Küme Evleri' olarak bilinen terk edilmiş Rum köyünde yaşayan ailelerin çocuklarına dini eğitim verilen Tarihi Manastır’ın, 1923 mübadelesi ile terk edildiğinin bilgisini veren Foçalı yerel tarih araştırmacısı Sebahattin Karaca, “Böyle önemli bir tarihi eserin göz göre göre yıkılması ve talan edilmesi son derece üzüntü verici bir durum” diyerek, manastırın yeniden hayata döndürülmesi için başta İzmir Valisi Mustafa Toprak olmak üzere yerel yöneticilere ve Kültür Bakanlığına, 'Foça’ya sahip çıkın' çağrısında bulundu.
 
foto-0022.jpg
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894