• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İzmir 21 °C

Foça’da Türkiye’nin en büyük ekolojik köyünü kuruluyor

Foça’da Türkiye’nin en büyük ekolojik köyünü kuruluyor
İzmir’de bugüne kadar birçok öncü projeyi hayata geçiren İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) üyeleri şimdi de Türkiye’ye örnek olacak Ekoköy projesine başladı.

İzmir’de bugüne kadar birçok öncü projeyi hayata geçiren İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) üyeleri şimdi de Türkiye’ye örnek olacak Ekoköy projesine başladı. Foça’da 510 dönüm arazi üzerine inşasına başlanan ve “Hayalinizdeki Köy: Mid Phokaia Ekoköy” ismiyle tanıtımı gerçekleştirilen girişim, ekolojik öncelikleri, doğayla barışık mimarı yapısı ve kendi enerjisi üreten özelliği ile Türkiye’nin en büyük ekolojik köy projelerinden biri oldu.

Swissotel Büyük Efes’te gerçekleştirilen proje tanıtımına BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı, EBSO Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu, Menemen Ticaret Odası Başkanı İzzet Süsoy, GİFED Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter, Geçmiş Dönem İzmir Milletvekilleri Mehmet Ali Susam, Alaattin Yüksel, Bedri Serter, İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Zengin, İZSİAD yönetimi ve üyeleri katıldı.

Toplantıda söz alan İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, bu girişimin her ayrıntısı düşünülmüş özel bir proje olduğunu söyledi. Ortaya çıkan projeden büyük gurur duyduğunu söyleyen Küçükkurt, projenin tamamlanmasıyla Türkiye’nin en büyük ekolojik köyünü inşa etmiş olacaklarını söyledi.

Köyde iyi tarım uygulanacak, elektriği kendisi üretecek

Projenin yürütücü ekibinin başında olan İZSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Cengiz ise yaptığı konuşmada günlük koşuşturmalardan,  kentin keşmekeşinden uzaklaşabilecekleri, köy yaşamını ekoloji öncellikli konfor ile buluşturacakları bir köy yaratmak istediklerini söyledi.

Hayalini kurdukları köy yaşamının ayrıntılarından örnekler paylaşan Hüseyin Cengiz, “Bu ekolojik köyde iyi tarım yapılacak, her yapı elektriğini, çatısına kurulacak güneş panellerinden, kendileri üretecek, köy mülkiyetinde besi ve kümes hayvanları beslenecek, bunlardan alınan ürünler maliyetine köylülerle paylaşılacak” dedi.

510 dönümlük bir arazi üzerine kurulu 154 yapı ile Mid Phokaia Ekoköy’ün dünyanın en büyük ekolojik köylerinden biri olacağını söyleyen Cengiz,”Köy içinde köyün öz malı elektrikli araçlar kullanılacak, köy içinde karbon salınımı da minimum olacak” dedi.

3 yıl içinde tamamlanmasını hedefledikleri projede yolların açıldığını, 10 sera ve müştemelatının temelinin kazıldığını ve örnek sera ve müştemilat inşaatının sürdüğünü söyleyen Cengiz, “154 yapının 50’si İZSİAD üyeleri tarafından rezerve edilmiş durumda. En kısa sürede kalan 104 sera ve müştemelatın sahiplerinin de belirleneceğini düşünüyorum. Bu hızla gidersek üç değil iki yıl içinde Ekoköy’ü tamamlarız” diye konuştu. 

Mimaride seralar ön planda 

Projedeki yapılanın tasarımlarını yapan Epig Mimarlık Kurucusu aynı zamanda İZSİAD Başkan Yardımcısı Semiha Güneş de binaların mimarisi hakkında bilgiler paylaştı. Toplamda 310 metrekare kişiye özel alan içinde 260 metrekare sera alanı olduğunu, 50 metrekarelik bir müştemilat bulunduğunu söyleyen Güneş, “Ekolojik köyün ruhuna uygun, yeşili ve ekolojiyi öne çıkaran bir mimari ve anlayışla yapılarımızı tasarladık” dedi.

Tüm izinler alındı 

İZSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Talak ise projenin yasal ve bürokratik işlemleri hakkında bilgi verdi. Projelerin çizildiğini ve tüm ruhsatların alındığını söyleyen Talak, “Yeni Foça’ya 5, Eski Foça’ya 17 km mesafedeki bu alandaki tüm yasal izinler alınmış ve inşaat başlamış durumdadır” diye konuştu. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894