• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İzmir 24 °C

İkinci el piyasasında durgunluk sürecek

İkinci el piyasasında durgunluk sürecek
EGOD Başkanı Torun İkinci el piyasası aktörleri ve galericilerin durgunluktan şikayetçi olduğu ikinci el otomobil pazarında hareketlenmenin seçime kadar olmayacağını belirtti.

Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, yaklaşık iki yıldır hareketli olan ancak son aylarda durgun bir piyasaya sahip kinci el otomobil pazarının, yerel seçimlere kadar, yatay seviyede seyretmeye devam edeceğini söyledi.

İkinci el piyasası aktörleri ve galericilerin durgunluktan şikayetçi olduğu ikinci el otomobil pazarında hareketlenmenin seçime kadar olmayacağını belirten EGOD Başkanı Torun, pazarda hareketliliğin seçimlerden sonra olmasını beklediklerini kaydetti. Yerel seçimlerin ardından fiyatların yeniden yükselişe geçeceği tahmininde bulunan EGOD Başkanı Torun, pazarın enflasyon ve döviz kurları etkisinde seyir izleyeceğini vurguladı.

Baskılanan dolar ve euro kurlarının seçimlerin ardından 40-45 TL bandına oturacağı tahmininde bulunan Torun, otomobil fiyatlarında bir düşüş beklemediklerini söyledi. Otomobil kredi faizlerinin çok yüksek olmasının yanı sıra krediye ulaşımın zorlaşmasının da hem ikinci el hem de sıfır otomobile olan talebi olumsuz etkilediğini ifade eden Torun, seçimlerden önce yapılacak bir ÖTV matrahı düzenlemesi ile sektörün yeniden canlanabileceğinin altını çizdi.

Geçtiğimiz Temmuz ayında gerek talep gerekse fiyat açısından durağanlaşan ve hızla aşağı doğru inen ikinci el otomobil pazarında fiyatların bugün 2 ay öncesine göre daha ucuz olduğunu ancak alıcının bulunamadığına dikkat çeken Torun, “Özellikle lüks segmentte satışlar neredeyse durmuş durumda. Bunun en büyük nedeni taşıt kredi faizlerinin yüksek olması ve krediye erişimin zorlaşması oldu. Otomobile son 2 yılda bu kadar rağbet olmasının sebebi de hızlı erişilebilir bir yatırım aracı olmasıydı. Otomobil cazip yatırım halini kaybettiği gibi bir de gerçekten araç almak isteyenlerin gelirleri ile araç fiyatları arasındaki uçurum nedeni ile araç almak ve ulaşmak zor oldu” dedi. Seçime kadar bu sürecin devam edeceğine dikkat çeken Torun, “Seçimden sonra ikinci elde de sıfır otomobil satışında da hareketlilik öngörüyoruz” diye konuştu.

Elektrikli araçlarda Ar-Ge devam ediyor

Önümüzdeki 2-3 yıllık dönemde fosil yakıtlı araçların elektrikli araçlara dönüştürülmesi sürecine girileceğine de değinen Torun, “Artık bir dönüşüm kiti ile fosil yakıtlı araç elektrikli araca dönüşebilecek. Bu teknoloji artık mümkün ve Almanya’da deneme aşamasında” dedi. Oto yan sanayi alanında bir Alman markasının bu konuda ciddi çalışmaları olduğunu söyleyen Torun, “Hibrid, elektrik, hidrojen derken bu alanda çalışmalar hala çok ciddi olarak devam ediyor. LPG dönüşüm istasyonları gibi elektrikli araç dönüşüm istasyonları gelecek. 2-3 yıl içinde yavaş yavaş başlayacaktır” dedi.

Dönüşüm maliyetlerinin dönüşümü cazip kılacağını söyleyen Torun, “Dönüşüm pazarına ülke olarak biz de gerek istihdam gerekse patent çalışmaları ile bir an önce girmeliyiz. Özellikle sektörümüzde yetişmiş ara eleman sıkıntısı yaşanıyor. Çocuklarımız meslek okullarında otomobil bölümlerine yönlendirilmeli. Eğitime destek olmazsa sektör çağı yakalayamaz” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894