• BIST 10045.74
  • Altın 2412.135
  • Dolar 32.2988
  • Euro 34.6561
  • İzmir 16 °C

Köy Enstitüleri 84. Yılında

Köy Enstitüleri 84. Yılında
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Aliağa Şubesi ve Eğitim İş Aliağa Temsilciliği, Köy Enstitüleri'nin 84. kuruluş yıldönümünde bir araya gelerek bir basın açıklaması düzenledi.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Aliağa Şubesi ve Eğitim İş Aliağa Temsilciliği, Köy Enstitüleri'nin 84. kuruluş yıldönümünde bir araya gelerek bir basın açıklaması düzenledi. 

Köy Enstitüleri'nin Tarihi Önemi ve Felsefesi
Açıklamayı okuyan Nazike Yaşır, Köy Enstitüleri'nin Cumhuriyet'in aydınlanma devrimlerinin en önemli hamlelerinden biri olduğunu vurgulayarak, "Osmanlı eğitim sisteminden farklı olarak, üreten, bilimsel dayanaklar oluşturan bir eğitim sistemi inşa ettik" diye belirtti. Yaşır, bu eğitim kurumlarının önemini ve felsefesini anlattı, Köy Enstitüleri'nin kuruluş amacı ve gerçekleştirdiği devrimci değişiklikler üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Eğitimde Devrim: Köy Enstitüleri
"1940 yılında bir eğitim devrimi başlattık," diyerek sözlerine başlayan Yaşır, Köy Enstitüleri'nin eğitim ve kültür alanında gerçekleştirilen yeniliklerle döneme damgasını vurduğunu anlattı. Yaşır: "Bu proje ile birlikte, yüzyıllardır süregelen kul zihniyetinden kurtulmuş, özgür bireyler yetiştirme amacı güttük," dedi. Yaşır, Köy Enstitüleri'nin eğitimdeki devrimci rolünü ve toplumsal etkilerini vurguladı.

Aydınlanma Projesinin Sonu ve Bugünkü Hedefler
Nazike Yaşır, Köy Enstitüleri'nin sona erdirilmesinin ardından yaşananları ve bugünkü hedefleri anlatarak, "Maalesef, gerici ve tutucu egemen güçlerin tepkileriyle karşılaştık. Ancak bugün, Köy Enstitüleri'nin felsefesini, çağdaş, üretken, demokratik, bilimsel ve laik eğitim yöntemleriyle yeniden canlandırmanın, eğitim sorunlarının çözümü olabileceğini düşünüyoruz," ifadelerini kullandı. Yaşır: "Bizlerin gayesi; Köy Enstitüleri'nin felsefesi, heyecan ve ruhunu okullarımızda yaşatmak," şeklinde konuştu. Yaşır, Köy Enstitüleri'nin mirasının günümüzdeki önemini ve eğitimdeki potansiyelini vurguladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894