• BIST 10208.65
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • İzmir 19 °C

Mikrokuvazar Çalıştay'ı Foça'da

Mikrokuvazar Çalıştay'ı Foça'da
Önceki yıllarda ABD, İtalya, Çin ve Fransa gibi ülkelerde gerçekleştirilmiş olan ve temel olarak Samanyolu'ndaki karadeliklerin (mikrokuvazar) incelendiği 7. Mikrokuavazar Çalıştayı

7. MİKROKUVAZAR ÇALIŞTAY'I BU YIL İZMİR-FOÇA'DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Önceki yıllarda ABD, İtalya, Çin ve Fransa gibi ülkelerde gerçekleştirilmiş olan ve temel olarak Samanyolu'ndaki karadeliklerin (mikrokuvazar) incelendiği 7. Mikrokuavazar Çalıştayı bu yıl İzmir-Foça Reha Midilli Kültür Merkezi'nde; TÜBİTAK, Sabancı Üniversitesi ve Foça Belediyesi'nin işbirliği ile Yrd. Doç. Dr. Emrah Kalemci'nin öncülüğünde gerçekleştirildi.
1-5 eylül tarihlerinde gerçekleştirilen çalış tayda  Türkiye'de ODTÜ, Sabancı, Erciyes, Ege ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden, konusunda uzman bilim insanlarının yanı sıra, katılımcılar arasında, bu konuda önemli çalışmaları olan Prof. Rashid Sunyaev, Dr. Sera Markoff, Dr. John Tomsick, Prof. Annalisa Celotti, Dr. Tomaso Belloni, Prof. Joern Wilms ve Prof. Rob Fender gibi isimler de yer aldı..
Evrendeki rölativistik jet kaynakları ile ilgili tüm konuları kapsayacak şekilde planlanan çalıştayda, karadeliklerden nötron yıldızlarına, etkin gökada çekirdeklerinden gamma ışın patlamalarına kadar geniş bir konu yelpazesi mevcut. Yapılan sunumlar arasında, tayfın yüksek enerji bölgesinde görevler yürüten RXTE, Chandra, XMM-Newton, INTEGRAL, Swift ve Suzaku gibi uydu gözlemevlerinden elde edilen verilerin analiz sonuçlarının tartışılmasının yanısıra, yer tabanlı optik, kızılötesi ve radyo bölgelerdeki gözlemler de sunulmakta. Jetlerin yıldızlararası ortama etkileri, ve hatta mikrokuvazarların evrenin evriminde nasıl rol oynadıkları da tartışılan konular arasında. Ayrıca yakın zamanda işletime girecek yeni nesil uydu ve yer gözlemevleri, ve bunların mikrokuvazarların anlaşılmasına yapacağı katkılar da ayrıntısıyla tartışıldı.
Davetli ve katkılı konuşmaların yanı sıra poster sunumları da mevcut olan çalıştayda Kore'den Almanya'ya, İngiltere'den Polonya'ya kadar çeşitli ülkelerden gelen katılımcılara çalıştay programı içerisinde çeşitli turistik geziler  de düzenlenerek Türk kültürünü tanıtıcı ve sevdirici sosyal faaliyetler de yapıldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894