• BIST 10166.21
  • Altın 2390.665
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.6997
  • İzmir 24 °C

Plastik Mamullerde Dış Ticaret Fazlası 604 Milyon Dolar Oldu

Plastik Mamullerde Dış Ticaret Fazlası 604 Milyon Dolar Oldu
Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED), Türkiye plastik sektörünün 2016 ilk yarıyıl dış ticaretine ilişkin raporunu yayınladı.

PLASTİK MAMULLERDE DIŞ TİCARET FAZLASI 604 MİLYON DOLAR OLDU

Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED), Türkiye plastik sektörünün 2016 ilk yarıyıl dış ticaretine ilişkin raporunu yayınladı. Rapora göre, ihracat pazarlarındaki olağanüstü risklere ve en büyük pazar olan Avrupa’daki sınırlı talep iyileşmesine rağmen bir önceki yıldaki ihracat seviyesini koruyarak miktar bazında da artış gösteren plastik sektörü; Ocak-Haziran döneminde 2 milyar 113 milyon dolarlık doğrudan ihracat gerçekleştirdi. Aynı dönemde plastik işleme makineleri sektöründe de ciddi bir artış gözlendi;  plastik işleme makinesi ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,3 oranında arttı. Plastik mamullerde ise dış ticaret fazlası 604 milyon dolar oldu.

“PLASFED-Plastik Sektörü Ocak-Haziran 2016 Dış Ticaret Raporu”nu değerlendiren Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür, “Her zaman her platformda dile getirdiğimiz gibi; geleceğin vazgeçilmez endüstriyel malzemelerinden olan plastiğe, plastik sektörüne bir an önce hak ettiği stratejik önemi verelim. Endüstri olarak hızla Ar-Ge, inovasyon ve yüksek katma değerli ürünlere geçiş için çalışmalarımızı hızlandıralım, kamu da bu yönde hızla destek vermeye başlamalı.” diyerek çağrısını yineledi.

Türkiye plastik sektörünün şemsiye örgütü Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) 2016 Ocak-Haziran dönemini kapsayan dış ticaret verilerine yönelik bir rapor yayınladı.

Raporda, Türkiye’nin az sayıda dış ticaret fazlası veren sektöründen biri olan plastik mamullerde 604 milyon dolarlık dış ticaret fazlasının devam ettiği açıklandı. Türkiye’de yeterli üretim olmadığı için yapısal bir sorun olan plastik hammaddede dışa bağımlılığın sürdüğünü ortaya koyan PLASFED raporuna göre; yılın ilk altı ayı sonunda plastik mamul ihracatı, miktar bazında geçen yıl aynı döneme göre yüzde 0,8 artışla 784 bin ton düzeyine çıktı. Aynı dönemde değer bazında doğrudan ihracatı ise 2 milyar 113 milyon dolar oldu.

Türkiye plastik sektörünün küresel risklerin realize olması ve ülke ekonomisinde yaşanan dalgalı seyre rağmen dış ticarette geldiği seviyeyi korumayı sürdürdüğünü ortaya koyan rapora göre, hammadde fiyatlarında yaşanan düşüş ve kur etkisiyle ihracatta değer bazında düşüş gözlendi.

PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ İHRACATINDA ARTIŞ VAR!

Plastik sektörünün geliştirme yönünde büyük çaba harcadığı plastik ve kauçuk işleme makineleri ihracatında da hızlı bir yükseliş görüldü. Sektör, 2016’nın ilk altı ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 18,3 oranında artırarak 75,2 milyon dolarlık ürün ihraç etti.

KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLERE YÖNELİK STRATEJİK HAMLELERİN YAPILMASI GEREKİYOR!

Plastik Sanayicileri Federasyonu’nun (PLASFED) yılın ilk 6 ayında plastik sektörünün dış ticareti durum raporunu değerlendiren Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür, yayımlanan raporun Türkiye’nin yakın gelecekte yüksek katma değerli ürünlerin üretimine yönelik stratejik hamleleri acilen yapması gerekliliğini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

PLASTİK SEKTÖRÜ TÜRKİYE’YE KAZANDIRDIĞI UNVANLARI KORUMAK İÇİN ÇALIŞIYOR!

Reha Gür, “Plastik sektörümüz, Türkiye’ye dünyanın 7’nci Avrupa’nın ise 2’nci büyük plastik üretim kapasitesine sahip ülkesi unvanlarını kazandırdı. Bunu korumak için çok çalışan, zor koşullar altında üretim yapan, ihracat gerçekleştiren sektörümüzü tebrik ediyorum.” dedi.

Kamu karar alıcılarını ve sektörü bir an önce yüksek katma değerli ürünlere geçiş yapmak için harekete geçme çağrısını yineleyen Gür, yaptığı değerlendirmede iki olguya dikkat çekti:

“PLASFED raporuna baktığımızda iki olgu dikkat çekici. Birincisi, ihracatımızın birim fiyatını artırmamız gerekiyor. Diğer olgu ise plastik mamul ithalatımızda dikkate değer bir yükselme var. Her zaman, her platformda dile getirdiğimiz unsuru yeniden vurgulamakta fayda var: Plastik geleceğin endüstriyel malzemesidir, vazgeçilmezdir. Endüstri olarak Ar-Ge, inovasyon ve yüksek katma değerli ürünlere geçiş için çalışmalarımızı hızlandıralım, kamu da bu yönde hızla destek vermeye başlasın.”

YÜKSEK KATMA DEĞERLİ MAMUL İTHALATI DEĞİL İMALATI YAPILMALI!  

Plastik mamul ihracat birim fiyatlarındaki gerilemenin petrol dışı emtia fiyat endeksinde gerçekleşen gerilemeye yakın seyrettiğini aktaran Reha Gür, “İhracat birim fiyatımız yüzde 3, petrol dışı emtia fiyatları ise yüzde 2,5 oranında geriledi. Buna karşılık ithalatımızda birim fiyatlara bağlı bir yükseliş gözlendi.  Yüksek katma değerli mamul ithalatımızdaki kıpırdanmayı birkaç yıldır gözlüyoruz; demek ki endüstrimizin buna ihtiyacı var. Altını çizerek tekrar söylemek isterim; ithal etmek yerine yetenekli imalatçılarımızın bu ürünleri üretebilmesi için ilgili konularda bir an önce harekete geçmeliyiz.” dedi.

 2016 OCAK-HAZİRAN Plastik mamul, hammadde ve plastik-kauçuk işleme makineleri ihracat ve ithalatı (Miktar: Bin Ton / Değer: Milyon Dolar)

 İHRACAT

2015 (Ocak-Haziran)

2016 (Ocak-Haziran)

Miktar

Değer

Miktar

% Değ.

Değer

% Değ.

Plastik Hammadde

340,7

471,1

367,0

7,7

446,8

-5,2

Plastik Mamul

778,2

2.162,4

784,1

0,8

2.113,2

-2,3

Plastik ve Kauçuk İşleme Makineleri

N/A

63,6

N/A

N/A

75,2

18,3

 İTHALAT

2015 (Ocak-Haziran)

2016 (Ocak-Haziran)

Miktar

Değer

Miktar

% Değ.

Değer

% Değ.

Plastik Hammadde

3.143,4

4.793,5

3.413,9

8,6

4.529,8

-5,5

Plastik Mamul

296,7

1.440,9

300,9

1,4

1.508,8

4,7

Plastik ve Kauçuk İşleme Makineleri

N/A

290,3

N/A

N/A

286,3

-1,4

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894