• BIST 10223.14
  • Altın 2392.404
  • Dolar 32.3509
  • Euro 34.7737
  • İzmir 25 °C

Xinjiang'de Çift Dilli Eğitim Oranı Artıyor

Xinjiang'de Çift Dilli Eğitim Oranı Artıyor
Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Eğitim Müdürlüğü'nden verilen bilgiye göre, bölgede Çince ve ana dil olmak üzere iki dilde öğrenim gören, azınlık milliyetlere mensup öğrencilerin sayısı 2 milyonu aştı

XİNJİANG'DE ÇİFT DİLLİ EĞİTİM ORANI ARTIYOR

Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Eğitim Müdürlüğü'nden verilen bilgiye göre, bölgede Çince ve ana dil olmak üzere iki dilde öğrenim gören, azınlık milliyetlere mensup öğrencilerin sayısı 2 milyonu aştı.

4-5 yaş çocuklarda çift dilli eğitim oranı yüzde 90'a yükseldi. İlkokul, ortaokul ve lise seviyesinde çift dilli eğitim yüzde 70'e ulaştı.

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi ve Devlet Konseyi tarafından 2010 yılında düzenlenen Xinjiang Çalışmaları Toplantısı'nda çift dilli eğitim ulusal stratejiye dönüştürüldü. Geçen 5 yıl içinde merkezi hükümet ve Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi yönetimi politika, yatırım ve öğretmen gücü gibi alanlarda bölgeye kapsamlı destek sağladı. Bu sayede özellikle Xinjiang'ın güneyinde çift dilli eğitim hızlı ve istikrarlı şekilde gelişmeye başladı.

2015 yılı itibariyle tüm bölgede okul öncesi, ilkokul ve ortaöğretim düzeylerinde Uygurca ve Kazakça ağırlıklı olan çift dilli eğitim gören azınlık etnik gruplara mensup öğrencilerin sayısı 2 milyon 250 bini aştı. Bu sayı azınlık etnik gruplardan öğrencilerde yüzde 77'ye ulaştı, 2009 yılına göre yüzde 126 artış kaydedildi.

13. Beş Yıllık Plan sürecinde bölgede okul öncesi çift dilli eğitimin kalitesini artırmak için özel fonu ayırılacak. / Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894