• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İzmir 19 °C

Aydın Erten Anılıyor

Aydın Erten Anılıyor
7 yıl önce bugün gazeteler bir yıldızın kaydığını yazdılar...Aydın Erten’i benim gibi gerçekten sevenler onun ölümünden çok yapmak isteyipte yapamadığı ideallere ve hayallere üzüldüler...

ERKEN KAYAN YILDIZ AYDIN ERTEN, ANILIYOR
10 AĞUSTOS 2007, SAAT 11:30

İZMİR GÜLTEPE TOROS
MEZARLIĞI

 7 yıl önce bugün gazeteler bir yıldızın kaydığını yazdılar... Aydın Erten’i  benim gibi gerçekten sevenler onun ölümünden çok yapmak isteyipte yapamadığı ideallere ve hayallere üzüldüler...Her zaman anılmaya değer bir kişi olan Aydın Erten’i 10 Ağustos 2007 Cuma günü ,  Saat: 11.30’da İzmir Gültepe Toros Mezarlığında 7’nci ölüm yılgününde Anmak için biraraya geleceğiz.Hiç unutamam.Aydın Erten’in Alsancak Hocazade Camiinden cenazesinin kaldırıldığı 11 Ağustos 2000 Cuma günü en az 5000 kişi hazır bulunmuştu.CHP Genel Başkanı Altan Öymen, CHP Eski Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Çakmur, DSP İstanbul Milletvekili ve DİSK Eski Genel Başkanı Rıdvan Budak, İhsan Alyanak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Priştina, Eski ve Yeni Parlementerler,Belediye Başkanları   68 kuşağının önemli isimleri, gazeteciler, yazarlar hepsi oradaydılar.
Aydın Erten, Aydınlığın karanlığa kavgasında,adına yaraşırcasına hep aydınlıktan yana saf tutan, “ 68 gençliği hareketi” denilen olgu’nun Ege’deki öncülerindendi. Devrimci ve ilerici görüşleriyle kendisini çok iyi yetiştirmiş, bu dünyadaki tüm olumsuzluklara ve çok sevdiği insanlara yapılan haksızlıklara her zaman karşı koyan onurlu ve gururlu bir halk çocuğuydu.Her zaman rüzgara karşı duran Aydın Erten, daima ezilenlerin, yoksulların ve mağdurların yanındaydı.Çok küçük yaşlardan itibaren Atatürk’e ve Atatürkçülüğe gönül vermiş, okuduğu ilerici gazete ve dergilerden edindiği bilgilerle Türkiye’nin başına gelen ve gelecek sıkıntıların nedenlerini   öğrenmişti...
Aydın Erten’le Aydınlanma devriminin başladığı 1967 yılında tanıştım. ABD karşıtı gösterileriyle hafızalarda kalan, gençlerin  oluşturdukları; Talebe Cemiyetlerinden birinin Başkanıydı.Birlikte İstanbul seyahatlerimiz oldu. Bir tanesinde “6’ncı Filo’ya Defol” eylemlerine katıldık. Bir diğerinde ise, 35 yıl önce İstanbul Beyazıt Meydanı’nında faili meçhul kişilerce öldürülen Taylan Özgür’ün cenazesi nedeniyle düzenlenen etkinliklere katıldık. İstanbul’da babamdan kalma Kızıltoprak’daki evimde kaldık. Bu iki olay nedeniyle yakınlaştık. 35 yılı aşkın dosttuk. Son yıllarında bazı akşamlar Hatay semtinde İlhan Güre ile işlettiği kıraathane’de otururduk. Hastalığının yeni yeni ilerlediği son günlerde, Karşıyaka Bostanlı’da Nihat Egemen’in kahvesinde benim içtiğim nargileye sigarasıyla eşlik ederdi. Dosttuk Arkadaştık. Vefa, Sevgi ve güzelliklerle yüklüydü yüreği...
Kin, öfke, nefret, intikam bilmezdi. Hoşgörülüydü. Ekonomik anlamda hiçbir vakit yüzü ve kesesi gülmemişti. Ancak hiç kimseye de muhtaç
olmamıştı. Her zaman ekmeğini taştan çıkardı. Çalıştı, çabaladı. Ailesini geçindirdi.
Aşağıya dönük bıyıklarıyla, parkasıyla, İspanyol paça pantolon modasının estiği yıllarda Aydın Erten, Gençlik Kolu üyesi olarak kaydını yaptırdığı CHP’de bir çok aktif eylemde bulundu. CHP’de Ali Rıza Bodur, Süleyman Genç, Ferhat Aslantaş, Neccar Türkcan, Sabri Ergül gibi arkadaşlarıyla fırtına gibi esen Erten’e bu gözüpek tavrı ona Gültepe Belediye Başkanlığını kazandırdı. Erten, 1973 yılındaki yerel seçimde, Bülent Ecevit’li CHP’nin Gültepe Belediye Başkanı oldu. İl Başkanı Kaya Bengisu döneminde, Adalet Parti’nin kalesi olan Gültepe’de İsmet Uç’a karşı aday gösterildi. Ve kazandı.
Özgürlüğün ve demokrasinin yılmaz savunucuydu. Halkını, ülkesini çok seviyordu. İyinin, doğrunun, güzelin ve temizin yanındaydı.
Yaşantısı boyunca her zaman kendinden önce ilgiye ve yardıma muhtaçları düşündü...
Aydın Erten, ne yaptığını ve neler yapabileceğini bilen bir gençlik önderiydi. Halkına hizmet için sürekli fırsat kollayan, yakaladığı fırsatları sonuna kadar halkın çıkarına kullanan bir kişilikti.
1973 yılında bir yokluk girdabı içindeyken seçimlere katılıp kazandığı Gültepe Belediye Başkanlığı görevinde 12 Mart’ta görevi bitirilene değin varını yoğunu Gültepe’liler için harcamıştı...Fakir bir işçi muhiti olan Gültepe’nin İzmir ile olan ulaşımı sorunluydu. Yollar bozuktu. Kanal yoktu. İçme Suyu gelişi dahi sorunluydu. Halkın temel ihtiyaçları bir takım fırsatçılar tarafından karşılanıyordu. Tekelcilik- soygunculuk- bozgunculuk her şey Gültepe’de mevcuttu.
Oranın adı “Gültepe”ydi ama ne gül vardı ne de gonca vardı.
Aydın Erten hiç kimsenin karşısında eğilmeyen, ancak gerektiğinde kırılmasını bilen bir kişiydi. Mücadele ve kavga adamıydı. Asla nabza göre şerbet vermezdi. Hükümet yetkililerinden daima olması gerekeni isterdi. Belediye Başkanlığı yıllarında; ne kendi partisinden, ne de diğer partilerden en küçük bir destek görmeden hizmetlerini gerçekleştirdi. Zaman zaman İzmir Belediye Başkanı İhsan Alyanak’dan destek aldı. Çoğu kişisel çabasıyla Gültepe’de harikalar yarattı. TEK’in elektrik direği bağlamayı reddettiği Gültepe’de sabaha kadar işçileriyle birlikte çalışıp direk dikti.
Toros Mahallesi’nde sosyal konut yapılması için halka arsa dağıttı. Kurduğu tesis ile belediye aracılığıyla ekmek üretti. Halka ucuz ekmek dağıttı.
Mensubu olduğu siyasi parti CHP’de kendisini sevenler olduğu kadar sevmeyenlerde vardı...1973-1977 arasında  başarılı bir Başkanlık dönemi geçirmesine rağmen, 1977’de yeniden adaylığını engellemeye çalışanlarla  büyük bir mücadele içine girdi. Gültepe halkının da desteğiyle yeniden aday gösterildi. Ezici bir sonuçla seçimleri kazandı.
Ancak, Aydın’ın yeni döneminde Türkiye çalkantılar içindeydi. Adım adım 12 Eylül’e yaklaşılıyordu. Bir işçi muhitinin Belediye Başkanı olan Aydın Erten’in Tariş’te çalışan işçilerini ve ailelerini koruyup kollaması son derece doğaldı...
Aydın Erten’in İçişleri Bakanlığı emrinde bir Belediye Başkanı olduğunu unutup; Tariş’te  işçi olan Gültepe’lilerin semt direnişinin önünde polise karşı durması, devleti çok kızdırdı.
TARİŞ’teki direnişçilere yiyecek vererek, destek olan Erten, birçok gazetede “Anarşist” olarak yansıtıldı.
Türkiye’deki çatışma dönemlerinin Devrimci Belediye Başkanı Erten, 12 Eylül 1980’de tüm arkadaşları gibi yerini bir atanmışa  bıraktı. Erten, Urla Cezaevi’nde 2 yıl sürecek mahkumiyetinde yeniden siyasete dönmenin hesaplarını yaptı.
Aydın Erten, 12 Eylül’den tam 17 yıl sonra resmen siyaset yapma hakkını elde etti. Ancak, Erten, yasaklı döneminde bile “Ünvansız” olarak siyaset yaptı. CHP’nin kayıtlı üyesi  olmasa da o yıllarda her zaman en önemli mensubu oldu.Tekrar dönüş hakkını kazandıgı CHP’de, 1998’de CHP İzmir İl Kongresi’nde İl Başkan Adayı oldu. Ancak en yakın arkadaşı olan Bülent Baratalı’ya karşı seçimi yitirdi. Kaybetmek Erten’i hiç üzmedi. Partisine de asla küsmedi. Bir yıl sonra, hedefini TBMM olarak belirleyen Erten, 18 Nisan 1999 seçimlerinde birinci bölgeden milletvekili adayı oldu. Aday sıralamasındaki yerinin gerilerde olmasına karşın Erten, CHP’nin başarısı için olağanüstü çalıştı.
Tüm CHP’liler gibi Erten de partisinin iktidara gelme hayalini arkadaşları gibi bir dahaki seçime bıraktı. Ancak, bu hayaline Erten’in son ana kadar kabul etmek istemediği rahatsızlığı engel oldu.Hasta yatağında,”Emek düşmanları sevinmesin. Bu yatışım yeni bir mücadelenin başlangıcıdır” diyen Erten, bunu anılarda bıraktı. Aydın Erten’in yaşamı;2007 seçimlerinde 99 milletvekili ile  Ana Muhalefet partisi olan ve geleceğin Sosyal Demokrat İktidarının en güçlü adayı olan CHP mensuplarının örnek olmaları gereken bir yaşam öyküsüdür.Aydın Erten, seçim kaybedildi diye asla partisine küsmemiştir.İnançlarını güçlendirmiş ve her zaman daha fazla çalışmaya yönelmiştir.CHP, Atatürk Cumhuriyeti’nin en değerli eserlerinden biri olarak güçlenmeye ve yükselmeye devam edecektir.Büyük mücadelelerin yılmaz savaşçısı olan Aydın Erten, zaman zaman uğradığı ciddi haksızlıklara rağmen hiçkimseye, özellikle partisine ve partililerine asla küsmemiştir. O zamansız kayan bir yıldızdır. Işığıyla hepimizi aydınlatacaktır. Karanlıklar Aydının ışığıyla bir gün mutlaka aydınlanacaktır.
SANCAR MARUFLU      
UBP-İZSEV BAŞKANI
(0539 733 45 64- 0533 270 47 08-0232 421 05 57)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Google'dan Seçim Portalı...20 Şubat 2014 Perşembe 20:10
  • Petrol İş'ten 1 mayıs Açıklaması30 Nisan 2013 Salı 19:46
  • Kazım Ulaş Sağlıkçıları Unutmadı09 Nisan 2013 Salı 14:41
  • Kazım Ulaş'tan Yıldönümü Kutlaması09 Nisan 2013 Salı 14:30
  • ADD’den 26 Ağustos Kutlaması26 Ağustos 2012 Pazar 20:41
  • Madeni Yağ Sanayicileri Derneği28 Nisan 2010 Çarşamba 19:48
  • Ege İhracatçı Birlikleri08 Nisan 2010 Perşembe 14:30
  • Tüpraş Genel Kurul Toplantısı26 Şubat 2010 Cuma 16:15
  • Petkim Genel Kurul Toplantısı18 Şubat 2010 Perşembe 12:19
  • Petkim Tedarik Anlaşması07 Aralık 2009 Pazartesi 23:22
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894