• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İzmir 19 °C

Bergamalı Hayvanseverler Kaybolan Köpekler İçin Endişeli

Bergamalı Hayvanseverler Kaybolan Köpekler İçin Endişeli
İzmir’in Bergama İlçesindeki hayvanseverler, son zamanlarda ilçede kaybolan sokak köpeklerinin akıbeti konusunda endişeli

BERGAMALI HAYVANSEVERLER KAYBOLAN KÖPEKLER İÇİN ENDİŞELİ

İzmir’in Bergama İlçesindeki hayvanseverler, son zamanlarda ilçede kaybolan sokak köpeklerinin akıbeti konusunda endişeli.

Bergama Devlet Hastanesi önünde zehirlenerek öldürüldüğü belirlenen 22 köpeğin ardından 31 Mayıs Salı akşamı Kaymakam Kemalbey Caddesinde bulunan köpeklerin de bir gecede ortadan kaybolması hayvanseverlerin tepkisine sebep oldu.

Bergamalı hayvanseverler adına yazılı bir basın açıklaması yapan Av. Neşe Çokmert, bir gecede ortadan kaybolan ve içerisinde yıllardır bakılan sahipli köpeklerin de olduğu sokak hayvanlarının akıbeti konusunda endişeli olduklarını ve Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’ten bu konu hakkında açıklama beklediklerini ifade etti.  

BARINAK DEĞİL ÖLÜM KAMPI

‘Bir kentin sokak hayvanları sizden kaçmıyorsa, orada yaşayan komşularınız güzel insanlardır’ sözleriyle basın açıklamasına başlayan Çokmert şu sözlere yer verdi; “ Sokaklarımızı koruyan, çocuklarımızın oyun arkadaşı köpeklerimiz nedense belediye yetkililerince genelde sevilmez ve büyük bir sorun olarak görülür. Genelde tanık olduğumuz üzere, mahalleden şikayet oldu mazereti ile sağlıklı ve aşılı köpekler dahi toplatılır, toplama sırasında ölmez de sağ kalabilirlerse bilinmezliğe gönderilir. Yasa ve yönetmelikle, hasta hayvanların rehabilitesi, kısırlaştırılması ve müşahedesi için kurulması öngörülen barınaklara, sağlıklı sokak hayvanları da yığılır ve daracık alanlarda ömürlerini türlü hastalık ve yoklukla tüketmeleri beklenir. Barınaklar sanıldığı gibi sığınma ve bakımevi değil, çoğunlukla birer ölüm kampıdır. Sokaktan sağlıklı gelen hayvan, buradaki hasta hayvanlardan hastalık kapabilir, kısırlaştırma işi için ayrılan yerler çoğunlukla gerekli hijyen koşullarını taşımadıkları için hayvanlarda türlü komplik
asyona hatta ölümlere yol açabilir” dedi.

BİR ÇİÇEK İÇİN 3 İŞÇİ GÖREVLENDİRİLİRKEN, SOKAK HAYVANLARINA GÖREVLİ YOK

Bergama Belediyesi’nin sokak hayvanları konusunda umursamaz olduğunu ifade eden Çokmert, “Birkaç hayvanseverin iyiniyetli çabaları dışında karınlarını doyuracak besleme noktaları maalesef oluşturulmamıştır. Yine birkaç hayvansever tarafından kurulması sağlanan suluklarında ise su yoktur; bir çiçeğin ekimi için üç işçi görevlendiren belediyemiz, nedense sulukların kontrolünü fuzuli iş gören bir anlayış içerisindedir. Barınak adı altında şehrin oldukça dışına atılmış yetersiz bir bina ve bahçesinde üstü açık ve oldukça küçük alanlarda hayvanlar yazın sıcakta kışın da ayaz soğukta bakılmaya çalışılmaktadır. Görmekten üzüntü de duyduk ki, barınaktaki hayvanların muayene edildiği, kısırlaştırmanın yapıldığı yerler de hijyen bakımından yetersiz, teknik personelsiz, gerekli sıhhi tertibattan yoksundur. Yani bizce Sayın Belediye Başkanı'nın, kendisine göre çok da önemli bulmadığı muhtelif meselelerde yaptığı gibi; zevahiri kurtarmak için yapılmış bir hayvan barınağı mevcuttur. Belediye başkanımız açısından bu şehrin çok önemli meseleleri nelerdir onu bilemeyiz ama, sokaklarımızda beslediğimiz sağlıklı köpeklerimizin bir gece yarısı feryat figan toplanarak bilinmezliğe götürülüyor olması, biz hayvanseverler için önemli bir meseledir. Bergama Hastanesi önünde zehirlenerek öldürülen ve faili meçhul 22 köpeğin yarattığı infial bitmemişken, kermeste halkı rahatsız edeceği gerekçesi ile sokak köpeklerinin toplatılması ve barınağa gittiğimizde hiçbir şekilde bu hayvanlarla ilgili bilgi alamamamız çok üzücüdür. Bu köpeklerin arasında sahipli ve uzun yıllardır bakılan köpekler de mevcuttur. 31.5.2016 gecesi Kaymakam Kemalbey Caddesi Maltepe Muhtarlığı önünde iken kaybolan bir vatandaşımıza ait kurt köpeğimizden rahatsız olan kamu vicdanımızın, kermesteki temizlik ve hijyen koşullarına aykırı şekilde satılan türlü yiyeceklerden rahatsız olmaması ve belediyemizin de bunları denetlememesi ise ne yaman bir çelişkidir” diye belirtti.

UNESCO KENTİ OLMA İDDİASI VAR AMA…

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ve idarecilere seslenen Av. Neşe Çokmert, açıklamasını şöyle tamamladı, “İdarecilerimizin, gece yarıları bilinmezliğe gönderilen sokak köpeklerimizle ilgili ve bizlerde infial yaratan kayıplarımız konusunda gereken hassasiyeti göstererek, sorumlular hakkında gerekli hukuki ve cezai işlemleri başlatmalarını bekliyoruz. Sokak hayvanlarının beslenmesi, suluklarının bakımı, sahiplendirmelerinin özendirilmesi ve hayvan sevgisinin çocuklarımıza yeniden kazandırılması konusunda gerekli sosyal çalışma ve aktivitelerin yapılması hususunda üzerlerine düşen görevleri yerine getireceklerini ümit ediyoruz. Ayrıca Unesco kenti olma iddiasındaki şehrimize yakışmayan bu barınak yıkılmalı ve yerine daha fazla hayvanın rehabilitesine uygun modern bir barınağın yapımı için bütçe ayrılmalı, barınağa teknik personel verilmeli, veteriner kadrosu arttırılmalıdır. Ramazan ayının hoşgörü ve merhametinin, mahallemizdeki sokak hayvanlarımıza karşı da yüreklerimizi ısıtması dileklerimizle, bir kermes gecesi bilinmezliğe giden mahallemizin “Kara Murat”ının anısına.”

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894