• BIST 10045.74
  • Altın 2420.766
  • Dolar 32.4438
  • Euro 34.797
  • İzmir 20 °C

Bergama’nın Meyvesi “Bergamot”

Bergama’nın Meyvesi “Bergamot”
70. Uluslararası Bergama Kermesi’nin altıncı günü etkinleri kapsamında Gülpark’ta düzenlenen panelde konuşmacılar İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıp Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayten Altıntaş, İstanbul Üniversitesi Ce

BERGAMA’NIN MEYVESİ “BERGAMOT”  PANELDE ANLATILDI

70. Uluslararası Bergama Kermesi’nin altıncı günü etkinleri kapsamında Gülpark’ta düzenlenen panelde konuşmacılar İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıp Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayten Altıntaş, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Tıp Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülsel Kavalı ve İstanbul Üniversitesi Latin Dilleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Erendiz Özbayoğlu, sırasıyla asıl ana vatanı Bergama olan ve şuan daha çok İtalya’nın güneyinde yetişen “Bergamot Meyvesi’nin Bergama’da tanıtılması” konusunu, “Bergama’nın Tıbbi Bitkileri” konusunu ve “Antik çağda Bergama” konusunu anlattılar. Şuan parfümeriden, tıbbi ilaç yapımına kadar her şeyde kullanılan bir ürün haline gelen “Bergamot Meyvesi”nin yeniden Bergama’da yetiştirilebilmesi için neler yapılması gerektiği konusunda çeşitli bilgiler verildi. Paneli dinleyen Bergamalıların bu meyveye büyük ilgi göstermesi öğretim üyeleri tarafından da sevinçle karşılandı. 

Bergamot (Bergamot Orange/Bergamote/Bergamot/Citrus Bergamia)

Ortalama 4 m boyunda bir ağaç.Yaprakları uzun ve koyu yeşildir. Çiçekleri beyaz renkli ve küçük olup, meyveleri küre veya armut biçiminde, 5-7 cm çapında etli kısmı ekşi lezzetli, kabuk kısmı limonsarısı renklidir. Eskiden Antalya bölgesinde geniş çapta yetiştirilmekteydi. Zamanla bu bölgede Bergamot’un yerini diğer turunçgiller aldı. Bununla beraber halen Antalya civarında bu tür az miktarda bulunmakta ve meyvelerinden reçel yapılmaktadır. Bergamot esansının sanayideki önemi sebebiyle yer yer tekrar yetiştirilmeye başlanmıştır.

Türkiye’de yetiştiği yerler:Antalya bölgesi.

Kullanıldığı yerler:Meyve kabuklarından sıkma usulü ile Bergamot esansı elde edilmektedir. Yeşilimtrak sarı renkli, hoş kokulu ve acı lezzetli bir sıvıdır. Parfümeri (itriyat) sanayinde kullanılmaktadır. Usaresinden kalsiyum sitrat ve sitrik asit elde edilir. Koku vermesi için bazen çaylara da karıştırılır. Ayrıca çeşitli yörelerimizde reçeli yapılarak kışın yenilir. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894