• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İzmir 22 °C

Bora GİRGİN Yazdı

Bora GİRGİN Yazdı
Tiyatro, insanların en eski çağlardan beri uygulaya geldiği bir sanat dalıdır. Tiyatro, insanlığın kendisini doğrudan izleyebildiği bir aynadır. Tiyatro insanın kusurlarını, hatalarını, yanlışlıklarını ortaya koyduğu gibi, toplumların gidişlerine yön ve

YAŞAMIN TA KENDİSİDİR TİYATRO
Tiyatro, insanların en eski çağlardan beri uygulaya geldiği bir sanat dalıdır. Tiyatro, insanlığın kendisini doğrudan izleyebildiği bir aynadır.  Tiyatro insanın kusurlarını, hatalarını, yanlışlıklarını ortaya koyduğu gibi,  toplumların gidişlerine yön veren tavır ve davranışların da doğruluğunu, yanlışlığını sergileyen bir sanattır. Bu işlevlerini yaparken, toplumda tanışma, konuşma, söyleşme ve bunların sonucunda arkadaşlıkların, daha ileri düzeyde dostlukların doğmasına neden olur. Dolayısıyla ulusal birliğin doğuşuna hizmet eder. O nedenle ünlü tiyatro adamı Muhsin Ertuğrul "Tiyatro bir şehrin ocak başıdır" demiştir. Ocak başında arkadaşlıklar ve dostluklar doğarken, düşünceler, hatta karşıt düşünceler ortaya konur. Bu düşünceler çarpışır. Ulusların geçmişlerine bakıldığında, gelişmiş, uygar, zengin, refah içinde olanların geniş çaplı bir tiyatro faaliyeti içinde bulunduğunu görürüz. Ülkemizde tiyatro istenen ve beklenen ölçüde gelişmemiştir, gelişememiştir. Bizde tiyatronun tarihi iki yüzyıla bile varmaz. Oysa Batı'da ilkçağlardan beri vardır. Rönesans'la daha da hızlanmış, yaygınlaşmıştır. Tiyatronun telkin gücünün yüksekliğinden Batı çok iyi yararlanmıştır. Gelişmelerinde büyük rol oynamıştır. Halen ülkemizde gerekli büyüklükte, yaygınlıkta değildir tiyatro. Oysa ulusal bütünlüğün en önemli alçılarından birisidir tiyatro.
Sosyal sancılarımızın önemli bir bölümü tiyatroyu ihmal etmemizden kaynaklanıyor. Çünkü söyleşemiyoruz, sosyal ve kültürel sorunlarımızı sahneye taşıyamıyoruz. Türk insanı çokluk içinde yokluk çekiyor. Yalnızlığı yaşıyor. Yalnızlığı yenmenin en önde gelen etkinliklerinden birisi tiyatrodur. Üstelik daha kültürlü bir toplum yapısını da gerçekleştirir tiyatro, hayatımızda bu kadar önemli maddeleri içeren ve sanatın önemli kollarından bir tanesi olan tiyatroyu toplum olarak bence çok yalnız bırakıyoruz, yalnız bırakmayıp izlemeye gitsek de bu defa nasıl izlenilmesi gerektiğini bilmiyoruz, o insanların gecesini gündüzüne katarak, aylarca aralık vermeden sahne üzerinde çalışıp, sizlere keyifli bir gösteri sunabilmek için harcadığı emekleri çok çabuk unutuyoruz. Bu sorun ülkemizin kanayan bir yarasıdır bence ve artık bu yaraya pansuman yapmanın zamanı geldi de geçiyor bile, okullarımızda nasıl satranç dersleri verilmeye başlandıysa bence tiyatro dersleri de verilmeli, genç beyinlerimiz, öğrenim hayatları boyunca sadece milli bayramlarımızda günün anısına temsil kollarının düzenlemeye çalıştığı faaliyetlerde tanımamalı bence tiyatroyu.
Tiyatro bir hayattır ve hepimiz bu hayatın bir parçasıyız. Sahnede tiyatro oynamayı bilmek kadar, izlemeyi bilmek de bir sanattır. 

  • Yorumlar 10
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894