• BIST 9079.97
  • Altın 2324.125
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9426
  • İzmir 14 °C

Ege’nin Külü Ve Çamuru Enerjiye Dönüşüyor

Ege’nin Külü Ve Çamuru Enerjiye Dönüşüyor
Çimento endüstrisinin güçlü işletmelerini çatısı altında bulunduran Batı Anadolu Grubu, Atıktan Türetilmiş Yakıt projesine hız kazandırıyor

EGE’NİN KÜLÜ VE ÇAMURU ENERJİYE DÖNÜŞÜYOR

Çimento endüstrisinin güçlü işletmelerini çatısı altında bulunduran Batı Anadolu Grubu, Atıktan Türetilmiş Yakıt projesine hız kazandırıyor. ‘Sürdürülebilir Büyüme ve Sürdürülebilir Çevre’ ilkesi çerçevesinde Batıçim ve Batısöke tesislerinde çevre ve enerji verimliliği projelerine 5 yılda yaklaşık 100 milyon TL yatırım yapan Batı Anadolu Grubu, Ege Bölgesi’nin atıklarını üretimde yakıt olarak kullanıyor, külü ve çamuru enerjiye dönüştürüyor.

Sanayide entegre atık yönetimi uygulamalarının artırılmasının gerekliliğine dikkat çeken Batı Anadolu Grubu İcra Kurulu Üyesi Feyyaz Ünal, bu sayede hem çevrenin korunmasına hem de ülke ekonomisine ciddi bir kazanç sağlanacağını vurguluyor.

Ünal şunları söylüyor: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan izinler kapsamında, farklı sektörlerin atıklarını, çevreye olumsuz bir etki bırakmayacak şekilde tesislerimizde bertaraf edebiliyoruz. Bu atıkların kullanımı ile yakıt tasarrufu sağlarken yakıt kaynaklı sera gazı salınımlarını da azaltma olanağı buluyoruz. Batı Anadolu bünyesinde, geri dönüşümü mümkün olmayan, ekonomik ömrünü tüketmiş, otomotiv yan sanayinin kauçuk atıkları, çeşitli sektörlerdeki buhar ve enerji üretim tesislerinin cüruf ve külleri, atıksu arıtma tesislerinin kurutulmuş arıtma çamuru, kağıt, karton, plastik türevli atıklar gibi atıkları enerjiye dönüştürüyoruz.”

Feyyaz Ünal, istatistiklere göre, Ege Bölgesinde, denetimlerin daha yoğun olduğu İzmir ve Manisa başta olmak üzere her yıl yaklaşık 250 bin ton sanayi atığı çıktığını söylüyor. Bu atıkların bir değer olarak görülmesi ve yakıt olarak işlenen atık miktarının gün geçtikçe artması gerektiğini vurgulayan Ünal, bölgedeki belediyelerin işbirliğiyle, toplanan atıkların atık geri kazanım tesislerine gönderilerek ‘Atıktan Türetilmiş Yakıt’ sağlanabileceğini ifade ediyor.

Ünal, Avrupa Birliği ülkelerinde çimento sektöründe atık kullanımının yüzde 60’lara vardığını belirterek, ülkemizde bu konuda yapılan çalışmaların henüz tatmin edici oranlara ulaşamadığının altını çiziyor.

“Biz Batı Anadolu Grubu olarak bu alandaki çalışmalarımızı her geçen gün geliştiriyoruz. 2017 yılında Soma ve Yatağan termik santrallerinden çıkan 305 bin ton işlenmiş atık külü fabrikalarımızda alternatif hammadde olarak kullandık. Yaptığımız araştırmaya göre bölgemizde, Batıçim ve Batısöke tesislerimizde değerlendirebilecek yaklaşık 150 bin ton atık bulunuyor. Gidilecek daha çok yolumuz var. Bu noktada belediyelerin sürdürülebilir politikalar uygulaması da bizce çok önemli. Sanayi atıklarının belediyeye ait düzenli depolama alanları yerine geri dönüşüm ve enerji geri kazanımı sağlayan tesislerde yeniden değerlendirilmesinin hedeflenmesi gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesinin çimento fabrikalarına yakıt olarak gönderdiği kurutulmuş arıtma çamuru miktarının ve kalitesinin önümüzdeki yıllarda arttırılması bizim için öncelikli konular arasındadır.”/EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894