• BIST 9082.92
  • Altın 2324.376
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9381
  • İzmir 17 °C

Işıkları Fotoselliye Çevirdiler Pet Şişeden Mataraya Geçtiler

Işıkları Fotoselliye Çevirdiler Pet Şişeden Mataraya Geçtiler
Bu yıl kuruluşunun 20. Yılını kutlayan Özel İzmir SEV İlköğretim Kurumları, “20. Yılda Çevre İçin 20 Eylem” projesini hayata geçiriyor.

IŞIKLARI FOTOSELLİYE ÇEVİRDİLER PET ŞİŞEDEN MATARAYA GEÇTİLER

KAĞIDA BASMAYIP ONLİNE SINAV YAPTILAR TONLARCA SUYU KURTARDILAR

Bu yıl kuruluşunun 20. Yılını kutlayan Özel İzmir SEV İlköğretim Kurumları, “20. Yılda Çevre İçin 20 Eylem” projesini hayata geçiriyor. Doğayı ve çevreyi korumaya yönelik projeler geliştiren İzmir SEV’de öğrenciler; tuvaletlerdeki ışıkları fotoselliye çevirdi, pet şişe yerine mataraya geçti, sınavların bir bölümünü online yaparak tonlarca su tasarrufu sağladı, organik tarımla okulda meyve yetiştirdi, okul bahçesinden zeytin toplayarak zeytin kurdu, hasat şenliğine katıldı, geri dönüşüm defilesi düzenledi.

Özel İzmir SEV İlköğretim Kurumları, okulun kuruluşunun 20. yılında, doğayı ve çevreyi korumaya yönelik etkinlikler düzenliyor. “20. Yılda Çevre İçin 20 Eylem” projesini hayata geçiren İzmir SEV’de, daha anaokulu sıralarında başlayan “tabiat ve çevre için farkındalık” etkinlikleri, her sınıf seviyesinde devam ediyor. Aynı zamanda Eko-Okul olan İzmir SEV’de öğrenciler, organik tarımdan çöp ayrıştırmaya, online sınavdan hasat şenliğine çevreye yönelik birçok farklı etkinlik düzenliyor. Yıl boyunca projelere ve etkinliklere devam edecek İzmir SEV öğrencilerinin, çevreyi korumaya yönelik gerçekleştirdikleri etkinliklerinden bazıları şöyle:

• IŞIKLAR FOTOSELLİYE ÇEVRİLDİ: İzmir SEV öğrencileri, “20. Yılda Çevre İçin 20 Eylem” Projesi kapsamında ilk adım olarak Eko Team kurarak çalışmaları başlattılar. Eko Team öğrencilerinin girişimiyle, okul tuvaletlerinden ışıkların açık unutulmasını önlemek amacıyla, okul yönetiminin de desteğiyle tuvaletlerdeki ışıklar fotoselli ışıklandırmaya çevrildi.

• GEREKSİZ İSE SÖNDÜR: Eko Team öğrencileri, bastırdıkları stickerları, elektrik düğmelerine ve elle açılan musluklara yapıştırarak, “gereksiz ise söndür”, “gereksiz ise kapat” mesajını verdiler.

• AYRIŞTIR VE GERİ DÖNÜŞTÜR: Okuldaki pet şişeler, plastikler, kağıtlar ve diğer çöpler ayrıştırılarak, geri dönüşüm firmalarına veya belediyenin ilgili kuruluşuna düzenli olarak verilmesi sağlandı.

• PET ŞİŞE YERİNE MATARA: Öğrenciler pet şişe yerine matara kullanmaya başladı. Ayrıca gelecek dönem okulda pet şişe ile su satışını tamamen sona erdirmek amacıyla, gelecek yılın okul malzeme listelerine su matarası eklendi.

• ONLİNE SINAVLA 5 TON SU TASARRUFU: İstatistiklere göre 1 ton kağıt için 20 ağaç kesiliyor ve 1 yaprak A4 kağıdı için 10 litre su harcanıyor. Bu gerçekten yola çıkılarak, okuldaki izleme sınavlarından dönemde en az bir tanesinin online olarak yapılması Okul İdaresine önerildi. Pilot uygulama 7. Sınıf seviyesinde Fen Bilimleri dersi ile başlatıldı; 80 mevcutlu bir sınıf seviyesinde izleme sınavı kağıda basmak yerine online gerçekleştirildi. Sadece iki sınavda 5 ton su tasarrufu sağlandı.

• TOPRAKSIZ TARIMLA MEYVE YETİŞTİRDİLER: 7. sınıf öğrencileri, İngilizce dersleri için topraksız bitki yetiştirmede kullanılan hidroponik sistemlerini öğrendiler ve bir proje hazırladılar. İki farklı organik yöntem kullanarak (perlit ve taşyünü) kış ve yaz bitkileri yetiştirdiler. Aynı zamanda hidroponik okul serasına bitkiler ektiler. Öğrenciler, bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde, yetiştirmiş oldukları bitkilerin meyvelerini yiyebilecekler.

• ZEYTİN TOPLAYIP ZEYTİN KURDULAR: 8. Sınıf öğrencileri, okul bahçesindeki ağaçlardan topladıkları zeytinleri şişelere koyup tuzlayarak, zeytin kurmayı öğrendiler. Zeytinler olduğunda, öğrenciler, kendi süsleyecekleri kavanozlarında zeytinlerini satarak toplum hizmeti yararına gelir sağlayacaklar.

• HASAT ŞENLİĞİ DÜZENLEDİLER: Sınıflarda yapılan derslerde, çiftçilerin yaşamı, ekinleri nasıl ektikleri ve hasatları nasıl topladıkları konusunda bilgi edinen öğrenciler, bir hasat şenliği etkinliği düzenlediler. Hasat şenliğinde öğrenciler, bostanlarına ektikleri ürünleri topladılar ve hasat dansı ile ürünlerinin büyümesini kutladılar.

• MİNİKLER KOMPOSTU ÖĞRENDİ: İzmir SEV Anaokulu’nun minik öğrencileri, ‘atma kullan’ teması çerçevesinde; geri dönüşüm işaretlerini ve anlamlarını, geri dönüştürülebilir malzemeleri (kağıt, cam, plastik, metal), bu malzemelerin geri dönüşüm aşamalarını ve kompostu yani atıklardan organik gübre yapmayı öğrendiler.

• OKUL ÇATISINA BAKLA EKTİLER: Okulun 2. ve 3. sınıf öğrencileri; bakla bitkisinin yapısı, yetişme koşulları ve bakla bitkisi ile yapılabilecek yemekler üzerine çalışmalar yaptılar. Çatı bahçesine Kasım ayında ekilen tohumlar her ay gözlemlenerek büyüme aşamaları kaydedildi. Ayrıca geri dönüşüm bilgi yarışması ve geri dönüşüm defilesi düzenlediler, sınıfta kurulan bitki akvaryumuna tohum ektiler./EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894