• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İzmir 27 °C

Aliağa’ya 10 MİLYAR DOLAR

Aliağa’ya 10 MİLYAR DOLAR
Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, Aliağa ve çevresine yapılmış ve yapılmakta olan projelerin Bakırçay yöresinin kalkınması ve bölge insanının istihdam edilmesine katkı sağlayacağını söyledi. Aliağa Belediyesi ve Bakırçay Belediyeler Birliği Başkanı Tans

ALİAĞA BELEDİYE BAŞKANI TANSU KAYA, BERGAMA"DA GENÇ SANAYİCİ VE İŞADAMLARI İLE BİR ARAYA GELDİ

ALİAĞA BELEDİYE BAŞKANI TANSU KAYA ALİAĞA VE ÇEVRESİNE YAPILMASI DÜŞÜNÜLEN 10 MİLYAR DOLARLIK YATIRIMIN BÖLGE İNSANIN GELECEĞİNE IŞIK TUTTUĞUNU SÖYLEDİ

Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, Aliağa ve çevresine yapılmış ve yapılmakta olan projelerin Bakırçay yöresinin kalkınması ve bölge insanının istihdam edilmesine katkı sağlayacağını söyledi. Aliağa Belediyesi ve Bakırçay Belediyeler Birliği Başkanı Tansu Kaya, Kısa adı BEGİAD olan Bergama Genç Sanayici ve İşadamları Derneği"nin davetlisi olarak genç girişimcilerle bir araya geldi. Bergama"da bulunan BEGİAD lokalinde düzenlenen sohbet toplantısında konuşan Başkan Kaya, siyasete girişinden bölge ekonomisinin canlanması için düşünülen yatırımlara kadar birçok konuda merak edilen konulara açıklık getirdi. BEGİAD Başkanı Yılmaz Dülgar ve Yönetim Kurulu Üyelerinin ev sahipliği yaptığı toplantıya Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper"de katıldı.

 

SİYASETE GİRİŞ VE BELEDİYE BAŞKANLIĞI

Konuşmasına siyasete giriş öyküsünü anlatarak başlayan Başkan Kaya, Ak Parti Kurulmadan önce hiçbir siyasi partide görev almadığını hatırlatarak, “önceleri siyasete girme düşüncesine sıcak bakmamakla birlikte Aliağa"da Ak Parti"nin kuruluş aşamasında gelen bir teklifle kurucu teşkilat başkanı olarak kendimi siyasetin içinde buldum. Daha sonra İlçe Başkanlığı görevini yürüttüm ve akabinde de teşkilatın ortak ismi olarak Aliağa Belediye Başkanlığına aday gösterildim. 28 Mart 2004"te de Allah nasip etti Aliağa Belediye Başkanı olarak seçildim” diye konuştu. Halen Türkiye"nin En Genç Belediye Başkanı olma sıfatını elinde bulundurduğunu belirten Başkan Kaya, Siyasete gençlerin girmesinin önemine işaret ederek, “Ümit ediyorum ki bir sonraki seçimlerde bu unvan yine ben de kalmaz” dedi.

 

ALİAĞA TÜRKİYE EKONOMİSİNİN NERESİNDE?

Aliağa"nın Türkiye Ekonomisindeki yeri hakkında da bir çerçeve çizen Başkan Kaya, Aliağa"nın Türkiye genelindeki ilçeler sıralamasında 4. sırada geldiğine dikkat çekerek, “Bugün Aliağa"da yıllık 25 milyar dolarlık bir ekonomik döngü var” dedi.

Aliağa"nın Türkiye"nin demir-çelik ihtiyacının yüzde 45"ini, Petro-Kimya ihtiyacının yüzde 100"ünü, doğalgaz ihtiyacının yüzde 28"lik kısmını, Türkiye elektriğinin yüzde 15"ini, Akaryakıt ihtiyacının yüzde 45"ini tek başına karşılayan bir ilçe konumunda olduğunu anlatan Başkan Kaya, ayrıca her biri 140 bin metreküp olmak üzere iki dev tanktan oluşan dünyada ikinci büyüklükteki Ege Gaz Tesislerinin ve Türkiye"de tek olan Gemisöküm Bölgesinin de Aliağa"da olduğunu kaydetti. Başkan Kaya, Türkiye genelinde Limanlardan yapılan yükleme boşaltmanın yüzde 25"lik kısmının da Aliağa yapılmakta olduğu bilgisini verdi.

 

ÇEVRE KİRLİLİĞİ İLE MÜCADELE

Aliağa"nın ekonomik anlamda öne çıkan bir ilçe olmakla birlikte sanayileşmenin beraberinde getirdiği bir çok sorunu ortadan kaldırmak için yoğun bir çaba verdiklerini anlatan Başkan Kaya, 1982 yılında ilçe olan Aliağa"nın İmar, şehircilik ve çevre anlamında birçok sorununun üstesinden gelmeye çalıştıklarını dile getirdi. Aliağa"nın 10 yıllık master plan ve stratejik planlarının kent konseyinde ortak akılla belirlendiğine değinen Başkan Kaya, çevre kirliliği ile mücadele edilmesi konusunda ise şöyle konuştu: “Aliağa"da kurulu bulunan demir-çelik tesisleri ve haddaneler ruhsatları ve çedleri olmadan çalışmışlar. Biz bölgede planlı bir sanayileşme için çalışıyoruz. TUBİTAK, ODTÜ, 9 Eylül Üniversitesi ve Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile Aliağa Belediyesi işbirliğinde bir çalışma yürüterek Aliağa"nın kirlilik haritasını çıkardık. Kirliliğin tespiti ve önlenmesi konusunda bugüne kadar yapılmış en ciddi bilimsel çalışmaları yaptırdık. Önümüzdeki ayın 13"ünde bir mediasyon  toplantısı yaparak, bilimsel çalışmaların sonuçlarını halkımız ve kamuoyu ile paylaşacağız. Yayınlayacağımız sonuç bildirgesinde Aliağa"nın kirlilik durumu, kirlilik çeşitleri ve insan sağlığına etkileri konularında bilim adamları ile birlikte aydınlatıcı bilgiler sunacağız.”

Aliağa"da TÜPRAŞ ve PETKİM dahil kurulu bulunan tüm sanayi kuruluşlarının doğalgaza geçtiğini ifade eden Başkan Kaya, bu sayede ilçede görülen sülfür emisyonunda kirliliğin yüzde 80 oranında azaldığını açıkladı. Kirlilik oluşturan demir-çelik tesisleri ve fabrikaların baca filtrelerini ve teknolojilerini yenilemelerinin sağlandığını anlatan Başkan Kaya, 1960"lı yıllarda ağır sanayi ile tanışmış olan ilçenin 70"li yıllarda bakanlar kurulu kararı ile ağır sanayi bölgesi ilan edilmesine rağmen sanayi bölgesinin imar planlarını yapmanın kendilerine nasip olduğunu söyledi. Başkan Kaya, “bir kentin başına gelebilecek en kötü şey, plansız büyümedir. Biz Aliağa"nın imar planlarını derleyip topladık. Sanayi alanları dahil tüm bölgenin imarı yapılarak dijital ortama aktarıldı. Bu çok büyük ve önemli bir olaydır” dedi.

Sanayi bölgesinin arasından geçerek, Yeni Foça"ya ulaşan yolun, sanayi yolundan ayrılarak, turizm yolu ile Sanayi amaçlı kullanılan yolu ayırma çalışmalarının devam ettiğini Kaydeden Başkan Kaya, “Aliağa ve bölgemiz için çok önemli olan ve 35 yıldır konuşulan hudut kapısı sorunu çözüldü. Yine aynı şekildeki Gümrük Kapısı sorunu da önümüzdeki günlerde çözülüyor” dedi.

Aliağa"da demir-çelik fabrikalarının sahalarında bulunan atıkların ne olacağı konusunda da işadamlarına bilgi veren Başkan Kaya, “Demir-çelik tesislerin üç türlü atığı var. Bunlar Curuf, Tufal ve Baca tozu. Tehlikeli atıkların bertarafı yönetmeliğine göre işletmeciye atıklarını kaldırması için 6 ay geçici depolama süresi verilir. Ancak bu bölgede yaklaşık 30 yıldır birikmiş ve birbirine karışmış demir-çelik atıkları mevcut. 2004 yılında yaptırdığımız bir çalışma ile Curuf ve tufal"in geri dönüşümünün olduğunu ve tehlikeli atık olmadığını tescil ettirdik. Curuf karayollarında dolgu malzemesi olarak kullanılıyor. Yakında da lisansları alındı parke bordür imalatında da kullanılıp ülke ekonomisine kazandırılacak. Tufal ise çamaşır makinesi gibi beyaz eşyalarda stabilize malzeme olarak kullanılıyor. Geriye tehlikeli atık statüsündeki baca tozu kalıyor. Bilindiği üzere Bir İngiliz firmanın baca tozundan çinko oksit üretmek amacıyla bir tesis kurma girişimi var. Biz yıllardır fabrika sahalarında karışık olarak biriktirilmiş ve tehlikeli atık statüsü kazanmış olan cüruflardan kurtulmak için Çaltıdere"deki ekonomik ömrünü tamamlamış taş ocaklarını gösterdik. Çevre Bakanlığının istediği geçirimsizlik değerlerine uygun durumdaki Çaltıdere taş ocaklarına bu mevcut curufların kaldırılması ile sorun ortadan kalkmış olacak” şeklinde konuştu.

 

LİMAN VE İSKELELERİN DURUMU

Aliağa"nın Sanayi kenti kimliği olduğunu ifade eden Başkan Kaya, göreve geldikleri günden bu yana yürüttükleri çalışmalarla birlikte Aliağa"ya Sanayisinin yanında bir de limanlar kenti

kimliği kazandırmak için önemli adımlar attıklarını belirtti. Aliağa"da Türkiye"nin tek gemisöküm bölgesi bulunduğunu ifade eden Başkan Kaya, yapılan 20 trilyonluk yatırımla gemisöküm sanayinin çevreye uyumlu hale getirildiğini dile getirerek, Aliağa"nın Sanayi ve Limanlar kenti kimliğine gerçek manada kavuşabilmesi için kıyı sahilinde planlanabilecek her yerin planlandığını belirtti. Aliağa Nemrut Limanlarının 21 yıldır devam eden bir süreç olduğunu hatırlatan Başkan Kaya, Bu konuda büyük mesafe kat edildiğine dikkat çekerek, “Biz şu an orada kurulacak 6 liman girişimcisini bir araya getirerek belediyenin de yüzde 10 hissedarı olacağı bir oluşumu başlatıyoruz. Nemrut Limanı Alsancak Limanının kapasitesine yakın olacak şekilde dökme yük ve konteynır limanı olarak planlandı. Limanın Manisa ve Kemalpaşa Organize sanayi bölgelerine bağlanması için düşünülen demiryolu ağı kurma çalışması devam ediyor. Dünyanın 10. büyük limanı olarak planlanan Kuzey Ege (Çandarlı) Limanı ile ilgili çalışmalar da önemli bir aşamaya geldi. Nemrut Limanının faaliyete geçeceğini ve İstanbul"dan İskenderun"a kadar bölgede tersane olmadığını göz önüne alarak Kuzey Ege Limanının bir kısmı tersane olarak planlandı. Tersanecilik şu anda dünyada Altın yumurtlayan tavuk. Dip derinliği ve geri sahası ile Deniz ticareti ve taşımacılığına uygun olan bu limanlar faaliyete geçtiğinde Pire Limanından dolayı Yunanistan"a giden ülkemizin 6 milyar dolarlık bir kaybı da ortadan kalkmış olacak.” Şeklinde konuştu.

Aliağa"yı bekleyen yaklaşık 10 milyar dolarlık bu yatırımların Tüm Bakırçay yöresinin kalkınmasına katkı sağlayacağının altını çizen Başkan Kaya, Bergamalı İşadamlarının Aliağa"da yatırım yapmayı düşünmesi halinde her türlü kolaylığı sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Toplantıda konuşan Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper ise anlayış ve yapı olarak tek düşüncelerinin bölge insanına hizmet etmek olduğunu söyleyerek, “Görüldüğü üzere Yerel ve Genel İktidarın nimetlerini bölgemize taşıyoruz. Ayrıcalık yapmadan tamamen kendisini bölgenin kalkınması için adayan Aliağa Belediye Başkanımız Tansu Kaya"ya çok teşekkür ediyorum” dedi.

BEGİAD Başkanı Yılmaz Dülgar"da yaptığı konuşmada Tansu Kaya"nın Bakırçay ve yakın bölgenin ekonomik potansiyelini ülke menfaatlerine pozitif olarak döndürmek için başarılı çalışmalar yürüttüğünü ifade etti. Dülgar, Başkan Kaya"nın kendilerinin ufkunu açtığını ve kendisinden çok istifade ettiklerini belirterek günün anısına derneğin flamasını takdim etti. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894