• BIST 10107.96
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • İzmir 23 °C

Bakanlıktan Çifte Standart

Bakanlıktan Çifte Standart
Pirinç ithalatı için kontrol belgesi vermemek suretiyle Dünya Ticaret Örgütü ile imzalanan anlaşmalara aykırı olarak çeltik ve pirinç ithalatına izin vermeyen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı şimdi de aynı anlaşmalara aykırı olan bir kararla sadece ‘Çel

TARIM BAKANLIĞI'NDAN PİRİNÇ İTHALATINA VETO HAZIRLIĞI

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan Çifte Standart

Pirinç ithalatı için kontrol belgesi vermemek suretiyle Dünya Ticaret Örgütü ile imzalanan anlaşmalara aykırı olarak çeltik ve pirinç ithalatına izin vermeyen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı şimdi de aynı anlaşmalara aykırı olan bir kararla sadece ‘Çeltik’ ithalatına izin vermeye hazırlanıyor. İmza aşamasında olan bu yeni düzenleme de ülkemizi mahkumiyetten kurtaramayacak. Çünkü ABD ülkemizi pirinç ve çeltik ithalatını yasaklamasından ötürü şikayet etmişti. Yeni karar ile de ithalatçı firmalar pirinç ithalatı gerçekleştirilemeyecek.

Bilindiği üzere Tarım Bakanlığı pirinç ve çeltik ithalatını önce durdurmuş ardından ABD’nin 02.11.2005 tarihinde ülkemizi DTÖ’ye şikayet etmesinden dolayı 10.03.2006 tarihinde Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’in yazdığı uyarı yazısını dikkate alarak ithalatı 01.04.2006 tarihinden geçerli olmak üzere serbest bırakmıştı. Ancak pirinç ve çeltik ithalatı Bakan Oluru ile serbest bırakılmasına rağmen Tarım Bakanlığı tarafından verilen şifai emirle ithalat fiilen engellenmişti. Geçtiğimiz günlerde Tarım Bakanı Mehdi Eker’e ABD’nin bu konudaki rahatsızlığını ifade eden ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson’un ziyaretinin ardından soruna bir çözüm arayan Tarım Bakanlığı çözümü skandal bir kararda buldu. Tarım Bakanlığı sadece çeltik ithalatına izin vererek zaman kazanmayı ve depolarında 50 Bin ton pirinç olduğunu söyleyen bir firmanın zarar etmesini önlemeye çalışıyor. Oysa Tarım Bakanlığı’nda imza aşamasında olan karar hem GATT 1994‘ün III ve XI. maddelerine hem de ithalat rejimi kararlarına aykırı. Ayrıca Türkiye’ye ABD’den çeltik ithalatının %70 ini gerçekleştiren yalnızca bir firma bulunuyor. Tarım Bakanlığı yetkililerinin ülke menfaatlerimiz ile bağdaşmayan ve ülkemizin uluslararası arenada itibarını zedeleyen bu talihsiz düzenlemelere neden imza atmaya hazırlandıklarını ve Türk tüketicisini mağdur etmek için çaba sarf ettiklerini anlamak için oluşacak kaotik ortamdan depolarındaki mahsulü gerçek değerinin çok üstünde Türk tüketicisine sunarak haksız kazanç elde edecek firma ya da firmaları araştırmak yeterli olacaktır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın basın açıklamamıza konu olan hukuk dışı ve ithalat rejimine aykırı uygulamasının takipçisi olacağımızı Türk basınının kıymetli temsilcilerine saygılarımızla belirtiriz.

Abbas Yaşar

Genel Müdür

Mehmetoğlu İç ve Dış Ticaret A.Ş

Dünya Ticaret Örgütü Hakkında;

Dünya Ticaret Örgütü (WTO), çok taraflı ticaret sisteminin yasal ve kurumsal organıdır. WTO, hükümetlerin iç ticaret yasalarını ve düzenlemelerini nasıl yapacakları hususunda yasal bir çerçeve ortaya koymaktadır ve toplu görüşmeler ve müzakereler yoluyla ülkeler arasında ticari ilişkilerin geliştirildiği bir platformdur.

WTO'nun esas fonksiyonları; top yekün olarak WTO'yu oluşturan çok taraflı ticaret görüşmelerini yönetmek ve uygulamak, çok taraflı ticaret görüşmelerinde bir forum olarak görev yapmak, ticari anlaşmazlıklarına çözüm aramak, milli ticaret politikalarını denetlemek ve bu amaçlarla global ekonomik politika yapımında görevli uluslararası kuruluşlarla işbirliğine gitmektir.

WTO kuralları geleneksel olarak hassas sektörler olarak kabul edilen tarım malları ticareti ve tekstil ve konfeksiyon ürünlerini de kapsamaktadır. Tarım da kabul edilen kurallar piyasaya giriş şartlarını, yerli üretimi destekleme kurallarını, ihracat teşvik uygulamalarını ve gıda güvenliği, bitki ve hayvan sağlığı kurallarını içermektedir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Google'dan Seçim Portalı...20 Şubat 2014 Perşembe 20:10
  • Petrol İş'ten 1 mayıs Açıklaması30 Nisan 2013 Salı 19:46
  • Kazım Ulaş Sağlıkçıları Unutmadı09 Nisan 2013 Salı 14:41
  • Kazım Ulaş'tan Yıldönümü Kutlaması09 Nisan 2013 Salı 14:30
  • ADD’den 26 Ağustos Kutlaması26 Ağustos 2012 Pazar 20:41
  • Madeni Yağ Sanayicileri Derneği28 Nisan 2010 Çarşamba 19:48
  • Ege İhracatçı Birlikleri08 Nisan 2010 Perşembe 14:30
  • Tüpraş Genel Kurul Toplantısı26 Şubat 2010 Cuma 16:15
  • Petkim Genel Kurul Toplantısı18 Şubat 2010 Perşembe 12:19
  • Petkim Tedarik Anlaşması07 Aralık 2009 Pazartesi 23:22
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894