• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İzmir 26 °C

Bazilika Kilisesi'nde 4. Ayin

Bazilika Kilisesi'nde 4. Ayin
İzmir'in Bergama İlçesi'ndeki Bazilika Kilisesi'nde, İstanbul Fener Rum Patriği I. Bartholomeos tarafından Aziz Yuhanna'nın anısına düzenlenen ayinlerin 4.'sü gerçekleştirildi. İzmirli ülkücüler ve işçi partisi üyeleri, ayini Türk bayraklarıyla ve İstikla

FENER RUM PATRİĞİ VE METROPOLİTLER BAZİLİKA'DA AYİN YAPARKEN, İZMİR ÜLKÜ OCAĞI ÜYELERİ ORGANİZASYONU İSTİKLAL MARŞI OKUYUP SLOGANLARLA PROTESTO ETTİ

PATRİK BARTHOLOMEOS: "BU TOPRAKLARIN EVLATLARIYIZ, TABULARI YIKALIM

İzmir'in Bergama İlçesi'ndeki Bazilika Kilisesi'nde, İstanbul Fener Rum Patriği I. Bartholomeos tarafından Aziz Yuhanna'nın anısına düzenlenen ayinlerin 4.'sü gerçekleştirildi. İzmirli ülkücüler ve işçi partisi üyeleri, ayini Türk bayraklarıyla ve İstiklal Marşı okuyarak protesto etti.

Hıristiyanlığın ilk yedi kilisesinden biri olarak tanınan, İncil'de de ismi geçen Bergama Bazilika Kilisesi'nde, yüzyıllar sonra 4. kez ayin yapıldı. Bergama Metropoliti Ioanis tarafından yönetilen ayine, Bergama Metropoliti ve İstanbul Ruhban Okulu Müdürü Apostolos Danlidais, Midilli Valisi Paulos Vagiatsis, İstanbul Konsolosu George Katapolis, Bergama Belediye Başkanı Raşit Ülper, Midilli Üniversitesi'nden öğretim üyelerinin yanı sıra Yunanistan, Boston, Yunan Adaları ve İstanbul'dan yaklaşık 100 kişi katıldı. Saat 10.00'da başlayan ve 12.00'ye kadar süren ayinde, Hz. İsa'nın çarmıha gerilmeden önce havarileriyle yediği son yemek temsili olarak gerçekleştirildi.

Aziz Yuhanna'nın doğum günü anısına düzenlenen ayin sonunda bir açıklama yapan İstanbul Rum Patriği I.Bartholomeos, yapılan protestoların yanlış olduğunu ve tapuların yıkılması gerektiğini söyledi. Bartholomeos, "Bu vatanı sevmediğimizi kim diyor? Bazıları protestolarla 'Patrik burada ne arıyor?' diyor. Evet Hıristiyan cemiyeti yoktur. Ama bu topraklarda yatan Hıristiyanlar var. Onlara bizim dua etmek hakkımız ve borcumuz. Siyasi bir amacımız yoktur ve olamaz. Bizler de bu toprakların evlatlarıyız. Doktorlarımız buralarda Türk-Yunan dostluğunu pekiştirmek için kongreler yapıyorlar. Biz buralarda yalnızca ticaret ve menfaatin değil, barış ve kardeşliğin temelini atıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanımız Türkiye'ye yabancı turist gelmesi için çalışıyor. Tabuların yıkılması, önyargıların bertaraf edilmesi, milletlerin ufuklarının genişlemesi gerekir. Hepimizin ve Türk halkının iyiliği için gerekli" dedi. Fener Rum Patrikhanesi Patriği I. Bartholomeos, Bergama Kaymakamı Hüseyin Eren'i ziyaret etti.

Kilise çevresinde ellerinde Türk bayraklarıyla toplanan ülkücüler, ayini İstiklal Marşı'yla protesto etti. Ülkü Ocakları İzmir İl Başkanı Sinan Demirtürk, "Mustafa Kemal Atatürk 1920 yılında Fener Rum Patrikhanesi için bu Patrikhanenin fesat ve ihanet yuvası olduğunu, yerinin Türkiye toprakların olmadığını ve sınır dışına çıkarılması gerektiğini söylemiştir. Bu din görevlisi, ABD ve Avrupa Birliği nezrinde bölücü faaliyetlere destek vermekten geri durmamaktadır. Türkiye'de yaşayan Ortodoks vatandaşların dini inançlarına saygısızlık değildir. Tepkimiz, Patriğin fiillerinin dini değil siyasi tavır kazanmış olmasıdır. Patrikhane'nin dini olmayan siyasallaşmış faaliyetlerini protesto ediyoruz" dedi.

MHP İL BAŞKANINDAN AYİNE PROTESTO

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı ayin öncesi, MHP İzmir İl Başkanı Musavvat Dervişoğlu ve yönetim kurulu üyeleriyle Bergama İlçe Örgütü yöneticileri protesto gösterisi yaptı. Dervişoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada iki bin yıldır Bergama'da ayin yapılmadığını, AK Parti'nin iktidara gelmesiyle bu yıl 4. defa düzenlenen ayine Fener Rum Patriği'nin de katıldığını söyledi.

İzmir ve Bergama halkının tepkisini sessiz kalarak ve ayin öncesi toplanarak gösterdiğini belirten Dervişoğlu, şunları söyledi:''Demokratik hakkımızı kullanıyoruz. Türk milleti sahipsiz değildir. Fener Rum Patriği'nin Bergama'da ayin yapmasını protesto ediyoruz. 3-5 kuruş gelir getirsin diye ayin yapılmasına izin verenleri kınıyoruz. Yarın ilçe başkanımız, Ticaret Odası Başkanı'na bu ayinin Bergama'ya getirisinin ne olacağını soracak.''

İşçi Partisi Bergama İlçe Başkanı Mehmet Albayrak ve bazı partililer de protesto gösterisinde bulundu. Albayrak, ayinin emperyalist güçlerin bir gösterisi olduğunu, bu tür faaliyetlere izin verilmemesi gerektiğini savundu.

BARTHOLOMEOS'UN KONUŞMASI

Fener Rum Patriği Bartholomeos, tören öncesi gazetecilere açıklama yaptı, ardından ayine katılanlara hitap etti. Sevgi elçileri olarak Bergama'ya geldiklerini, bu ziyaretleri yerel makamların izniyle yaptıklarını bildiren Bartholomeos, ayine izin verenlere teşekkür etti.

Hükümet'in ve devletin 2000 yılından beri inanç turizmine destek verdiğini belirten Bartholomeos, bunun önemine işaret etti. Kendilerinin de bu ayinlerde, ölenlerin anısına dua okuduklarını ifade eden Bartholomeos, şöyle dedi: ''Bu ziyaretlerin hiçbir siyasi amacı yoktur, olamaz da... Din adamları olarak dua ediyoruz. Türkiye'nin ufkunun genişlemesini istiyoruz. Tüm dünya ve Avrupa'nın ufku gelişmiştir. İnsanlık 21. yüzyılda izole olamaz. Barış ve huzur içinde el ele insanların iyiliği için çalışmalıyız. Kimseye karşı bir düşünce hissetmiyoruz, böyle bir hissimiz yoktur. Dostane davranıyoruz. İstanbul Rum cemaati anayasaya, kanunlara uygun hareket ediyor. Tabuların yıkılmasını diliyoruz. Tüm dünya insanlarının ufuklarının giderek genişlemesini istiyoruz.''

''DÜŞÜNCELERİNİ İFADE ETMEK İSTEYENLER, ETSİN''

Bartholomeos bir gazetecinin protestolar hakkında sorusu üzerine, ''Onlara da sevgi ve dostluk hislerimizi ifade ediyoruz. Fikir özgürlüğü var. Düşüncelerini böyle ifade etmek istiyorlarsa etsinler'' cevabını verdi. Ayine katılanlara hitap ederken, Ülkü Ocaklarının, ''Ya sev, ya terket'' sloganına dikkati çeken Bartholomeos, şunları söyledi: ''Dışarıda slogan atan arkadaşlar (ya sev, ya git) diyorlar. Kim söyledi onlara vatanımızı sevmediğimizi. Diyorlar ki (Hıristiyan cemaati kalmamıştır). Ama toprakların altında milyonlarca var. Onların 'ruhu şad olsun' diye dua etmek bizim borcumuzdur. Hiçbir siyasi amacımız yoktur. Biz bu toprakların çocuklarıyız. Çocuklarımız, yabancılar, arkadaşlarımız Türkiye'yi, bu toprakları sevdikleri için buradalar. Buradan önce Kapadokyadaydım. Oranın esnafı gibi buranın esnafı da gelen arkadaşlarımıza kucak açıyor. Çıkarları olduğu için değil, Türk misafirperverliği için kucak açıyorlar.'' Patrik Bartholomeos, dünyanın kardeşçe ve barış içinde yaşadığı yeni bir döneme girildiğini ve bu dönemde herkese büyük görevler düştüğünü söyledi.

BERGAMA'NIN ZENGİNLİĞİ

Ayine katılanlar arasında bulunan Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper ise ilçenin tarihi geçmişine dikkati çekti. Bergama'da bulunan Kızılavlu Bazilikası'nın hemen yanında bir cami bulunduğunu, 20 metre ilerideki havrada da Musevilerin ibadet ettiğini belirten Ürper, ''Bu Bergama'nın zenginliğidir. Bu zenginliği kullanmamız gerekir. Bir turizm kenti olan Bergama, inanç turizminin en önemli merkezlerinden biridir. Biz bu ayini destekliyoruz. Hele AK Parti'li bir belediye başkanı olarak verdiğimiz desteğin ayrı bir önemi vardır'' dedi.

KIZILAVLU AYİNİNDEN NOTLAR

Ayin sırasında Ülkü Ocakları üyeleri, protesto sloganları attılar. Protestocular, İstiklal Marşı okuduktan sonra belediye ve AK Parti ilçe binasına siyah çelenk bırakacaklarını ifade ederek dağıldılar. Ayine Midilli Valisi Poulos Vogiatzis, Yunanistan'ın İzmir Konsolosu George Kasapodis, Yunanistan Yeni Demokrasi Partisi Milletvekili Yannis Yanelis, Mantamados Belediye Başkanı Stefanos Apostolou, Midilli Metropoliti Nikodonus Aydioros da katıldı. Ayine Yunan medyası da büyük ilgi gösterdi. Mega ve Antena televizyonları başta olmak üzere çok sayıda yabancı gazeteci de ayini takip etti. Bazı vatandaşlar arabalarından Türk bayrakları sallayarak ve araba teyplerinden Mehter Marşı çalarak ayini protesto etti. Ayin sonrası Bartholomeos, Bergama Kaymakamı Hüseyin Eren'i makamında ziyaret ederek kendisi ve ekibine Bergama'da ayinin yapılmasına ev sahipliği yaptıkları için teşekkür etti. Bartholomeos, Belediye Başkanı Raşit Ürper ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Süter'e hediyeler verdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894