• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İzmir 15 °C

15 Temmuz Bağışlarına Vergi İndirimi

15 Temmuz Bağışlarına Vergi İndirimi
Türkiye, 15 Temmuz darbe girişiminin yaralarını sarmaya çalışıyor. Olaylar sırasında şehit olan vatandaşların ailelerine ve yaralananlara yönelik yardım kampanyasına tüm yurttan destek var.

15 TEMMUZ BAĞIŞLARINA VERGİ İNDİRİMİ

Türkiye, 15 Temmuz darbe girişiminin yaralarını sarmaya çalışıyor. Olaylar sırasında şehit olan vatandaşların ailelerine ve yaralananlara yönelik yardım kampanyasına tüm yurttan destek var. Kurumlar ve gelir vergisi mükelleflerinin makbuz karşılığı katıldıkları yardım kampanyalarında vergi indirimi sağlayacaklarını biliyor muydunuz?

KPMG Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı Timur Çakmak, Başbakanlık tarafından 15 Temmuz mağdurları için başlatılan yardım kampanyasıyla ilgili Başbakanlık genelgesinin, 25 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini kaydetti.  Çakmak, kampanyaya bağış yapan ve kurumlar vergisi ile gelir vergisi mükellefi olup beyanname vermek zorunluluğu bulunanların vergi matrahlarından indirim yapılabileceğini belirtti. Çakmak, kurumlar ve gelir vergisi mükellefleri açısından kanuni durumu şöyle anlattı:

KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFLERİ AÇISINDAN

“Kurumlar Vergisi Kanunu’nun ilgili maddesinde 6552 sayılı kanunla yapılan değişiklik,  Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu tarafından başlatılan her türlü yardım kampanyasına makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdi bağışların tamamında, kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde beyanname üzerinden ayrıca gösterilmek suretiyle indirim yapılabileceğini öngörüyor.”

GELİR VERGİSİ MÜKELLEFLERİ AÇISINDAN

“Benzer şekilde Gelir Vergisi Kanunu’nun ilgili maddesinde 11 Eylül 2014’te yürürlüğe giren değişiklik, Başbakanlık veya Bakanlar Kurulu tarafından başlatılan yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdi bağışların tamamının indirim konusu yapılabileceğini hükme bağlıyor. “

Timur Çakmak, mevcut düzenlemelere göre 15 Temmuz Dayanışma Kampanyası ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“11 Eylül 2014’ten önce bir yardımın gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinden indirim konusu yapılabilmesi için muhakkak; doğal afet ile ilgili olması, Bakanlar Kurulu kararı çıkarılması ve de yardımın Başbakanlık aracılığı ile yapılması şartları vardı. Ancak bu uygulama 6552 Sayılı Kanun’un 92’nci maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yapılan düzenleme ile değiştirildi. Buna göre, 11 Eylül 2014’ten sonra Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu tarafından bir kampanyanın başlatılması yeterli görülmüş ve yardım alanı konusunda da sınırlama konulmamıştır.

Bağışların nakit dışında bir varlık ile yapılması halinde, bağışlanan veya yardımın konusunu teşkil eden mal veya hakkın, varsa mukayyet değeri, yoksa VUK hükümlerine göre Takdir Komisyonunca tespit edilecek değeri esas alınmalıdır.

Yine gelir ve kurumlar vergisi beyannamesinde indirimlerin yapılabilmesi için; yıllık beyanname ile bildirilecek bir gelirin veya kazancın bulunması ve yapılacak indirimlerin ilgili mevzuatta belirtilen şartları taşıması gerekiyor.

Dolayısıyla, 15 Temmuz Dayanışma Kampanyası kapsamında makbuz karşılığı yapılacak nakdi ve ayni yardımlar gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından beyannamelerde beyan edilen bir gelir veya kazanç bulunması halinde indirim konusu yapılabilecektir.

Beyan edilen bir gelir veya kazanç olmaması halinde ise yardımlar bir sonraki yıla devretmeyecektir. “

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894