• BIST 8719.9
  • Altın 2238.96
  • Dolar 32.3373
  • Euro 35.0969
  • İzmir 13 °C

Açılan Her 9 Hesaptan 1’i Dolandırıcılık Peşinde!

Açılan Her 9 Hesaptan 1’i Dolandırıcılık Peşinde!
Kimlik dolandırıcılığının yayılmasıyla mücadele için yapılan çabalara rağmen, 2017’de dolandırıcıların bir önceki yıla göre daha fazla bilgi çaldığı görüldü

AÇILAN HER 9 HESAPTAN 1’İ DOLANDIRICILIK PEŞİNDE!

2017’DE MİLYONLARCA KİŞİ KİMLİK DOLANDIRICILIĞI MAĞDURU OLDU

2017’DE 16,8 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDE KİŞİSEL VERİ ÇALINDI

Kimlik dolandırıcılığının yayılmasıyla mücadele için yapılan çabalara rağmen, 2017’de dolandırıcıların bir önceki yıla göre daha fazla bilgi çaldığı görüldü. Araştırmalara göre, siber suçlular geçtiğimiz yıl 16.8 milyar dolar değerinde kişisel veriyi ele geçirdi ve artık bireysel kredi kartlarını çalmak yerine, büyük ihlallerden sızdırılmış kimlik verilerini kullanmaya başladılar. Global güvenlik yazılımları şirketi Bitdefender Antivirüs çoğu şirketin siber güvenlik için olması gerekenden daha düşük bütçeler ayırdığını ve bunun müşteri verilerini korumak için yetersiz olduğunu belirtiyor.

Yeni bir araştırma, geçen yıl %8 oranında artan kimlik dolandırıcılığı mağduru sayısının 2017'de 16.7 milyona ulaştığını ortaya koydu ve bu durum şimdiye kadar ölçülen en yüksek değer olarak kaydedildi. Siber suçlular, şirketlerin onları durdurabilmek için aldıkları önlemlere daha hızlı adapte oluyor, sürekli daha fazla hesap açıyor ve tekniklerini geliştiriyorlar. Global güvenlik yazılımları şirketi Bitdefender Antivirüs’e göre şirketler IT güvenliğine yeterli bütçe ayırmıyor ancak Genel Veri Koruma Yönetmeliği'nin sadece üç ay içerisinde yürürlüğe girmesiyle birlikte IT güvenliği için ayrılan bütçelerin artacağı öngörülüyor.

Javelin Strategy & Research’ın gerçekleştirdiği araştırmada kimlik dolandırıcılığının 2017 yılındaki yöntemleriyle ilgili de belirgin bir değişiklik görülüyor. Dolandırıcılar e-posta ödemeleri (PayPal) ve e-ticaret hizmetleri (Amazon) gibi platformlarda oldukça fazla sayıda hesap açıyorlar ve kurbanlarını bekliyorlar. Araştırma şirketi, “Bu hesap türleri, tek başına kolayca para kazandırmasa da, dolandırıcıların kurbanlarının mevcut hesaplarından para transferi yapmasına yardımcı olmak açısından çok değerlidir.” diyor.

VERİ İHLALİ ŞİRKETLERE OLAN GÜVENİ KAYBETTİRİYOR

Kimlik dolandırıcılığı ile ilişkili en üst sıradaki tehdit veri ihlallerinden kaynaklanıyor ve kurbanlar da bunun farkındalar. Ankete katılanların %63'ü veri ihlali konusunda “çok” ya da “aşırı” endişe duyuyor. Bununla birlikte, kurbanların %64'ü,  bir şirketin veri ihlalini bildirmesinin kendilerini korumak için yararsız olduğuna ve ihlale uğrayan şirket için sadece yasal bir zorunluluk olduğu için yapıldığına inanıyor.

Anketin diğer öne çıkan bulgularında ise ilk kez sosyal güvenlik numarası ihlallerinin (%35), kredi kartı numarası ihlallerinden (%30) daha fazla tehlikeye girdiği görülüyor. Bununla birlikte tüketicilerin %6,64'ü kimlik dolandırıcılığına kurban giderken bir önceki yıla göre bu ihlallerden etkilenenlerin sayısı neredeyse 1 milyondan fazla. Hesap devralımı ise geçen yıl üç kat artarak son dört yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Hesaplarını geri almak isteyen mağdurların cebinden ortalama 290 dolar çıktı ve bunun için ortalama 16 saat uğraşıldı. Veri ihlallerinin en büyük sonucu ise tüketicilerin kurumlara olan güvenlerini kaybetmesi oldu.

EQUİFAX İHLALİ - SARSICI BİR EMSAL

Araştırmaya göre, kimlik dolandırıcılığından endişe duyan tüketicilerin oranı 2016'da %51 iken 2017'de bu oran %69'a yükseldi. Raporda bu yükselişin nedeni olarak, dolandırıcılık sıklığının artması ve Equifax ihlalinin medyada kapsamlı bir şekilde yer alması gösterildi.

Equifax ihlali, bu ihlalden etkilenenler için  oldukça tehlikeli sonuçlara neden oldu ve hala tehlikeli olmaya devam ediyor. Dolandırıcılar buradan çaldıkları bilgileri, her 10 veri ihlalinden 9'unun sebebi olan kimlik avı için daha inandırıcı kampanyalar yapmak üzere kullanabilir. Nitekim 2017'de açılan her dokuz yeni hesaptan en az birisinin dolandırma amaçlı olduğu görülüyor.

Kimlik dolandırıcılığının 12 aylık finansal etkisinin yaklaşık 17 milyar dolar olması, araştırmanın en çarpıcı bulgularından biri ve yarattığı hasar bununla da bitmiyor. Equifax olayında, 2 üst düzey yönetici 143 milyon ABD'li tüketicinin kişisel bilgilerinin tehlikeye atıldığı olaydan sonra görevlerinden alındı. Ayrıca Equifax, ihlalin sonuç olduğu krizi kötü idare ederek toplumsal öfkeye ve çok sayıda davaya maruz kaldı. Bir hukuk bürosu, müşterilerinin zararı için 70 milyar dolarlık tazminat davası açtı ve başarılı olursa bu tazminat, Birleşik Devletler tarihindeki en büyük toplu dava ödemesi olacak.

ŞİRKETLER YETERLİ BÜTÇE AYIRMIYOR

Veri ihlalleri 2017 Mayıs ayındaki WannaCry saldırısından ve sadece aylar sonra gerçekleşen benzer GoldenEye/Petya saldırısından sonra bir norm haline geldi. Tek başına GoldenEye global olarak şirketlere 1 milyar dolar kadar zarar verdi.

Global güvenlik yazılımları şirketi Bitdefender Antivirüs’ün ABD'deki 250 IT uzmanına yönelik yaptığı araştırma, çoğu şirketin siber güvenlik için olması gerekenden daha düşük bütçelere sahip olduğunu göstermişti. İronik bir şekilde, şirketlerin üçte ikisi, bir ihlalin ardından kamuya açık skandallardan kaçınmak için ortalama 124.000 dolar, yaklaşık %14'ü ise 500.000 dolardan fazla para ödeyecekti. Genel Veri Koruma Yönetmeliği'nin sadece üç ay içerisinde yürürlüğe girmesiyle birlikte şirketlerin, IT güvenliğine daha fazla harcama yapacakları düşünülüyor.

“Kullanıcılar, kişisel bilgilerinin ve hatta kimlik bilgilerinin çalındığından endişe ediyorsa, mutlaka vatandaşlık portalına girerek üzerlerine kayıtlı başka bir cep telefonu numarası ya da adlarına açılmış dava dosyası var mı takip etmeli.” ifadelerinde bulunan Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, “Özellikle bu konuda tüm vatandaşlarımızın bu kontrolü yapmasının gerekli olduğunu düşünüyorum.” diyerek kimlik hırsızlığına karşı uyarıyor./EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894