• BIST 9079.97
  • Altın 2324.229
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9268
  • İzmir 16 °C

Adnan Menderes Havalimanı İçin Hükümete Çağrı

Adnan Menderes Havalimanı İçin Hükümete Çağrı
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi / CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, halen kapasitesinin 3’te 1’i oranında çalışan Adnan Menderes Havalimanının tam kapasiteyle de
CHP İZMİR MİLLETVEKİLİ ALİ YİĞİT’TEN HÜKÜMETE ÇAĞRI
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa  / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi
CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, halen kapasitesinin 3’te 1’i oranında çalışan Adnan Menderes Havalimanının tam kapasiteyle değerlendirilmesi için hükümete çağrıda bulundu.
 
• İzmir’in gerek coğrafi yapısı gerekse altyapı uygunluğu ile havayolları için hub olmaya uygun olduğunu belirten Yiğit, “Adnan Menderes Havalimanı Türkiye’nin ikinci aktarma merkezi olmalıdır” dedi.
 
CHP  İzmir Milletvekili Ali Yiğit,  Adnan Menderes Havalimanı’nın kapasitesinin 3’te 1’inin kullanıldığını ve atıl durumda olduğunu vurgulayarak, uçuşların arttırılması ve ülkemizin İstanbul’dan sonra ikinci aktarma merkezi olması gerektiğini belirterek hükümete çağrıda bulundu.
 
Konuyu TBMM gündemine taşıyan Ali Yiğit, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde şu ifadelere ve sorulara yer verdi: “İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın, Yap-İşlet-Devlet modeli ile TAV konsorsiyumu tarafından inşa edilen İç Hatlar Terminali 23.03.2014 tarihinde açılmış olup,  20 milyon yolcu/yıl kapasitelidir. Yine Yap-İşlet-Devret modeli ile TAV Konsorsiyumu tarafından inşa edilen Dış Hatlar Terminali ise 09.09.2006 tarihinde hizmete açılmış olup, 10 milyon yolcu/yıl kapasitelidir. Diğer bir ifade ile İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın toplam kapasitesi 30 milyon yolcu/yıl’dır. Bir yıl içerisinde gelen toplam yolcu sayısı ise yaklaşık 10 – 12 milyon yolcu arasında olup bu durumda havalimanı kapasitesinin 1/3’ü oranında çalışmaktadır. Mevcut durumda İzmir’den dış hatlarda 27 ülkeye 74 destinasyon ve 54 havayolu; iç hatlarda ise 20 destinasyon ve 7 havayolu uçmaktadır. Ancak yıllık 30 milyon yolcu elleçleme kapasitesine sahip bu havalimanı İzmir için oldukça atıl durumdadır. Uçuşların artırılması gerekmektedir. İstanbul ise mevcut iki havalimanı ile havayolu taşımacılığında kapasitesini doldurmuştur. Hava trafiğinin yüksek olması nedeniyle uçuşlarda çok fazla gecikme yaşanmaktadır. İzmir sahip olduğu fazla kapasite nedeniyle, bazı aktarmaların İstanbul’dan yapılması yerine İzmir’den doğrudan yurt dışına gönderilmesi mümkündür. Ayrıca İzmir gerek coğrafi konumu, gerekse altyapı anlamında uygunluğu ile havayolları için hub olmaya oldukça müsait bir yapıya sahiptir. Bu durumda İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın Türkiye’nin ikinci aktarma merkezi olması için çalışmalar hızlandırılmalıdır. Bu bağlamda;
 
1. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın mevcut kapasitesinin üçte biri oranında kullanıldığı göz önüne alındığında, atıl durumdan kurtarılması ve tam kapasite çalışabilmesine yönelik bir düzenleme yapılacak mıdır?
 
2. Yıllık 30 milyon elleçleme kapasitesine sahip Adnan Menderes Havalimanı’nın İstanbul’dan sonra ikinci aktarma merkezi olması ve uçuşların arttırılması konusunda bir çalışmanız var mıdır? Yoksa havalimanı bu kapasiteyle çalışmaya devam mı edecektir?
 
3. İstanbul’un mevcut iki havalimanına rağmen kapasitesini doldurduğu, bu nedenle iniş ve kalkışlarda uzun süreli gecikmeler yaşandığı gerçeğine karşın, yoğunluğu azaltmak adına bu yükün başta İzmir olmak üzere diğer havalimanlarına paylaştırılması konusuna bakanlık olarak yaklaşımınız nedir?
 
4. İzmir’den Avrupa’nın bir çok kentine ve diğer kıtaların da önde gelen önemli ekonomik ve turistik destinasyon ülkelerinin başkentlerine direk uçuşların artırılması konusunda bir çalışma yapılmakta mıdır? / EGE BASIN GRUBU
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894