• BIST 9510.34
  • Altın 2488.09
  • Dolar 32.5976
  • Euro 34.8262
  • İzmir 23 °C

Ali­ağa’nın 100 . Gurur Günü Kut­lan­dı

Ali­ağa’nın 100 . Gurur Günü Kut­lan­dı
Ali­ağa’nın düş­man iş­ga­lin­den kur­tu­lu­şu­nun 100 ’inci yıl­dö­nü­mü, bu yıl da gu­rur­la kut­lan­dı.
Ali­ağa’nın düş­man iş­ga­lin­den kur­tu­lu­şu­nun 100 ’inci yıl­dö­nü­mü, bu yıl da gu­rur­la kut­lan­dı. Mus­ta­fa Kemal Ata­türk’ün, Ana­do­lu top­rak­la­rın­da baş­lat­tı­ğı onur­lu mü­ca­de­le­nin so­nuç­la­rın­dan biri olan Ali­ağa’nın Kur­tu­lu­şu, resmi tö­ren­le ilk kez kut­lan­dı.

Ali­ağa ‘nın düş­man iş­ga­lin­den kur­tu­lu­şu­nun yıl­dö­nü­mü kut­la­ma­la­rı kap­sa­mın­da dü­zen­le­nen resmi tören Cum­hu­ri­yet mey­da­nı­na Ata­türk anı­tı­na çe­lenk su­nu­muy­la baş­la­dı.
Tö­re­ne Ali­ağa Kay­ma­ka­mı Ze­ke­ri­ya Güney, Ali­ağa Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ser­kan Acar, Gar­ni­zon Ko­mu­tan Ve­ki­li Hv.​Mu.​Kd Bçvş Oktay Bin­göl, Cum­hu­ri­yet Baş­sav­cı­sı Meh­met İmir, İlçe Jan­dar­ma Ko­mu­ta­nı Yüz­ba­şı Yusuf Can Gök­göz, İlçe Em­ni­yet Mü­dü­rü Mus­ta­fa Ömür Avcı, şehit ya­kın­la­rı, ga­zi­ler, daire amir­le­ri, sivil top­lum ku­ru­luş­la­rı, si­ya­si parti tem­sil­ci­le­ri, öğ­ret­men­ler, öğ­ren­ci­ler ve çok sa­yı­da va­tan­daş ka­tıl­dı.

Saygı du­ru­şu ve İstik­lal Mar­şı­nın okun­ma­sı­nın ardın açı­lış ko­nuş­ma­sı­nı yapan Emek­li sanat ta­ri­hi öğ­ret­me­ni ve araş­tır­ma­cı yazar Cevat Yıl­dı­rım; "9 Eylül 1922'de İzmir'in düş­man iş­ga­lin­den kur­ta­rıl­ma­sı­nın ar­dın­dan sür­dü­rü­len Kuzey takip ha­re­ka­tıy­la İzmir'in ku­ze­yi de iş­gal­ci Yunan or­du­sun­dan kur­ta­rıl­mış­tı. Arşiv ve as­ke­ri tarih daire baş­kan­lı­ğı ar­şi­vin­de ya­pı­lan araş­tır­ma so­nu­cun­da 2. Sü­va­ri tü­me­ni­nin 12 Eylül 1922 ta­ri­hin­de ge­ri­de kalan düş­man bir­lik­le­ri­ni esir ve imha etmek üzere en kısa yol­dan Di­ki­li'ye ulaş­mak için Ali­ağa Çift­li­ği Re­şa­di­ye is­ti­ka­me­tin­de gi­de­ce­ği, 13 Eylül 1922 ta­ri­hin­de İzmir Li­ma­nı ve Çan­dar­lı Kör­fe­zi ara­sın­da ve Me­ne­men Böl­ge­si'ndeki mın­tı­ka­nın sa­hi­le kadar olan kıs­mı­nın düş­man­dan te­miz­len­di­ği, aynı ta­rih­te 25. Alay 2. Ta­bu­run Ali­ağa'da ko­nuş­lu ol­du­ğu bil­gi­le­ri tes­pit ol­muş­tur. Bu kap­sam­da 4 Kasım 2021 ta­ri­hin­de Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti Milli Sa­vun­ma Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan Ali­ağa'mızın Ma­hal­li Kur­tu­luş gü­nü­nün 13 Eylül 1922 ola­rak be­lir­len­me­si uygun gö­rül­müş­tür” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

“Vatan" müh­rüy­le mü­hür­len­miş­tir”
Hal­kı­mı­zın kah­ra­man­ca mü­ca­de­le­si so­nu­cun­da Ali­ağa'mızın Kur­tu­luş Gü­nü­nü kut­la­mak­tan büyük bir onur ve mut­lu­luk duy­du­ğu­nu be­lir­ten İlçe Milli Eği­tim Mü­dü­rü Er­do­ğan Akyüz “ Türk or­du­mu­zun ka­zan­mış ol­du­ğu za­fer­ler so­nu­cu güzel va­ta­nı­mı­zın düş­man iş­gal­le­rin­den kur­tul­ma­sıy­la bu güzel top­rak­lar "Vatan" müh­rüy­le mü­hür­len­miş­tir. Bu vatan top­rak­la­rı­nın ko­run­ma­sı ve bay­ra­ğı­mı­zın daima dal­ga­lan­ma­sı için bir­lik, be­ra­ber­lik ve bü­tün­lük için­de ve­ri­len mü­ca­de­le­yi mil­let­çe idrak etmek; güzel va­ta­nı­mı­zı daha gü­ven­li bir şe­kil­de ge­lecek ne­sil­le­ri­mi­ze ema­net etmek biz­le­rin bor­cu­dur. Kut­sal vatan top­rak­la­rı­mı­zın ba­ğım­sız­lı­ğı için kah­ra­man­ca mü­ca­de­le eden başta Cum­hu­ri­ye­ti­mi­zin ku­ru­cu­su Büyük Önder Gazi Mus­ta­fa Kemal Ata­türk olmak üzere, silah ar­ka­daş­la­rı­nı, tüm şe­hit­le­ri­mi­zi ve kah­ra­man ga­zi­le­ri­mi­zi rah­met, min­net ve şük­ran­la anı­yo­rum” dedi.

Ko­nuş­ma­la­rın ar­dın­dan Ali­ağa’nın kur­tu­luş prog­ra­mı Şehit Murat Coş­kun Or­ta­okul öğ­ren­ci­si Murat Yal­çın Vatan Türkü isim­li şiir oku­ma­sı ve Ali­ağa Be­le­di­ye­si Hal­ko­yun­la­rı Eki­bi­nin gös­te­ri­si devam eden prog­ram Ali­ağa Ama­tör Ba­lık­çı­lar ve Deniz Spor­la­rı Der­ne­ği (ALDER) de­niz­de­ki yap­tık­la­rı gös­te­ri­le­ri sun­ma­la­rı­nın ar­dın­dan son buldu.

Cum­hu­ri­yet Mey­da­nı'ndaki tö­re­nin ar­dın­dan Ali­ağa Şe­hit­li­ği zi­ya­ret edil­di. Kah­ra­man şe­hit­le­ri­mi­zin ru­hu­na oku­nan du­ala­rın ar­dın­dan şe­hit­le­ri­mi­zin ka­bir­le­ri­ne çi­çek­ler bı­ra­kıl­dı.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894