• BIST 9790.72
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İzmir 24 °C

Arda GİRGİN Yazdı

Arda GİRGİN Yazdı
Dijital olan bir fotoğraf makinesi ile ilgilenmeye başladığınızda ve tanıdıklarınıza veya fotoğraf mağazalarında "en iyi dijital makine hangisidir?" diye sorduğunuzda, önce "çözünürlük" konusu ile karşılaşırsınız. Bilindiği gibi dijital resimler, mozaikl

Dijital Fotoğraf Makinesi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz-1
Dijital Fotoğrafçılık Nedir :
Geleneksel film fotoğrafçılığının, bilgisayar destekli resim işlemi ile birleştirilmesine, dijital (sayısal) fotoğrafçılık denir. Resimler, artık, bilgisayarda çizilmek veya yaratılmak yerine taranıyor veya dijital bir fotoğraf makinesi ile çekiliyor. Resim, bilgisayarın okuyabileceği bir düzenlemede hazır olursa, rahatlıkla değiştirilebilir, düzeltilebilir hale getirilmiş oluyor. Resim işleminin sonunda, hazırlanmış dijital fotoğraf basılabilir, gönderilebilir veya internet sayfalarında kullanılabilir; bunlar, dijital fotoğrafçılığın sunduğu geniş imkânların sadece bazılarını oluştururlar. Geleneksel fotoğrafçılığın vazgeçilmez yardımcıları olan rötuş boyaları, fırçalar ve araçlar yerlerini, yazılım ve donanımların sınırsız olanaklarına bırakıyorlar. Yeni teknolojiler, kullanıcının yaratıcılığını öne çıkarmak için, çok gelişmiş araçlar sunuyorlar.
Dijital Fotoğraf Makinesinin Kalitesi :
Bir dijital fotoğraf makinesinin kalitesini, birkaç kelime ile anlatmak kolay değildir ve okuldaki gibi not vermek, daha da zordur. Bir makinenin değerlendirilmesinde birçok etken söz konusudur, özellikle kişi için en iyi makine hangisidir sorusunda, bu etkenler artar. Bu yazı, gerekli değerlendirme konu ve etkenlerinin bulunmasında yardımcı olup, karşılaştırmalarda kullanılan terim ve deneylerin, daha iyi anlaşılmalarını sağlamak amaçlıdır.
Bir dijital makinenin kalitesi, sadece azami ulaşılabilir(maksimum) çözünürlüğüne bağlı değildir. Diğer, birçok etken de, en az onun kadar önemlidir.
"Değerlendirme etkenlerini’ şöyle sıralayabiliriz:
1.Çözünürlük
2.Renk gösterimi
* Objektifin mercek kalitesi
* Beyaz dengelemesi
* Renk çevirimi
3.Kontrast gösterimi
4.Yüksek keskinlik
5.Düşük renk parazitlenmesi
6.Otomatik netleme (AF)
7.Pozlandırma ayarlarının çeşitliliği
8.Geleceğe dayanıklı kayıt taşıyıcılar(hafıza kartları)
9.Gövde
10.Kullanım ve bağlantılar
11.Video kayıt özelliği
Çözünürlük
Ayrıntıların görüntülenmesi için, yüksek çözünürlük önemlidir. "Geleneksel" 10x15 ebatlarında resim çekmek isteyenler için 3 mega piksel çözünürlük, yeterlidir.
Dijital olan bir fotoğraf makinesi ile ilgilenmeye başladığınızda ve tanıdıklarınıza veya fotoğraf mağazalarında "en iyi dijital makine hangisidir?" diye sorduğunuzda, önce "çözünürlük" konusu ile karşılaşırsınız.
Bilindiği gibi dijital resimler, mozaikler gibi, birçok resim noktacığından (piksel) oluşurlar. Yakından bakıldığında - yani ekranda aşırı büyütüldüğünde - dijital fotoğraf "çözülür". Resmi oluşturan bu parçacıklara "piksel (nokta)" diyoruz; bu kelime İngilizcedeki "Picture (resim)" ve "element (öğe)" kelimelerinden türetilmiş, suni bir kelimedir.
Dijital makineler fotoğrafları, birkaç milyon piksel üretebilen algılayıcılar ile kavrarlar. Bunun için çözünürlükler 3,4 veya 6 "Megapiksel" (Mega=büyük, milyon anlamında) ile verilir. Dijital makinesi olan tanıdığınız veya fotoğraf mağazasındaki satış temsilcisi size, önce bu değerden söz ederler. Çünkü bu değer, farklı dijital makinelerin karşılaştırılabileceği bir ortak düzey olarak görünmektedir ve makine üreticileri de önce bu değeri vurgularlar.
Ancak bu izlenim, aldatır: Bu değer, otomobillerde verilen PS (beygir gücü) değerine benzer. Böyle bir arabayı kullanmak isteyen birisi rahatlık, lüks donanım ve hızlı ulaşım bekler ve sadece motor gücüne göre karar vermez. Çünkü 300 PS değeri, ilk bakışta çok güzel gelebilir ancak kolayca yanıltabilir de. Söz konusu olan, 40 tonluk bir kamyonun motoru ise, beklediğimiz konfor ve hız gerçekleşmez.
Başka açıdan baktığımızda ise, bu güçte veya daha güçlü motora sahip olan ve yüksek devirli çalışan bir F1 yarış arabasının, güncel trafik ortamında kullanımı mümkün değildir. Kısacası: PS-sayısı, bir otomobil hakkında fikir sahibi olmak için, yetersiz kalır.
Örneğin, kendi internet sayfanızda kullanacağınız resimleri çekmek için, teferruatlı ve yüksek çözünürlüklü makineleri kullanmak sadece gereksiz değil, aynı zamanda engelleyici olabilir. Çünkü makinede ve bilgisayarda oluşturulan büyük resim dosyaları, kullanılmaksızın, fazla yer işgal ederler. İnternet kullanımı için, küçük dosyalar tercih edilir, çünkü bunların yüklenmesi ve açılması fazla zaman almaz, yani daha ucuz olur. Bu tür kullanıcılar için makinenin başka özellikleri, örneğin web-cam (bilgisayarda görüntü işlevi) özelliği, çok daha önemlidir.
Çözünürlük, neden bu kadar önemli oldu?
Tabi ki dijital bir fotoğrafın çözünürlüğü, değerlendirme etkenleri arasında, önemli bir rol oynamakta. Düşünsel olarak, bir fotoğraftan büyük baskılar alabilmek ve buna rağmen ayrıntılarını görüntüleyebilmek için mümkün olduğu kadar çok resim noktasına gereksinim vardır. Örneğin bir manzara fotoğrafının küçük bir bölümünü, 20x30 ebatlarında basmak istersek, piksellerin seçilebildiği sınırlara ulaşmış oluruz.
Bu sorun, 20x30 ebatlarının üstünde fiziksel sınırlarına ulaşan, normal 135mm filmde de vardır. Buradaki oluşumu "gren" olarak adlandırmaktayız; Film tabakasında bulunan gümüş halojenid kristaller, belirli bir büyültme etkeninden sonra görünmeye başlarlar. Daha büyük ebatlarda yapılan baskılar artık, yeni resim bilgileri içermezler. Dijital makineler, aşırı yüksek çözebilen CCD'ler (Sensörler) vasıtası ile bu konuda, büyük kapasitelere sahiptirler. Bu yöntem ile Yüksek çözünürlüklü( 2832 x 2128) dijital makineler, 6,03 milyon piksel çözünürlüğünde resimler üretir bir üst sınıf profesyonel dijital makineler toplam ürettiği resim noktası adedi is 12 milyondan fazladır. Dolayısıyla en büyük baskılar için bile fazlası ile yeterli bir çözünürlüğe ulaşmış olurlar.
Yazının bu kısmına kadar olan bölümünü Dijital Fotoğrafçılığa giriş mahiyetinde düşünebilirsiniz. Devam eden yazılarımda daha ayrıntılı başlıklar bulacak örnekler ile konuyu daha iyi kavrayabileceksiniz.(Devam Edecek)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894