• BIST 9079.97
  • Altın 2320.484
  • Dolar 32.3655
  • Euro 34.9623
  • İzmir 19 °C

Onbirinci OY !

Onbirinci OY !
İlçemiz Foça’da çeyrek asırdır yerel seçimlerde yaşadığımız ve her seçimde tekrar eden değişmeyen bazı gerçekler vardı. Örnekler vermek gerekirse zaten ilk akla gelen nasıl oldu da son yirmi yılda yaşadığımız seçimler birkaç

 ON+BİRİNCİ OY
İlçemiz Foça"da çeyrek asırdır yerel seçimlerde yaşadığımız ve her seçimde tekrar eden değişmeyen  bazı  gerçekler  vardı. Örnekler vermek gerekirse zaten ilk akla gelen nasıl oldu da son yirmi yılda yaşadığımız seçimler birkaç oy farkı ile kaybedildi veya  kazanıldı?. Ben yıllardır bu sorunun cevabını arıyorum!  Bu soruya cevap olarak ta kamuoyunda bin bir çeşit yorum yapılıyor. Kimine göre şans ,kimine göre kader, kimine göre de bir muamma!
   Geçtiğimiz yıllarda ilçemizde yapılan yerel seçimlere bakıyorum da Sol görüş kimi aday gösterirse göstersin seçim kazanmış! Ben seçilirsem hiç  bir şey  yapmam diyen Ali İLCAN "ı  veya siyasette ve CHP"de   geçmişi olmayan Gökhan DEMİRAĞ " ı seçtirerek  bana göre  CHP  kişilerle değil parti teşkilatlarıyla  başarı sağladıklarını kanıtladılar ve tescil ettiler.Bir düşünsenize Bugüne kadar CHP "den aday olup seçim kazanan başkanlar başka bir partiden ve ya bağımsız aday olsalardı acaba seçim kazanabilirler miydi ? Bence biraz zor! Her neyse devam ediyoruz.  Solun rakibine baktığımızda ise; yani sağ görüşe göre  tam tersi bir tablo yaşanmış:  sağ görüş parti teşkilatları   ile değil kişilere yönelik seçime gitmiş. Fakat ne kadar enteresandır ki  bir tarafa bakıyoruz Cumhuriyet ile yaşıt bir partinin kemik gibi kadrolaşmış bir teşkilatı diğer tarafta ise  her katıldığı seçimde oyunu yükseltmesine rağmen parti teşkilatı zayıf ve tabanı  olmayan partilerde bağımsız aday  gibi  kendi ismi ile tek başına savaşmış bir   Serdar MERSİN  !
 Aslında  Serdar MERSİN "e her seçimi birkaç oy ile kaybettiği için başarısız diyenlerin yorumları da dikkate değer. Ancak bugüne kadar gücünü kaybetmiş teşkilatı altyapısı olmayan partilerden aday olması  ve yalnızca  ismi ile Foça CHP si teşkilatına  ve adayına karşı birkaç oy ile seçim kaybetmesi  bence başarısızlık sayılmaz ! Tabi ki insanın aklına gelmiyor değil hani! Ya nasıl oluyor da  bu birkaç oy  engelini Foça"nın  sağ görüşü bir türlü  geçemiyor diye. Tesadüf dersek; tesadüf her seçimde olmaz ki! Peki bunu diyenler niye tersini sormuyor sağ görüş  birkaç oy ile seçim kaybediyor da sol görüş bin oy fark ile  kazanamıyor! Evet bende tersini soruyorum niye sol görüş fark atamıyor? Güya Foça solun kalesi!  T.B.M.M. sinde İktidar"ın muhalifleri bir önceki dönemde ne diyorlardı ya yüzde otuz dört oy alan bir parti nasıl olurda  ülkeyi yönetir? Yüzde atmış altı ne olacak? Peki Foça "da  on oy fark ile seçim kazanan bir belediye başkanı Foça"yı nasıl yönetir sorsak yanlış mı etmiş oluruz ?
 Ben söyleyeyim Demokrasi gereği yönetir: çünkü on oy fazla almıştır.  Serdar bey "in Ege Manşet "e verdiği röportajda dediği gibi on oy ile seçimi kaybettiğimi kabul etmediğim gibi on oy ile seçimi ben kazansaydım aynı şekilde ben kazandım demezdim. 
      Geçmiş yıllardaki seçimlere baktığımızda Sağ Partilerin genel toplam oyu Sol Partilerin toplam oyundan her zaman fazla fazla çıkıyor! Yani bu şu demektir ki özellikle EGE Bölgesinde sağ görüşlü seçmenler 2002 ve 2007 Genel seçimlerindeki  başarılarını maalesef  yerel seçimlerde  gösterememişler: çünkü Genel"e baktığımızda merkez sağ kısmen de olsa  bir araya toplanarak sağ"ın oyları tek çatı altında  toplanıyor!  Yerelde  ise sağ"ın bir türlü başarılı olamadığı Foça gibi  yerlerde ise birilerinin çıkıp kendisinin kazanamayacağını bile bile aday olması ve yine bazı sağ görüşlü seçmenlerin “kardeşim Sol"un kazanması beni ırgalamaz benim partimin kazamayacağını bende iyi biliyorum ama ya beni kessen ben başka yere oy atamam ki” düşüncesiyle yerelde paramparça olan sağ seçmen  bence seçimleri  kendi eliyle merkez sol parti olan CHP"sine hediye ediyor  .Bu arada daha önceki yazdığım bir iki yazıda da Serdar MERSİN "den söz etmiştim aldığım olumlu tepkiler kadar olumsuz tepkilerde aldım!  Bana gelen olumsuz tepkilerin birinden söz etmek istiyorum örnek: (Sn ESER  her ne kadar birkaç oy ile de olsa 89 yılından bugüne kadar seçim kaybetmiş aday olduğu seçimlerde başarısız olmuş bir insan sizce de başarısız değil mi?) Bu sorunun cevabı olarak sizlere  bir örnek vermek istiyorum ! İnsanların neler başardıklarına bakmak yerine neleri başaramadıklarına bakarsanız ortaya ilginç tablolar çıkarırsınız. Mesela Amerikalıların Abraham Lincoln "ünü; 21 yaşında işinde başarısız oldu. 22 yaşında yasama seçimini kaybetti. 24 yaşında işinde bir kez daha başarısız oldu. 26 yaşında eşini kaybetti. 27 yaşında ruhsal bunalıma girdi. 34 yaşında kongre seçimini kaybetti. 36 yaşında kongre seçimini bir kez daha kaybetti. 45 yaşında senato seçimlerini kaybetti. 47 yaşında başkan yardımcılığı seçimlerini kaybetti. 49 yaşında tekrar başkan yardımcılığı seçimlerini kaybetti. Gördüğünüz gibi böyle bakıldığında Lincoln"ün hayatı başarısızlıklarla doludur. Fakat kimse Lincoln, başarısız biridir diye bir şey söylemeye cesaret edemiyor. Neden? Çünkü, 52 yaşında Amerika Birleşik Devletlerine başkan seçildi de o yüzden!      
                                                                              Hasan ESER

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894