• BIST 8718.11
  • Altın 2245.94
  • Dolar 32.3321
  • Euro 35.1754
  • İzmir 8 °C

STAR Rafineri’nin İlk Ham Petrolü Azerbaycan’dan

STAR Rafineri’nin İlk Ham Petrolü Azerbaycan’dan
SOCAR Türkiye tarafından 6.3 milyar dolarlık yatırımla kurulan STAR Rafineri’nin 80.000 tonluk ilk ham petrol kargosu geldi.

SOCAR’IN DEV YATIRIMI STAR RAFİNERİ’NİN İLK HAM PETROLÜ AZERBAYCAN’DAN!

SOCAR Türkiye tarafından 6.3 milyar dolarlık yatırımla kurulan STAR Rafineri’nin 80.000 tonluk ilk ham petrol kargosu geldi. Devreye alınma sürecinde olan rafineride, açılışı planlanan ekim ayına kadar test üretimleri yapılacak. SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov, STAR Rafineri’nin ilk petrolünün SOCAR’ın anavatanı Azerbaycan’dan gelmesinin çok anlamlı olduğunu söyledi.

SOCAR Türkiye’nin iştiraki ve 6.3 milyar dolarlık değeriyle Türkiye’de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olan STAR Rafineri, ağustos ayından başlayarak ilk test üretimlerini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. STAR Rafineri’nin faaliyete geçmeden önceki en önemli dönüm noktalarından biri olan test üretimi için gerekli 80.000 tonluk ilk ham petrol, rafineriye 244 metre uzunluğundaki Absheron tankeri ile ulaştı. Rafinerinin ilk hammaddesi, SOCAR’ın anavatanı Azerbaycan’dan gelen Azeri light petrolü oldu.

İlk ham petrolün gelişi nedeniyle düzenlenen törende konuşan SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov, bu yılın dördüncü çeyreğinde operasyona başlayacak rafineride devreye alma çalışmalarının başarılı bir şekilde devam ettiğini belirterek, “STAR Rafineri’nin ilk petrolünün SOCAR’ın anavatanı Azerbaycan’dan gelmesi bizim için çok anlamlı. SOCAR Türkiye olarak, Türkiye’nin en büyük sanayi grubu olma yolunda her geçen yıl hızla ilerlerken, stratejik yatırımlarımızla ülke ekonomisi ve endüstrisine güç katacağız. Yerli üretimi artıran, dışa bağımlılık ve cari açığı azaltan, yeni istihdam alanları oluşturan yatırımlarımızı, önümüzdeki dönemde de sürdüreceğiz” dedi. SOCAR’ın stratejik büyüme trendleri arasında dış pazarlardaki yatırımların genişletilmesinin önemli bir yer tuttuğunun altını çizen Gahramanov, şunları söyledi: “Dünya enerji pazarında emin adımlarla ilerleyen SOCAR’ın birçok ülkede faaliyetleri devam ediyor. Bu ülkeler arasında Türkiye, Azerbaycan için çok önemli bir yere sahip. SOCAR olarak Azerbaycan’ın yatırımlarıyla Türkiye ekonomisine ve istikrarına katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Bu çerçevede Türkiye devleti ile gerçekleştirdiğimiz işbirlikleri bizim için çok büyük önem ve anlam taşıyor. Bu vesileyle Türk ve Azerbaycan hükümetlerine de buradan teşekkürlerimi sunuyorum.”

CARİ AÇIĞIN AZALTILMASINA 1.5 MİLYAR DOLARLIK KATKI

Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’yı kapsayan bölgedeki en büyük petrol operasyonlarından biri olan STAR Rafineri’de ilk ham petrol akışıyla test üretimi öncesi son aşamaya gelindiğini ifade eden STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, ilk petrolün Azerbaycan’dan gelmesinin de iki kardeş ülke arasındaki işbirliğinin bir yansıması olduğunu kaydetti. İlter, “Ünitelerimizde devreye alma hazırlıkları ve test çalışmalarının ardından üretim anlamında ilk testimizi de gerçekleştirme aşamasına geldik. Hedefimiz, STAR Rafineri’nin devreye alınmasını öngördüğümüz şekilde ekim ayı içinde güvenli bir şekilde tamamlayarak faaliyete geçmesini sağlamak ve Türkiye ekonomisine değer katmak” dedi. Mesut İlter, şöyle devam etti: “Türkiye’nin ilk Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi’ne sahip olan STAR Rafineri, Türkiye’de cari açığın azalmasına her yıl 1.5 milyar dolarlık katkı sağlayacak. Türk ekonomisine büyük değer katacak üretim operasyonuna ilk ham petrolün akışıyla başlamış oluyoruz. Bu, bizim için büyük bir gurur kaynağı. 4.8 milyon ton dizel ve 1.6 milyon ton naftanın yanı sıra ülkemizdeki cari açığın önemli bileşenlerinden olan jet yakıtı ve LPG gibi petrol ürünlerinin üretimini de gerçekleştirecek olan STAR Rafineri ile Türkiye’nin, global enerji piyasasında rekabet gücü de artacak.”  

1.100 KİŞİLİK İSTİHDAM

SOCAR Türkiye’nin hedefleri arasında büyük öneme sahip olan rafineri-petrokimya entegrasyonunu sağlayacak ve aynı gruba ait Türkiye’nin ilk petrokimya tesisi Petkim’in hammadde ihtiyacının tamamına yakınını karşılayacak olan STAR Rafineri’nin istihdama olan katkısı da büyük. Projenin yapım aşamasında 19.500 çalışan sayısına ulaşan rafineri, üretime başladığında 1.100 kişilik istihdam sağlayacak./EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894